-10 °C Stjørdal, NO
18/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 03

Fikk drømmejobben

Lånkbyggen Tony Christian Tiller er politisk rådgiver for olje- og energiminister Tina Bru

DRØMMEJOBBEN: - For meg var det et stort tillitsvotum å bli spurt om å være politisk rådgiver for olje- og energiminister Tina Bru. Det gir meg mange spennende nye oppgaver. For meg som kommer fra Equinor blir det interessant å se oljebransjen fra forvalterens side, forteller lånkbyggen Tony Christian Tiller (38). DRØMMEJOBBEN: – For meg var det et stort tillitsvotum å bli spurt om å være politisk rådgiver for olje- og energiminister Tina Bru. Det gir meg mange spennende nye oppgaver. For meg som kommer fra Equinor blir det interessant å se oljebransjen fra forvalterens side, forteller lånkbyggen Tony Christian Tiller (38).

OSLO: Politisk rådgiver Tony Christian Tiller (38) fra Lånke måtte gjemme seg på et diskret spisested og i Høyres Hus sammen med Tina Bru (33) som statsminister Erna Solberg hadde valgt til olje- og energiminister på en hektisk torsdag 23. januar.

For alt måtte fortsatt foregå i full hemmelighet. Tony Christian Tiller var den første Tina Bru ringte for å bli politisk rådgiver. Det skjedde rett etter at hun fikk meldingen fra statsminister Erna Solberg om å bli statsråd i Olje- og Energidepartementet. Odd Emil Ingebrigtsen (55) fra Bodø ble utnevnt til statssekretær.

– Jeg svarte umiddelbart ja. Dette var en sjanse jeg ville få én gang i livet og som jeg ikke kunne slippe. Nå hadde jeg en meget interessant stilling i Equinor knyttet til kommunikasjon, men jeg kjente Tina godt fra før, sier Tony, og vi begynner å nøste bakfra når han tar imot Stjørdals-Nytt som første gjest på sitt nye kontor i Olje- og Energidepartementet:

Valgte Høyre

– I gymnastida klarte Jan Inge Kaspersen å trekke meg med på et lokalt AUF-møte i Lånke. Men jeg kjente med en gang at dette ikke var noe for meg. Dette besøket bidro imidlertid til å vekke den politiske interessen. Jeg ville gjerne knytte meg til et politisk parti og var sikker på at Høyre var partiet for meg.

– I gymnastida klarte Jan Inge Kaspersen å trekke meg med på et lokalt AUF-møte i Lånke

– Det vakte en smule oppsikt i et Ap-hjem, men jeg var overbevist om mitt valg uten at det førte til mye aktivitet i de første årene selv om jeg meldte meg inn i partiet. Jeg gikk ut av gymnaset i år 2000 og snart kom studier i Trondheim. Da prioriterte jeg studier kombinert med jobbing på vegen fram til master i historie, forteller Tiller, som deretter flyttet sørover.

– I 2008 var tiden kommet for å flytte til Oslo. Som historiker får du en allsidig kompetanse som gir deg mulighet til å angripe forskjellige saksfelt. Snart jobbet jeg for ingeniørene i NITO. Det var meget nyttig for å lære om samfunnet og arbeidslivet. Og nå var det på tide å engasjere seg politisk.

Jobbe for bystyregruppa

– Jeg hadde bosatt meg på Stovner i Oslo. Her engasjerte jeg meg i Høyres lokallag og ble godt tatt imot med arbeidsoppgaver. Det var givende å kombinere jobben i NITO med partiarbeid med blikket rettet mot kommunevalget i 2011, sier Tiller.

I 2011 gjorde Høyre et meget godt kommunevalg og gikk fram med 10,4 %, og ble igjen hovedstadens største parti med 35,7 %.

– Vi fikk over 110.000 stemmer. Fabian Stang hadde blitt valgt til ordfører i 2007 og nå ble han gjenvalgt. Litt ut i denne perioden søkte jeg og fikk den utlyste jobben i Høyres bystyregruppe. Nå var jeg motivert for en slik oppgave. Da møtte jeg blant andre Nikolai Astrup som hadde blitt valgt inn på Stortinget i 2009. Nå var han leder i Oslo Høyre (2012-18). Men siden har han tatt steget inn på den nasjonale arena og ble nå utnevnt til kommunalminister, sier Tony Christian Tiller.

Lærte av veteranene

– Jeg nøt arbeidet som var meget lærerikt. Mest lærte jeg av de politiske veteranene. Jeg åpnet blikket og så til forskjellige partier. Først og fremst lærte jeg veldig mye av vår egen Annelise Høegh, men jeg hadde også god kontakt med Venstres Odd Einar Dørum og Carl I. Hagen fra Frp. Dessuten var ordfører Fabian Stang er karismatisk leder. Men Høyre hadde sittet lenge med makten i Oslo og hatt ordføreren nesten uavbrutt siden 1995, forteller Tiller.

– Først og fremst lærte jeg veldig mye av vår egen Annelise Høegh

Ved kommunevalget i 2015 blåste nye vinder og Høyre tapte valget etter en liten tilbakegang.

– Jeg stilte selv som kandidat ved det valget som nummer 45 på lista og fikk mange personstemmer. Men for å komme inn i Høyres gruppe kreves det svært mange personlige stemmer. Her ble jeg passert og fikk dessverre ikke plass i bystyret. For det var en oppgave som jeg hadde lyst på, forteller Tiller.

Over til Stortinget

– Men nå hadde jeg lyst på nye oppgaver og flyttet blikket lenger bort i gata oppover mot Stortinget. Her traff jeg på nytt Nikolai Astrup som var med og intervjuet meg i en hyggelig atmosfære. Han var fraksjonsleder for Høyre i Energi- og miljøkomiteen da jeg ble ansatt der i 2015. Astrup ble tidlig en viktig kontaktperson for meg. Men politikken er som kjent preget av stadige skifter og Astrup fikk nye oppgaver, forteller Tony Christian Tiller, som dermed måtte forholde seg til Tina Bru som hadde blitt valgt inn på Stortinget fra Rogaland i 2013.

– Vi arbeidet veldig godt sammen og jeg hadde en fin tid. Hun satt først som medlem og fra 2016 som andre nestleder av Energi- og miljøkomitéen. Tida gikk og jeg måtte gjøre opp status. Nå hadde jeg prioritert arbeid med politikk i fem år. Skulle jeg slå meg til ro med det og fortsette arbeidet med politikk etter hvert som jeg hadde blitt familiefar?

Samfunnskontakt i Equinor

– Da så jeg en mulighet i Equinor for å arbeide med samfunnskontakt. Det var midt i mitt fagfelt. Jeg søkte, ble innkalt til intervju og fikk jobben. Dette kunne jeg kalle en drømmejobb. Og den satt jeg i helt til Tina ringte meg med tilbud om å bli politisk rådgiver for henne i Olje- og Energidepartementet, forteller Tiller, som ikke ville la denne muligheten gå fra ham.

– Etter en avklaring på hjemmebane var jeg klar for å vende tilbake til politikken. Fra sidelinja hadde vi fulgt uroen i regjeringen etter at en mor tilknyttet IS og hennes to barn ble hentet hjem fra Syria. Det likte ikke Frp som forlot regjeringen. Dette skapet nye muligheter for statsminister Erna Solberg som valgte å fornye laget med yngre politikere. Det har skapt et nytt trøkk i regjeringen. Selv er jeg veldig glad for denne muligheten til å jobbe tett med Tina Bru igjen.

Noen dager i skjul

– Hvordan vil du karakterisere Tina Bru som politiker?

– Hun er kunnskapsrik med nye innfallsvinkler og meget debattsterk. Det er en fryd å jobbe for en så dyktig politiker, sier Tony Christian Tiller som fikk sin hverdag snudd på hodet etter at han sa ja.

– Det er en fryd å jobbe for en så dyktig politiker

– For det første var det en lettelse da nyheten om Tina Bru som statsråd med sitt lag endelig ble offentlig. Dermed kunne vi krype ut av skjul. Jeg fikk god hjelp av en medarbeider i Equinor som tidligere hadde jobbet for Jens Stoltenberg. Hun hjalp meg til å avslutte mitt forhold til Equinor på en diskret måte. Om formiddagen torsdag 23. januar jobbet jeg for Equinor. Så gikk jeg ut. Om ettermiddagen arbeidet jeg for regjeringen selv om det fortsatt var i hemmelighet, forteller Tiller.

Ny stjørdaling i OED

– Samtidig måtte jeg selge de aksjene som jeg hadde kjøpt i Equinor. Som sentral politiker må du kvitte deg med slikt personlig engasjement. Men det var helt greit. Nå har Høyre igjen fått ledelsen i olje- og energidepartementet der Bjartmar Gjerde var første statsråd (1978-80), Med Willochs rene Høyre-regjering kunne Høyre lede departementet med Vidkunn Hveding (1981-83). Men Høyre har hatt ledelsen bare en gang senere med Thorhild Widvey (2004-05). Ellers har det vært mye Senterpartiet og Frp før Tina Bru ble utnevnt som den 25. ministeren i rekken, forteller Tiller.

Tony Christian Tiller ble utnevnt til politisk rådgiver for olje- og energiministeren nesten på dagen 10 år etter at ordfører Ivar Vigdenes ble utnevnt som politisk rådgiver for Terje Riis-Johansen i januar 2010.

– Her er min fremste oppgave å hjelpe olje- og energiministeren så godt som mulig. Det kan bety noen utenlandsreiser. Men vi er begge småbarnsforeldre som ikke vil reise mer enn høyst nødvendig. Jeg vet allerede at en tur til Berlin og Saudi-Arabia står for døren, sier den politiske rådgiveren som må venne seg til at jobben i departementet er preget av et høyt tempo.

– Det er helt greit; jeg nyter denne utfordringen! sier Tony Christian Tiller.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Må punge ut for å ha kjørt med sommerdekk

Stanset av politiet under kontroll på fylkesveg 705

Close