9 °C Stjørdal, NO
10/08/2020

Får mye skryt av gjestene

Elever ved Peder Morset folkehøgskole driver egen kafé

FALLER I SMAK: Madelen Oppegård (21) Frida Røttesmo Stene (21) og Pernille Sofie Julin Bjerknæs (22) baker på skolen og arbeider i PMF-kafeen på Tømra. FALLER I SMAK: Madelen Oppegård (21) Frida Røttesmo Stene (21) og Pernille Sofie Julin Bjerknæs (22) baker på skolen og arbeider i PMF-kafeen på Tømra.

Elevene ved arbeidstreningslinja ved Peder Morset folkehøgskole driver kafeen i Myrstadbygget på Tømra. Minst ti elever står på sent og tidlig for å bake og selge kaker.

Oppe i andreetasjen i Myrstadbygget er elevene omgitt av skikkelig julestemning på Tømra. Utenfor lusker elgen over åkrene, ei kattugle uler en tidlig kveldstime og grantrærne står hvite av snø. En kald sørvest over Selbusjøen kjennes i nakken før kundene tråkker dørstokken inn på «mathuset». Nede er Lykkemat og en sjokoladeprodusent i gang med produksjonen. Oppe i andre etasje serverer flinke elever fra PMF-betjeningen iført forkle og et smil om munnen. Madelen Oppegård (21), Frida Røttesmo Stene (21) og Pernille Sofie Julin Bjerknæs (22) utgjør tre av ti elever som holder både baking og kafeen i drift.

– Vi bytter på å jobbe på kjøkkenet på skolen. Det er der vi baker kakene som er Trøndelags beste kaker, skryter jentene.

FASTE GJESTER: Kunder rundt bordet på PMF-kafeen en dag i slutten av november. Fra venstre: Paul Arne Moen, Marit Olsen, Marie M. Moen og Edith Endresen. De serveres av Frida Røttesmo Stene, Madelen Oppegård, Pernille Sofie Julin Bjerknæs og lærer Gunn Inger Landsverk.
FASTE GJESTER: Kunder rundt bordet på PMF-kafeen en dag i slutten av november. Fra venstre: Paul Arne Moen, Marit Olsen, Marie M. Moen og Edith Endresen. De serveres av Frida Røttesmo Stene, Madelen Oppegård, Pernille Sofie Julin Bjerknæs og lærer Gunn Inger Landsverk.
To dager i uka

Jammen har de rett i at smaken ville lokket selv julenissen innom. Det blåser ute med jevn trafikk på fylkesveg 705. Inne over kaffekoppen har Ane Olden Eliassen og Kine Aaltvedt funnet varmen.

– Som gjester trives vi på kafeen her i Myrstadbygget. Hver onsdag og fredag har kafeen åpent med salg av pizza, horn, vafler og kaker. Kakene er skikkelig hjemmebakte altså, understreker Eliassen og Aaltvedt.

SERVERER MED ET SMIL: Adrian Mathisen (20) og Martin Ngo (23) baker på skolen og jobber i kafeen på Tømra.
SERVERER MED ET SMIL: Adrian Mathisen (20) og Martin Ngo (23) baker på skolen og jobber i kafeen på Tømra.
Mye skryt

Elevene Martin Ngo (23) og Adrian Mathisen (20) overtok vakta på kafeen denne fredagen etter de tre jentene bak disken. Jentene dro hjem på helgevisitt, mens de to guttene tok kveldsvakt i kafeen.

– Hvilke tilbakemeldinger får dere fra gjestene?

– Det er jevnt over bare skryt å få. Kakene våre er populære, og det går an å bestille store kaker for leveranse også, sier Adrian fra Overhalla og Martin fra Leksvik.

De bor begge på skolen langs Selbustrand og stortrives i miljøet. Martin har tatt fagbrev i produksjonsarbeiderfaget og liker å lage mat. Flexi aktiv livsstil var fjorårets linje. I år går han på arbeidstreningslinja. Det var i stor grad friluftsliv og turer, ekskursjoner og padling som preget fjoråret. Nå er det duften av nybakte boller og kaker som gjelder. Adrian vokste opp i Overhalla, har bevart sin dialekt, og liker å mekke på biler på fritiden.

Stor innsats

Lærere og veiledere i kafeen, Hanne Fjelly (51) og Gunn Inger Landsverk (54) skryter av innsatsen elevene gjør for å holde kafeen i gang.

– Tidligere hadde skolen kafesalget i krysset ved Tømra. Nå har vi driftet PMF-kafeen i fem år her i Myrstadbygget. Det er omtrent ti elever som bytter på driften. Da bakes det på skolen fra morgenen av og nytrukket kaffe er klar i kafeen. Skolen vår er en MOT-skole og linjene drone og kamera, hesteliv, matlyst Italia og design og håndverk er populære, sier de to lærerne og røper at åpningstidene på PMF-Kafeen er onsdager 10.30 til 14.30 og fredager fra 13.00 til 18.30.

Les forrige sak:
Nå kommer kulingen

Fest løse gjenstander - og hold på hatten

Close