5 °C Stjørdal, NO
19/03/2019

– Fantastiske ringvirkninger å starte en bedrift

|| LIKER DET HAN SER: Daglig leder Per Johan Pedersen i Meråker Kjøtt t.h. er stolt over bedriftens bidrag for fellesskapet. Her står han sammen med bedriftsrådgiver Jon-Roar Langørgen og banksjef Ruth Karin Sørlie i DNB Stjørdal.||

– Gjennom åpne data om bedriftenes regnskap, har DNB sammen med NyAnalyse utviklet en metode som viser verdiutvekslingen mellom norske bedrifter og samfunnet rundt dem. Når vi forstår hvor viktige dagens bedrifter er for velferden vår, forstår vi også hvor ekstremt viktig det er å satse på morgendagens bedrifter, poengterer Langørgen.

Han har noen store tall som illustrerer betydningen.

– Totalt bidro norske bedrifter med vel 1.350 milliarder kroner i verdiskaping og cirka 475 milliarder kroner i person- og selskapsskatt i 2016. Det tilsvarer nesten hver fjerde krone i statsbudsjettet. Oljefondet bidrar med cirka 190 milliarder.

– Det er viktig å huske at de fleste bedrifter i Norge har mindre enn 20 ansatte, understreker bedriftsrådgiver Per-Kristian Hanssen. Det er den lokale blomsterbutikken, frisørsalongen og elektrikeren. En slik vanlig bedrift er ikke dem vi ser mest til. Men til sammen står de for seks av ti av hver sysselsatte i norsk næringsliv.

Gründere og bedriftsledere har hendene fulle med å bygge opp og drive bedriften sin. Det gjelder å løse problemer, betjene kunder, gjøre innkjøp, signere avtaler og lede ansatte. Midt i alt arbeidet og ansvaret kan det være vanskelig å få øye på det store bildet.

Coop Storlien artikkelnivå

– Hva bidrar min bedrift egentlig med? Hva får felleskapet igjen for verdiene vi skaper for oss selv, kundene og lokalsamfunnet? Hva betyr de små og mellomstore bedriftene for verdiskapingen i og omstillingen av Norge? Det er spørsmål som DNB-rådgiverne ønsker at bedriftene stiller seg selv og tenker gjennom.

– Tallene viser at en bedrift med 20 ansatte skaper positive ringvirkninger og finansierer omlag 15 lærere årlig gjennom direkte og indirekte skatter. Fremover vil vi trenge enda flere slike bedrifter. Og det ser lyst ut. For undersøkelser viser at over en halv million nordmenn drømmer om å starte for seg selv. Bak drømmene ligger mange gode ideer, som vi i DNB ønsker å være med på å realisere, sier Langørgen og understreker:

– Vi har laget en kalkulator som vi kaller «Ringvirkninger». Med den kan man søke opp enkeltbedrifters bidrag til samfunnet vårt, og se hva ulike bedrifter bidrar med; både gjennom egen aktivitet og indirekte gjennom underleverandører, sier Langørgen.

Kalkulatoren er et digitalt verktøy og forteller en historie om hvor mye en bedrift bidrar med til vårt velferdssamfunn. Den viser samfunnsbidraget fra private bedrifter i 2016. Alle tallene vi refererer til i rapporten er basert på regnskapstall fra 2016 for alle norske AS og ASA. Samfunnsbidraget synliggjør positive økonomiske effekter fra en virksomhet på underleverandører og resten av økonomien ved hjelp av en ringvirkningsmodell. Denne modellen bygger på regnskapstall fra bedriften og kryssløpstabell til Statistisk Sentralbyrå.

Kalkulatoren finner du her!

– Vi i DNB Stjørdal anbefaler alle til å gå inn i kalkulatoren for ringvirkninger. Vi gjør det som en hyllest til alle bedrifter, store og små, nye og gamle. De får Norge til å gå rundt! sier Jon-Roar Langørgen i DNB.

Les forrige sak:
||||
Bursdagsfest for barnehagen

https://www.youtube.com/watch?v=go3Ov-4Qveg Mathilde Gjønvik Eid (6) var en av 38 barnehagebarn som […]

Close