15 °C Stjørdal, NO
25/08/2019

Et hav av julestjerner

I gartneriene på Frosta dyrkes det flere titalls tusen julestjerner

De har dyrket frem tusenvis av planter og har opplevd et hav av julestjerner i gartneriet. Nå har de fleste blitt kjørt ut til butikkene. Gartner Rolf Hatlen tok sin gartnerutdannelse på Staup, og har i 26 år arbeidet hos Tingstad Gartneri. De har dyrket frem tusenvis av planter og har opplevd et hav av julestjerner i gartneriet. Nå har de fleste blitt kjørt ut til butikkene. Gartner Rolf Hatlen tok sin gartnerutdannelse på Staup, og har i 26 år arbeidet hos Tingstad Gartneri.

Julestjernene er blant de mest tradisjonelle plantene i denne tiden. På Frosta produseres det flere titalls tusen julestjerner i gartneriene før jul.

Nesten hver ukedag i adventstiden kjører det fulle varebiler ut fra gartneriene på Frosta. Den tiden på året vi nordmenn kjøper flest blomster er før og i juletider. Allerede i høst var små planter i jorda hos gartneriene, og nå tømmes «glasshusene» raskt for de røde og hvite julestjernene. Hos Tingstad Gartneri har gartner Rolf Hatlen arbeidet i 26 år med julestjerner og mange andre planter.

– Jeg tok utdannelse på Staup gartnerskole for snart 30 år siden, og har etter det arbeidet hos Tingstad Gartneri, ikke langt fra den gamle steinkirka Logtun kirke, forteller Rolf som har sine arbeidskolleger i sving med å lage sammenplantninger som skal leveres til utkjøring. Via grossist havner plantene i butikk.

Planten julestjerne med herkomst fra blant annet Madeira og Azorerne i Atlanterhavet, har i svært mange år vært en plante vi forbinder med juletiden. De siste 20 årene har også de hvite utgavene blitt en salgssuksess.

– Det er nok uten tvil den røde julestjerna som holder høyest popularitet. Rødt er jo fargen mange forbinder med julen, sier Rolf Hatlen. Formann i gartneriet, Kalle Tuvet, og Tove Tingstad utgjør ledelsen i sameiet Tingstad Gartneri hvor Jonas Viken er eier. Gartneriet ligger cirka 200 meter vest for Tinghaugen på Frosta, og der dyrkes det også urter og salat i tillegg til ildtopp og julestjerner. Gartneriet selger også sommerblomster, og  i vårsesongen forberedes planter til vekst for sommersesongen.

Les forrige sak:
41 personer over hele landet fikk telefon med millionbeskjed fra Norsk Tipping. En av disse var ei kvinne fra Stjørdal. (Foto: Norsk Tipping)
Trodde det var selger som ringte – men det var en milliontelefon

Stjørdals-kvinne vant en million på bittelille julaften

Close