20 °C Stjørdal, NO
15/07/2020

Far trår til på kjøkkenet

 

– På kjøkkenet gjelder fortsatt kjønnsrollene, sier Jon Haraldsen i Whirlpool Norge.

Fortsatt er det slik at kvinnene står mest ved kjøkkenbenken. For mens 8 av 10 kvinner oppgir at de bruker 3 timer i uken eller mer på kjøkkenet, gjør rundt 5 av 10 menn det samme. Men i julen trår også far til: 7 av 10 menn oppgir at de lager tradisjonell julemat i julen.

 

Også barnefamilier bruker mye tid på kjøkkenet. Når barna melder sin ankomst øker tiden brukt på matlaging merkbart. Samtidig er det denne gruppen som i aller størst grad opplever at tiden ikke strekker til: 1 av 3 barnefamilier oppgir at mangel på tid er det største hinderet for god matlaging,

 

– For mange inntrer «barneperioden» mellom 30 og 40-årsalderen, sier Jon Haraldsen. Da begynner samtidig karrieren å få fart, man får mer ansvar og forpliktelser og jobber mye. Når husstanden får sitt første barn øker tidsbruken på kjøkkenet sterkt, og med barn nummer to øker opplevelsen av tid som begrensende matfaktor til over 50 prosent.

 

Også tradisjonelle faktorer som utdanning og inntekt har noe å si for hvor mye mat du lager. De som tjener over 900 000 bruker betraktelig mer tid på kjøkkenet enn de med lavere utdanning og inntekt, viser Whirlpools undersøkelse. Undersøkelsen er sendt til 1000 norske forbrukere.

 

Kosen tilbake på kjøkkenet

At tiden ikke strekker til, reflekteres også i kjøkkentrendene.

 

– I dag brukes kjøkkenet til mange aktiviteter samtidig, sier Anita Gjerde i kjøkkenleverandøren Nobia. Med kjøkken-øy og integrerte benker kan mor og far hjelpe barna med leksene mens de lager sunn og god mat. Fordi vi samles mer på kjøkkenet er også lunhet og hjemmekos tilbake i dagens kjøkken. Enten stilen er moderne eller klassisk så skal frodighet og krydderplanter fram.

 

Vil ha bedre råvarer

Råvarer er irritasjonsmoment nummer to i undersøkelsen. 1 av 5 mener råvarer er til hindre for matlagingen.

 

 – I dag kan smartere hvitevarer holde råvarene nærmere idealtemperatur og samtidig spare strøm, sier Jon Haraldsen i Whirlpool. Siden menn er viktigere beslutningstakere på maskinsiden er dette kanskje deres bidrag til en bedre kjøkkenhverdag.

Whirlpools undersøkelse tyder også på at vi holder oss til våre tradisjoner. 3 av 4 nordmenn planlegger å lage tradisjonell julemat til jul.

 

Les forrige sak:
To av tre feirer digital jul

  Undersøkelsen avslører at nettaksess er en viktig faktor for svært […]

Close