18 °C Stjørdal, NO
20/05/2019

Et mektig signalbygg reiser seg

||||||| |||||||

– Nå er 90 personer i sving i kulturhuset hver dag med gode bidrag fra fagfolk som elektrikere, rørleggere og ventilasjonsfolk er i gang. Det blir topp bemanning etter ferien i august /september. Da vil om lag 150 personer være i arbeid på kulturhuset, sier Berg og skuer utover landskapet av betong

Betongarbeid

– Nå er det topp aktivitet på betongarbeid med 45 fagarbeidere. Svært mye av betongen blir synlig, og det stiller høye krav til de som skal utføre arbeidet.
Det er den største betongjobben noen sinne i Midt-Norge. Det vil gå med 12.000 kbm betong og 1.100 tonn med armering.

Bærekonstruksjonen består av plaststøpt betong og mange plaststøpte konstruksjoner. Vi bruker mange prefabrikkerte betongkonstruksjoner. Det er en kombinasjon med plaststøpte og prefabrikkerte konstruksjoner.

I tillegg er vi i gang med stålkonstruksjoner som også er en del av bærekonstruksjonene i bygget. Når vi kommer til taket, blir det med stål. Stålsøylene vil være synlig i det nye biblioteket og i foajéen i inngangspartiet.

Lydisolasjon

Vi går opp noen trapper og skuer ut over kammersalen som ligger ved siden av den store salen som igjen er vegg i vegg med biblioteket:

Coop Storlien artikkelnivå

– Her er det god lydisolasjon. Det betyr at hvert enkelt lokale kan ha sin aktivitet uten å forstyrre andre, sier Berg og henviser til full aktivitet i plan 2 om dagen:

– Og det kommer enda et plan over. Vi får fortsatt ikke noe fullstendig inntrykk av høyden. Men allerede ved påsketider kan publikum danne seg et inntrykk av dimensjonene på kulturhuset, sier Berg som varsler tett tak til 1. juli.

Heldige med været

– Vi har vært usedvanlig heldige med været. Det fine været har spart oss for mang en ekstra bekymring og sikret god framdrift. Nå er det satt på varme i teknisk rom i kjelleren som isoleres.

Varmen står på for uttørking. Det skal ikke være kuldegrader ved montering av tekniske installasjoner, men plussgrader. Det går veldig greit nå om dagen, sier Frode Berg og forteller at betongvegger i plan 1 nå er helt ferdig: – Dekke over plan 1 er om lag 80 % ferdig og nærmer seg fullføring. Stålsøyler i plan 1 er ferdige, opplyser Berg.

«Møbelbetong»

– Mye av bygget vil få innslag av synlig betong som bransjen elsker å kalle «møbelbetong». Betong har en meget god egenskap i forhold til lydtransmisjon mellom de ulike aktivitetene i bygget. Vi har løsninger med to vegger og luftrom imellom.  Den gir bygget et meget godt arkitektonisk særpreg. Betongen er robust i forhold til skader og tåler hard bruk. Det er et miljøvennlig produkt som i hovedsak består av naturmaterialene stein, sand, grus og vann.

I tillegg har betongen en god egenskap i forhold til varmemagasinering og vil bidra til å gi et godt klima i bygget. I kjelleren er det satt av store arealer til ventilasjonsaggregater. De vil fordele lufte i kanaler i sjakter opp igjennom byggene og ut i de respektive rom etter behov.

Med mange mennesker i de forskjellige lokalene vil det være behov for store mengder luft. Ved siden av ventilasjon er det også godt med plass for rør og eget rom for elektrisk fordeling. Bygget vil bli oppvarmet med fjernvarme fra kommunens fjernvarmeanlegg. Herfra styres og fordeles oppvarmingen i bygget via fjernvarmesentralen, sier Frode Berg.

Bærekonstruksjoner

I tida fram mot påske vil mye av aktiviteten dreie seg om det samme med fokus på bærekonstruksjoner. Fra april og utover starter arbeidene med de utvendige fasadene: Glass og aluminium i tillegg til taktekkingsarbeid. Men allerede nå er det første arbeidene innvendig påbegynt i kjelleren. Utover vinteren vil de fortsette opp i 1. etasje.

Det blir en spennende periode med mange fagmiljø i aktivitet. Fram mot ferien vil bygget få sin endelige form. Men etter ferien vil mye av arbeidene foregå innvendig og ikke være fullt så synlig for publikum som dagens aktivitet. Med fasadene på plass vil det regionale kulturhuset i Stjørdal få sin fulle identitet, sier Frode Berg som understreker at Skanska har kjørt grundige prosesser med sine samarbeidende konsulenter, byggherre SKU og Stjørdal kommune.

Bredden i Skanska

– Mange materialvalg og beslutninger for elementer begynner nå å falle på plass. Materialvalgene for fasaden er avstemt etter et solid forarbeid mellom arkitektene, SKU, Stjørdal kommune og Skanska, sier Frode Berg som jobbet hardt for at Skanska skulle vinne prosjektet:

– Prosjektet er både stort og komplisert. Her får Skanska virkelig brukt bredden i kompetansen vi besitter i gjennomføringen. Og det var nettopp denne bredden i vår kompetanse og gjennomføringsevne som gjorde at vi til slutt vant prosjektet.
Han gleder seg stort over å få bidra til å utvikle byen han er så glad i:

– Dette bygget kommer til å gi kommunen et stort løft! sier Frode Berg.

 

Les forrige sak:
||
Stjørdalingen Ertzgaard og 1814

Historiefortelleren Hans Olav Løkken tar for seg forholdene rundt 1814, og […]

Close