6 °C Stjørdal, NO
19/05/2021

Etter flere år kunne drømmen realiseres

– Det er veldig gøy å være i gang

Lillian Brandsfjell er ansvarlig for sørsamisk kultur i det nye leirskoletilbudet som er et samarbeid mellom Rypetoppen Adventurepark og Meråkerfjell Ridesenter. (Foto: Privat) Lillian Brandsfjell er ansvarlig for sørsamisk kultur i det nye leirskoletilbudet som er et samarbeid mellom Rypetoppen Adventurepark og Meråkerfjell Ridesenter. (Foto: Privat)

Rypetoppen Adventurepark og Meråkerfjell Ridesenter søkte om tillatelse til å starte opp leirskole i Meråker. Nå har de hatt tre skoleklasser på besøk.

Det var i februar 2020 Rypetoppen og Meråkerfjell ridesenter søkte om å bli godkjent leirskolested gjennom Norsk Leirskoleforening (NLF). Etter en lengre prosess kom NLF på befaring. En måned senere kom gladnyheten om at søknaden var blitt godkjent.

Dette var rundt mars og april i fjor, som riktignok resulterte at oppstart ble utsatt på grunn av koronapandemien.

Kunne senke skuldrene

Rypetoppen, i samarbeid med Meråkerfjell ridesenter er i dag den eneste godkjente leirskolen i det som en gang var Nord-Trøndelag. Drømmen om en leirskole startet imidlertid for åtte år siden, da klatreparken startet opp.

– Det er veldig gøy å være i gang. Vi har ventet lenge, sier Lillian Brandsfjell, som er ansvarlig for sørsamisk kultur i det nye leirskoletilbudet.

På leirskolen har Lillian Brandsfjell ansvaret for å gi elevene et innblikk i sørsamisk kultur og historie, hvor blant annet reindrift og næring er i fokus. (Foto: Privat)
På leirskolen har Lillian Brandsfjell ansvaret for å gi elevene et innblikk i sørsamisk kultur og historie, hvor blant annet reindrift og næring er i fokus. (Foto: Privat)

Selv om det meste har ligget til rette før oppstart, innrømmer Brandsfjell at de var noe stresset før landet stengte ned i mars i fjor. Plutselig fikk de god tid, og kunne senke skuldrene noen hakk.

– Bookingene for høsten ble avlyst på grunn av pandemien. Nye bookinger kom for vinteroppholdet, og det er heldigvis så små klasser at vi klarer å gjennomføre i forhold til retningslinjene vi må forholde oss til, forklarer hun.

Utsatt et helt år

Ett år etter godkjenning, er klatreparken og ridesenteret nå i gang med driften av den nye leirskolen. Den aller første skoleklassen som la i vei for en uke med spennende og lærerike opplevelser i mars, var en 8.-klasse fra Snåsa.

– Det var en herlig og sammensveiset gjeng, det ble en veldig god start. Uken etter hadde vi besøk av en 9.-klasse fra Snåsa. De fikk ikke gjennomført leirskole i fjor på grunn av pandemien, slik at de tok igjen dette nå i år, sier Brandsfjell.

Når klassene ankommer til leirskolen er det hos Rypetoppen de skal sjekke inn. Her blir de innlosjert i de nye bjørnehiene, hvor de bor hele uken. Frokost og middag serveres i langhuset, og dusjing foregår på Teveltunet.

– På tirsdagene tilbringer ungdommene en hel dag i klatreparken, og det har vært helt topp. Her har alle deltatt og fått utfordret seg. Onsdag er satt av til gårdsbesøk, forklarer hun videre.

Lillian Brandsfjell utenfor den nyoppsatte gamma som blir brukt til undervisning. (Foto: Privat)
Lillian Brandsfjell utenfor den nyoppsatte gamma som blir brukt til undervisning. (Foto: Privat)
Tilhørighet til reindriftsfamilier

Hos Meråkerfjell Ridesenter får elevene deltatt på forskjellige aktiviteter. Ifølge Brandsfjell starter dagen gjerne med at klassen blir delt i to, hvor en halvpart starter med å fôre reinsdyrene på tomta mens de andre får en innføring i den sørsamiske kulturen.

– Her inne snakker jeg litt om meg selv, hva jeg driver med, sørsamisk kultur og reindrift, samt hvordan dette gjøres i Meråker, sier hun mens vindkastene slår i mot utsiden av den nyoppsatte gamma som blir brukt til undervisning.

Brandsfjell er selv sørsame og tilhører Essand reinbeitedistrikt. Viktigheten med å dra frem kulturhistorien skyldes blant annet at Meråker kommune ligger sentralt til i det sørsamiske området, noe som tidvis har båret på konflikter.

– Jeg tror det er viktig at vi viser frem kulturen fra en annen side. Mye kunne nok vært unngått mellom beitenæring eller samfunnet ellers hvis vi hadde nok kunnskap om hverandre. Fra Snåsa har det vært ungdom med tilhørighet til reindriftsfamilier, slik at det har vært spennende, forklarer hun videre.

Lever fra uke til ukeIfølge Brandsfjell er målet med leirskolen å huke av så mange mål i læreplanen som mulig. På gården kan de bidra med både historie, mat og helse og sløyd.

– Vi har blant annet lagt inn at elevene skal være med på å lage samisk brød (laejpie) og suppe (joptse) og med reinsdyrkjøtt og grønnsaker til lunsj. Sløyd blir utført i det nye verkstedet som ble satt opp i forbindelse med leirskolen, sier hun.

Den siste skolen som hadde booket ukesopphold var Trondheim Internasjonale skole. Etter dette oppholdet er det nå usikkert hvordan listene ser ut fremover.

– Vi lever litt fra uke til uke i forhold til situasjonen. Det hele er nytt, og midt oppe i det må vi i tillegg tenke på hvordan vi skal løse alt i forhold til retningslinjer. Vi kan likevel ikke sitte på vent. Tenk på ungdommene og hva de går glipp av i ungdomsskoleårene, forklarer Brandsfjell videre.

– Hvordan ser dere på den kommende sommeren i forhold til den vanlige driften?

– Driftsmessig var det ikke store forskjeller i fjor fra tidligere år. Men det er klart det er utfordrende. Jeg tror imidlertid sommeren i år kan bli lik den i fjor, heldigvis for oss reiser vi ikke til Syden. Vi drar til fjells, så for oss er ikke sommeren noe annerledes, sier hun avslutningsvis.

Les forrige sak:
Ordfører Kjersti Kjenes opplever for tiden stor prosentvis arbeidsledighet i Meråker. (Arkivfoto)
Har høyest ledighet i fylket

4,7 prosent av arbeidsstokken var helt ledig ved utgangen av mars

Close