10 °C Stjørdal, NO
25/05/2020

Feirer 20-årsdag for lukrativt felt

Har levert olje og gass verdt mer enn 900 milliarder

KONTAKT: Det er jevnlige møter mellom operasjonssenteret på land i Stjørdal og ledelsen på Åsgard A ute i havet. KONTAKT: Det er jevnlige møter mellom operasjonssenteret på land i Stjørdal og ledelsen på Åsgard A ute i havet.

19. mai 1999 ble produksjonen på olje- og gassfeltet Åsgard startet. 20-årsdagen feires selvsagt ved Equinors avdeling i Stjørdal

I den norrøne mytologien var Åsgard selve gudeboligen, beskyttet av høye tårn og tykke murer. Her slutter nok sammenligningen med olje- og gassfeltet som for tjue år siden åpnet opp virksomheten på hele Haltenbanken.
Åsgard er omtalt som navet i Norskehavet. Nå har det gått 20 år siden produksjonen startet og Åsgard handler om teknologi og innovasjon, og feltet har i løpet av de to ti-årene produsert over 2,3 milliarder fat olje og gass til en verdi av 900 milliarder kroner.
– Det er bygget mye vei, mange sykehus og annen infrastruktur over hele landet for dette, sier produksjonsdirektør Randi Hugdahl.

90 millioner kroner pr dag

Et 100-talls ansatte i Åsgards driftsorganisasjon jobber på daglig basis med dette fra Equinors avdeling på Tangen i Stjørdal. Normal dagsproduksjon på Åsgard er i dag på rundt 35 millioner kubikkmeter gass og 40.000 fat lettolje. Med dagens oljepris gir det en verdiskapning på minst 90 millioner kroner pr dag.
I 2018 leverte feltet et driftsresultat på nesten 28 milliarder kroner for eierne av Åsgard, mer enn tre ganger så mye som hele Hydro-systemet, eller hele seks og en halv ganger mer enn Orkla.
Med tanke på at investeringene i utbyggingsfasen var på rundt 65 milliarder kroner så kan Åsgard trygt omtales som en suksess. Og det er fortsatt mye å hente.
– Vi har bare produsert litt over halvparten av Åsgards reserver, sier Hugdahl.
– Feltet har i dag en utvinningsgrad på 60 prosent, vår «hårete» ambisjon er å hente ut 75 prosent av reservoarene før produksjonen avsluttes en gang etter 2030, sier produksjonsdirektøren.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel
Større område enn Mjøsa

Åsgard A startet produksjonen i 1999, mens gass-prosesseringsanlegget som ble bygget på Åsgard B ble satt i drift året etterpå. Rørledningen Åsgard Transport sørger for å sende gassen ikke bare fra Åsgard, men fra hele Norskehavet via Kårstø og videre til kontinentet.
Havbunnsanlegget er et av de mest avanserte og kompliserte som noensinne er bygget, med hele 71 brønner fordelt på 23 bunnrammer, sier Hugdahl.
– En slik felles utbygging av tre felt over et område større enn Mjøsa hadde ikke vært gjort før. Man visste at utfordringene var større enn kvalifisert teknologi kunne løse, og for å kunne gjennomføre utbyggingen, måtte vi tørre å velge ny og ukjent teknologi, sier Hugdahl.
Partnerne i lisensen tok utfordringen og feltet ble bygget ut.

Ny teknologi utvinner mer

I 2015 startet Equinor og partnerene i Åsgard-lisensen opp verdens første anlegg for havbunns gasskompresjon. Dette er et av de mest krevende teknologiprosjektene for økt utvinning som noen gang har vært gjennomført.
– I dag er vi virkelig stolte over at vi sammen med partnere og leverandører fikk realisert også dette prosjektet, som gir oss over 300 millioner fat ekstra produksjon, sier Hugdahl.

Betjener fem felt

Subsea-teknologien gir en signifikant reduksjon i energibruk og CO2 utslipp i et livsløpsregnskap for Åsgard. Denne teknologien representerer også gjennom videre optimalisering et potensial for ytterligere CO2-reduksjoner i fremtidige subsealøsninger.
Åsgard-installasjonene tar i dag imot olje og gass fra fem forskjellige felt: Midgard, Smørbukk, Smørbukk Sør, Mikkel og Morvin. Og snart kommer Trestakk.
– Åsgard-utbyggingen har vist seg å være meget fornuftig og både fremtidige utvidelser og nye funn vil være svært tjent med den investering som allerede ligger her, sier Randi Hugdahl.

Les forrige sak:
Vår mening: En viktig stein i framtidens omsorg

Stjørdals-Nytts leder 29. mai 2019

Close