3 °C Stjørdal, NO
18/02/2019

Eplets nasjonaldag – 17. oktober

 

17. oktober er Den Norske Epledagen, og i butikkene finner du nå gode og fristende norske epler.

Adam er slett ikke den enste som har latt seg friste av et eple. Hver nordmann spiser i snitt 12 kilo epler hvert år. Vi spiser epler, vi baker med epler, vi lager middag med epler, vi har epler i desserter eller som pålegg og vi drikker epler, enten som juice, eplemost, sider eller … calvados.

På grunn av små avlinger av norske epler i år, blir sesongen kortere enn vanlig. Men du vil fortsatt finne deilige, norske epler i butikken i 2-3 uker til.


Eplet som kjendis

Eplet har kjendisstatus i mange sammenhenger;

Eplet har fått egne ordtak (an apple a day, keeps the doctor away), New York City har fått kallenavnet sitt etter eplet, i eventyret om Snøhvit og i ”Drømmen om Narnia” er eplet sentral i historien. Og vi kjenner historien om Wilhelm Tell som skyter et eple plassert på sønnens hode i to med armbrøst. Videre kom vitenskapsmannen Isaac Newton på sin teori om tyngdekraften fordi han så et eple falle fra et tre.

Også nyere historie forteller om Johnny Appleseed (egentlige navn John Chapman) som på 1800-tallet gikk barbeint gjennom 160 000 km² i USA for å plante epletrær. Disse epletrærne skulle senere vise seg å gi mat og levebrød til flere generasjoner nybyggere.

Eplet er også brukt i markedsføring. Her hjemme bruker et politisk parti eplet i sin logo, men den mest kjente eplelogoen er nok Apple sin. I 1976 ble Rob Janoff, en ung art director hos pr-byrået Regis McKenna, betrodd med en oppgave for en liten kunde. Kunden hadde ikke noen penger, så jobben måtte gjøres kostnadsfritt. Det var et lite nystartet firma som ble drevet av Steve Jobs som trengte en logo, – firma het Apple. Resten av historien er vel kjent for de fleste av oss.

 

Epledagen ble etablert i 1990

Epledagen ble etablert i 1990, og vi feirer altså dagen for 21. gang i år – nettopp for å befeste hvilken posisjon eplet har og har hatt i vår fruktproduksjon og i vårt kosthold. Et norsk eple er nesten synonymt med norsk matproduksjon, og eplet er den frukten vi alle føler er vår nasjonale frukt.

Kos deg med epler i høstmørket

Les forrige sak:
Bergkunstmuseet - Foto: Torbjørn Foss.
Nattlysning med tonefølge

  Bergkunstmuseet – Det magiske berget arrangerer sin årlige nattlysing på […]

Close