18 °C Stjørdal, NO
18/06/2019

Fibromyalgiforbundets dag

Den internasjonale Fibromyalgi-dagen, eller FM-dag ble markert 12. mai. Stjørdal og omegn lokallag av Norges Fibromyalgiforbund hadde denne dagen plassert seg på stand ved inngangen til Coop Mega Stjørdal for å vise ansikt å gjøre seg bedre kjent.

 

Medlemmer fra Stjørdal lokallag var tilgjengelig for interesserte som ville høre om forbundet, hva de driver med eller bare slå av en prat. Erfaringen fra tidligere år viser at de får nye medlemmer etter den årlige markeringsdagen. –Noen må ha et lite puff før de melder seg inn. Det er en vanskelig sykdom som ikke er synlig, ytre sett kan vi se friske ut. Viktig å profilere seg for å bli forstått og akseptert, det er noe av intensjonen med FM-dagen, sier damene på stand.

 

Hellsenteret uke 25 mobil

Sykdomsbildet

Fibromyalgi hører inn under muskel-, skjelett- og bindevevs- sykdommer. Sykdommen er kronisk, hovedsymptomet er smerter i muskulatur og ledd, mange får diagnosen Kronisk smertesyndrom. Tilleggssykdommer er vanlig for de som har fibromyalgi, 70% av de som er rammet har også diagnosen ME. Flest kvinner rammes. Det finnes ikke i dag noen helbredende kur mot fibromyalgi, behandlingen som tilbys er symptomrettet og smertelindrende. Forskning pågår stadig, noe som forbundet arbeider aktivt med å støtte. De ønsker at leger blir bedre på å gi informasjon om forbundet til sine pasienter. Forbundets gule foldere er lagt ut på de fleste legekontor med telefonnr. til personer en kan henvende seg til.


Aktivt lag

Organisasjonen har ca 6000 medlemmer på landsbasis, 19 fylkeslag og 50 lokallag. Stjørdal og omegn lokallag av Norges Fibromyalgiforbund ble stiftet i 1993 og er eneste lokallaget i Nord-Trøndelag.

Laget har 45 medlemmer fra Trondheim i sør til Verdal i nord. -Lokallaget her har vært veldig aktivt i alle år, men vi trenger nyrekrutteringer for å sikre et like levende lag framover. Mange har vært med fra starten av og gjort en hederlig innsats, sier de, og fremhever spesielt Bjørg Inger Kyllo som har vært med fra oppstarten og fortsatt er aktiv medlem.

-Mange har denne sykdommen, og vi vil inspirere de til å være med oss på møter og aktiviteter. Det kan være et viktig pusterom i hverdagen Mange kan føle seg alene, da er det godt å treffe likesinnede, sier lagets leder Margot Vollan.

-Siste tirsdag i hver måned har vi medlemsmøter i Stjørdal Sanitetshus med aktuelle saker og temakvelder på programmet. Ofte inviterer vi foredragsholder for å informere om sosiale rettigheter, nye medisinske fremskritt og behandlingsmetoder, også alternative behandlingsformer presenteres.

Håndverkskurs er populært, sist høst holdt vi nissekurs hvor vi lærte å lage nisser helt fra bunnen av. Laget arrangerer også behandlingsturer, SPA-turer med trening og varmebasseng. Og mer sosiale aktiviteter som hytteturer med grilling. Jentebølgen står også på programmet hvert år. Siste møte før årsslutt har vi julebord, forteller en entusiastisk gjeng.

Kom og bli med!

-Vi ønsker oss flere medlemmer. Det sitter mange der ute med samme sykdom som oss. Ta deg tid en kveld i måneden for å treffe likesinnede til en trivelig prat. Vi snakker ikke bare sykdom når vi treffes. En må ut å møte folk, det er viktig. Passivitet kan føre til depresjon, vi oppmuntrer folk til å være aktive og holde seg i form. Du trenger ikke være medlem for å komme på møtene. Vi koser oss skikkelig sammen, så kom å bli med oss i fellesskapet, oppfordrer damene på FM-dagen.

Les forrige sak:
Niklas Dyrhaug på vei mot toppen i flott sti
Forbordsfjellet opp

Værgudene var ikke på parti med arrangøren, men  bakkeløpet ”Forbordsfjellet opp” […]

Close