14 °C Stjørdal, NO
27/09/2021

XC40
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
Spar Hegra uke 39

Fant båt under Strandryddedagen: – Folk er blitt flinkere til å plukke søppel

Tjue frivillige speidere stilte opp for å hjelpe til under aksjonen

Denne båten ble hentet og kastet i konteineren under Strandryddedagen. Foto: Privat

Det mener speiderne som stilte med 20 frivillige under Strandryddedagen.

Stjørdal speidergruppe har stilt i alle år under Strandryddedagen i Stjørdal, og i år deltok rundt 20 barn, ungdommer og voksne i jakten på å samle opp mest mulig søppel i fjæra. Som vanlig hadde speiderne ansvaret for Hellstranda.

Emma Thorsen (t.v.), Elise Bjugan og Elise Thorsen jobbet iherdig med å plukke søppel lørdag formiddag.

– Vi har vært med i alle fall fem-seks år, og i år merker vi det er mindre søppel. Vi tror folk er blitt flinkere til å plukke med seg søppel, men at Strandryddedagen har pågått i mange år har også noe å si for at det er mindre i år, forteller Elise (14) og Emma Thorsen (15) og Elise Bjugan (15).

Fant teltpose

Sammen gikk de langs fjæra med en stor søppelpose, og selv om det er mindre å plukke i år finnes det fortsatt noe å ta med seg.

– Vi fant en teltpose, isopor og mange snusposer. Snuserne må skjerpe seg, sier trioen og ler.

De er opptatt av å bevare miljøet.

– Vi ønsker å bidra til et godt miljø, men samtidig er det hyggeligere å besøke Hellstranda når det ikke finnes søppel her, sier de.

Linnea Sorte Vollan (t.v.) Anne Guldseth og Hanna Sorte Vollan var tre av rundt tyve speidere som stilte opp for et renere miljø.
40 kubikk i fjor

Strandryddedagen i Stjørdal samler hundrevis av frivillige som gjerne vil bidra til en ryddigere strandsone. Både partilag og andre frivillige organisasjoner som Norsk Folkehjelp, Røde Kors og speiderne bidrar med folk i tillegg til at mange enkeltpersoner møter opp nede på småbåthavnen for å melde seg til innsats.

– Trolig finner vi mindre søppel i år, men det er likevel nok å plukke. På morningen hentet vi ned en båt som hadde blåst på land. Den ligger i konteineren nå, sier Rune Sagen, som er primus motor for Strandryddedagen.

I fjor ble det samlet inn 40 kubikk med søppel, mens det beste eller verste, alt ettersom, var den gangen det ble samlet inn 90 kubikkmeter med rask og rot i strandsonen.

– Mindre festing

Speiderleder Vegar Kruke er enige med sine speidere om at søppelfangsten kan bli noe mindre i år.

– Jeg er helt enig med jentene om at det er mindre søppel i år. Jeg tror nok koronaen også her har hatt litt å si. Det er mye mindre øl- og snusbokser enn tidligere år, og det tyder på at det har vært mindre festing enn før, sier Vegar Kruke, troppsleder i Stjørdal speidergruppe.

For han og de andre speiderne er Strandryddedagen viktig.

– Det treffer midt i speiderprofilen å ta vare på miljøet, og det er lett å få folk til å stille, sier han.

Vegar Kruke og Hilde Hestmann Storaa mener Strandryddedagen er en viktig dugnad for å bevare miljøet.

 

 

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Turisthytte holder åpent til tross for smitteutbrudd

Ukjent smitteomfang over svenskegrensen

Close