9 °C Stjordal, NO
20/01/2020

Får orden på livet

Åpent Hus Høy

 

Han har vært langt nede i grøfta forårsaket av rus og kriminalitet. Kurt Steinar Nyheim var en såkalt “kjenning” av politiet, og ble pågrepet flere ganger for kriminelle handlinger. Nå peker pila rett vei, og på Spenst finner Kurt Steinar tilbake til det “normale livet”.

 

Kurt Steinar Nyheim (53) har lang erfaring fra arbeid på anlegg, rørleggervirksomhet og skipsbygging. Han har vært dykker i Nordsjøen, og ballasten han har med seg fra yrkeslivet er mangfoldig. Trønderverftet og Fosen Mek. Verksted er arenaer Kurt Steinar har slitt ut sine kjeledresser. Allerede tidlig, i 12-års alder, kom han i kontakt med rusmidler. Han fikk kontakter i dette miljøet i Trondheim, og i mer voksen alder havnet han i dette miljøet i perioder. Bekjentskaper med andre rusavhengige resulterte i testing av hardere stoffer.
– Jeg ble farlig for omgivelsene. Lege ble koblet inn og jeg ble tilbudt institusjonsplass for avrusning. Det hele toppet seg etter en forretningside utviklet lokalt som i utgangspunktet hadde store dimensjoner. Vi var i kontakt med Coca Cola sentralt og skulle selge inn konseptet. Så ramlet kortstokken sammen på bakgrunn av svak kontroll på pengestrømmene, forteller Kurt Steinar. Resultatet etter denne kollapsen av en lovende forretningside endte i at han på nytt havnet i rusens favn. Han ble fanget av rus døgnet rundt og begikk kriminalitet for å skaffe penger.

 

Kurt Steinar Nyheim kan legge bak seg vanskelige år med rus og kriminalitet.

 

Ble en kjenning av politiet  
Lensmann og politipatruljer lokalt og i regionen fikk oppdrag ute i felt. Kurt Steinar ble lagt i jern, og var til tider farlig å omgås også for omgivelsene. Sterke rusmidler som amfetamin, marihuana, kokain, sobril, valium, ritalin og andre stoffer gjorde den lysluggede mannen til en helt annen person. Overdoser, tre på en uke, og tvangsinnleggelse ble resultatet. I 2008-09 ble han innlagt på rusklinikk i Ålesund, på Vestmo behandlingssenter. Her utdanner han seg nå innenfor rusforebyggende arbeid, legger planer for foredrag mot rus, og møter god oppfølging.  Før dette bodde han i Yrkesveien på Stjørdal i en kommunal bolig. Han gjorde til tider omgivelsene her utrygg med sin “støyende” livsførsel.  Sakte men sikker startet han tilbakereisen til livet gjennom trening. Trening viderefører Kurt Steinar på Spenst i Stjørdal, og gjerne sammen med politibetjenter som tidligere måtte legge ham i jern. Med samboer ved sin side, total avholdende til rusmidler og alkohol, trener han seg tilbake til hverdagen. På Spenst har han nå god støtte i gamle kjente fra politiet på Stjørdal. De har funnet tonen sammen. Odd Fossland fra politiet er daglig leder på treningssenteret. Når vi besøker senteret, er Kurt Steinar i full trening sammen med Tor Inge Aas og Håvard Eide, også de fra politiet i Stjørdal. Kurt Steinar løfter jern sammen med politiet på Spenst nå, livet kan igjen leves, leves fritt fra rushelvetet.

Les forrige sak:
Statsråd delte ut helsepris

  Det var statsråd Anne- Grete Strøm-Erichsen fra Helse og omsorgsdepartementet […]

Close