-4 °C Stjørdal, NO
29/11/2020

Fikk hus i gave til brannøvelser

Nesten 30 brannfolk deltok på den første av fire realistiske brannøvinger

Røykdykkerne fikk gjennomført en realistisk økt inne i huset som ble brukt som øvelse. Foto: Åge Sjølstad Røykdykkerne fikk gjennomført en realistisk økt inne i huset som ble brukt som øvelse. Foto: Åge Sjølstad

Nesten 30 brannfolk deltok på den første av fire realistiske brannøvinger som brannkorpsene i Stjørdal, Malvik, Meråker og Selbu skal gjennomføre nå i høst.

– Vi fikk et objekt av Statens vegvesen som vi kunne benytte til realistiske brannøvelser, forteller Tor Buan, innsatsleder for brannvesenet i Stjørdal.

Like ved Fornes gård i Hegra ligger huset, som benyttes. Boligen må på grunn av at det er plassert for nær E14 rives, og da benytter brannvesenet seg av muligheten.

Fire torsdager på rad skal brannvesenet i Stjørdal, Meråker, Selbu og Malvik bruke for å heve kompetansen til de ansatte. Den første skjedde allerede torsdag for snart en uke siden.

– Det er sjelden vi får sjansen til å øve i realistiske situasjoner, men vi benytter sjansen når vi får muligheten til det. Det koster mye penger når så mange deltar og vi har ikke så mye penger å rutte med, men bruker de kronene vi kan til å trene, sier Buan.

Her diskuterer fra venstre Frode Welve (Selbu), Tor Buan og Thomas Bekkavik (Stjørdal) og Tor Olav Evenshaug (Malvik) planleggingen av brannslukkingen under øvelsen på Hegra. Foto: Åge Sjølstad
Her diskuterer fra venstre Frode Welve (Selbu), Tor Buan og Thomas Bekkavik (Stjørdal) og Tor Olav Evenshaug (Malvik) planleggingen av brannslukkingen under øvelsen på Hegra. Foto: Åge Sjølstad
Tre savnet

Totalt deltok et 30-talls brannfolk på den første øvelseskvelden, og de skal de neste tre ukene tilbake til huset for å gjennomføre ulike oppgaver. Siste kveld skal huset brennes helt ned.

Oppgaven første kveld var i tillegg til å slokke brannen å finne tre savnede ”personer” i form av dukker under aksjonen.

– I dag fikk vi melding om at brann i garasje og bolig, og at tre personer var savnet. Brannen skulle også være påtent av huseier, og dermed måtte vi være forsiktig, foreta risikovurderinger og kontakte politiet, sier innsatslederen.

Snur om på situasjonen

Midt under slukkingen får brannkorpset en ny beskjed. En fjerdeperson var også mistenkt savnet i brannen.

– Det snur om på situasjonen, og vi må starte på nytt og foreta ny søking etter den savnede. Det er krevende, men en reell situasjon vi kan komme opp i, sier Buan.

Da det brannen var slukket, tente brannvesenet på enda en gang slik at røykdykkerne kunne få øve på å gjennomføre varmdykking i heten.

– Alle ble funnet, og øvelsen gikk fint, oppsummerer Buan.

Les forrige sak:
||
Væretunnelen åpen igjen

Stengte grunnet stanset personbil

Close