1 °C Stjørdal, NO
27/11/2020

Fikk skjerpet straff etter drapsforsøk i hytte

Anket dommen til lagmannsretten – må sone ett ekstra år i fengsel

Straffen etter skypeepisoden i mai i 2017 ble skjerpet av Frostating lagmannsrett. (Illustrasjonsfoto) Straffen etter skypeepisoden i mai i 2017 ble skjerpet av Frostating lagmannsrett. (Illustrasjonsfoto)

Mannen i 50-årene anket dommen etter skypeepisoden i Skarpdalen i Tydal. Nå har lagmannsretten dømt han til strengere straff enn tingretten.

Den omtalte hendelsen skjedde på en hytte i Tydal i mai for to år siden. Fire menn befant seg i området, og det endte med at den yngste av de to involverte slektningene avfyrte skudd mot sin slektning i 60-årene.

Fire menn befant seg på hytta til mannen som ble skadd i skyteepisoden da det fatale skjedde. Etterhvert ble det svært amper stemning mellom to av personene på hytta. Den nå dømte mannen skal ha blitt svært sint og hadde reist seg og ropt til den ene gjesten i hytta at han skulle «hjem etter geværet sitt og sette en kule i den store magen din». Dette skjedde etter at de hadde begynt å krangle om noe «gammelt gruff». Han tok deretter scooteren sin og kjørte av gårde. I retten uttalte de tre gjenværende i hytta at de ikke trodde han ville gjøre dette, og hytteeieren, som altså er i slekt med mannen, hadde for sin del ikke sett noen slike «fakter» fra tiltaltes side før. Men etter en stund hørte de scooteren hans og så også at han hadde en rifle i fanget. De så at han var svært sint, heter det i vitneuttalelsene fra retten.

Mannen var beruset under sitt andre besøk på fornærmedes hytte denne dagen. Det oppstod en krangel mellom ham og en av gjestene på hytta, og tiltalte ble svært sint og hadde ropt at han skulle hente geværet sitt for å skyte gjesten. Han dro så tilbake til sin egen hytte for å hente geværet sitt, og kom tilbake til fornærmedes hytte etter kort tid. Han var svært sint, og prøvde å ta seg inn i hytta gjennom inngangsdøren, som da var låst fra innsiden. Han ropte gjentatte ganger at han skulle skyte gjesten, og ropte også at han måtte komme ut, slik at han kunne skyte ham. Fornærmede hadde da funnet frem sin egen jaktrifle, for at de skulle kunne forsvare seg, og stod på gulvet ved komfyren; ved åpningen mot kjøkkenet, noen meter innenfor det åpne stuevinduet, og med sikt rett mot dette vinduet. Fornærmede ropte samtidig at tiltalte måtte stikke derfra. Det gjorde han imidlertid ikke. Han kom bort til det åpne vinduet og stakk våpenet sitt inn gjennom vinduet. De to gjestene, blant annet mannen som var i kraftig krangel med tiltalte, på hytta hadde søkt tilflukt inne på det ene soverommet, men hadde fortsatt sikt mot de to andre. Fornærmede løsnet da et skudd mot vinduet, slik at skuddet gikk gjennom nedre del av vinduskarmen. Da skjøt den tiltalte like etterpå mot fornærmede, og traff ham på venstre side av magen. Kulen gikk gjennom kroppen hans og traff deretter vinduskarmen på kjøkkenvinduet. Fornærmede falt sammen, mens han som skjøt raskt forsvant på en snøscooter.

At skuddet traff muskulaturen ved siden av bukhulen, og ikke vitale organer like innenfor, anses som et «lykketreff», i følge dommen fra Frostating lagmannsrett. Lagmannsretten anfører i dommen at det ikke finnes formildende omstendigheter i denne saken.

– På den annen side veier allmennpreventive hensyn tungt. Samfunnet må reagere strengt mot uforsvarlig våpenbruk. Opptakten til hendelsen viser at forsettet var sterkt – tiltalte fremsatte trusler og dro til sin egen hytte i ens ærend for å hente våpenet sitt. Videre fremstår det meget graverende at han skjøt på fornærmede gjennom vinduet i hytta. Fornærmede betraktet hytta som sitt
hjem, skriver Frostating lagmannsretten i dommen i ankesaken.

I Sør-Trøndelag tingrett ble mannen dømt til fengsel i tre og et halvt år. Aktor la da ned påstand om fengsel i fire og et halvt år og opprettholdt denne påstanden i lagmannsretten. Lagmannsrettens medlemmer delte seg i spørsmålet om straffeutmåling. Flertallet som besto av de to lagdommerne og tre av meddommerne konkluderte med fengsel i fire og et halvt år, mens to av meddommerne mente riktig straff var fengsel i fire år.

Dermed endte ankesaken med at straffen mot mannen i 50-årene ble skjerpet med ett år ekstra i fengsel. Også oppreisningserstatningen mannen må betale til mannen han skjøt ble økt fra 80.000 i tingretten til 100.000 kroner i lagmannsretten.

Les forrige sak:
Disse og deres kolleger ved Scandic Hell lager og serverer den beste frokosten i tidligere Nord-Trøndelag. (Foto: Privat)
Best på frokost igjen

- Vi er utrolig heldige som er omgitt av så mange dyktige, lokale produsenter

Close