5 °C Stjørdal, NO
03/12/2020

Fikk lære om lokalt øl

Denne helga har stått i matfestivalens tegn over hele fylket

Folk på besøk i firkanttunet besøkte 1700-talls gården Ersgard, og fikk en nydelig kveld i godt lag. Orientering om Stjørdalsøl med smaksprøver foregikk inne gammelfjøset i bakgrunnen. Folk på besøk i firkanttunet besøkte 1700-talls gården Ersgard, og fikk en nydelig kveld i godt lag. Orientering om Stjørdalsøl med smaksprøver foregikk inne gammelfjøset i bakgrunnen.

Denne helga har stått i matfestivalens tegn over hele fylket. Trøndersk Matfestival nær deg har delt seg opp fra torgevenementet i Trondheim. I Stjørdal startet festivalen allerede med ringing i gårdsklokka på Øfsti Mellom torsdag. Fredag var det klart for kurs i Stjørdalsøl på Ersgard.

Det er nok mange som denne helga har testet ut nye smaker både blant spisende produkter og drikke. Lørdag var bodene på plass i gata, men allerede fredag var både Hjelseng Gård og Ersgard på sørsiden av Stjørdalselva to av festivalens tilbydere av lokalt øl fra «kortreiste mikrobryggerier».

Stein Sakshaug stekte egenkomponert pizza i vedfyrt ovn på Ersgard i forbindelse med matfestivalen.
Stein Sakshaug stekte egenkomponert pizza i vedfyrt ovn på Ersgard i forbindelse med matfestivalen.

– Vi var knallheldige med været, det var begrenset tilgang på plasser på grunn av smitterestriksjoner. På menyen hadde vi ovnsbakt pizza og lokal «urpølse» fra grå trøndersau eller sidet trønder. De som var til stede på gården, så ut til å nyte kvelden, sier Stein Sakshaug på Ersgard. Kvelden startet med en kort orientering om det viden kjente Stjørdalsøl. Turen gikk videre til gårdens såinnhus fra 1946.

– Her oppå såinn legges kornet som har ligget i bløtt, spirene skal være sånn passe i vekst når «kjerringa» fyres opp med orderved, forklarte Sakshaug og serverte i gammelfjøset flere lokale sorter smaksprøver basert på malt fra Stjørdal.  Denne kvelden var det flere maltølkjennere til stede. Naturlig ble det utvekslet erfaringer med brygging. Stjørdalsdalføret har nær et 50-talls såinnhus, noe som er unikt i verdenssammenheng. Dette tyder på en lang kultur med brygging av svakt eller sterkt øl, også med bruk av lokal gjær og humle.

Les forrige sak:
Landets beste syklister på Skatval

Vil påvirke trafikken på E6 og vegene ved Skatval

Close