12 °C Stjørdal, NO
21/09/2019

Felte Stjørdals største bjørk

Stjørdals største bjørk er felt i bakkene ved prestegården i Hegra. Treet var angrepet av råte og måtte i bakken. Tidligere ordfører i Stjørdal, Alf Daniel Moen felte kjempene ved prestegården med motorsag.

 

Under en konkurranse med opprop om største tre blant kommunens bjørketrær, trakk en bjørkelund ved prestegården i Hegra det lengste strået. Kjempene i bakkene nord for gårdstunet hadde store dimensjoner og tydelig er det her gode vekstforhold. Nå hadde vær og vind slitt så mye på trærne at felling ble eneste utvei i følge gårdens bonde Bjørn Stokke.

 

– Toppen på den største bjørka var kløvd av vær og vind, da går det raskt råte i veden. Det går en gangsti forbi og skolebarn passerer bjørka daglig. Da fant vi det tryggest å felle den. Dimensjonene er store, med 3, 63 meter i omkrets, de noen mindre men fortsatt kjempetrær hadde omtrent 3,50 meter i omkrets. Diameteren vil jeg tro nærmet seg en drøy meter uten at denne er målt nøyaktig, sier Stokke.

 

Coop Storlien artikkelnivå

– Hvor gammel kan disse bjørkene ha vært der de sto på prestegården?

– Vi kan i alle fall slå fast at de har opplevd mangt et presteskifte på tunet her. Kanskje rundt 150 år gamle eller noe i nærheten. Har ikke telt årringer, sier Stokke som fikk en erfaren skogskar med da Alf Daniel Moen fra Hegra felte kjempene. Nå blir det mye fin bjørkeved til en kommende vinter i bakkene ved prestegården.

 

 

Les forrige sak:
Storsylen Opp. Idrettsarrangement i storslått natur.
Klart for Trøndelags råeste motbakkeløp

  For femte gang arrangeres Storsylen Opp. Løpet har både trimklasse, […]

Close