17 °C Stjørdal, NO
17/06/2019

Filippine-foreningene i Trøndelag vil hjelpe

| De vil gjerne hjelpe de rammede i Filippinene, og ber om hjelp fra frivillige. Marichu Haisley Rabago, nummer tre fra venstre tar imot henvendelser i Kirkens Hus i Skolegata. Jinky, Lani May, Marichu, Myrna Maria, Rina og Teresita vil gjerne at frivillige melder seg til et støttearrangement for tyfonofrene på Filippinene.|

Stjørdal har 33 personer på medlemslista, og med familie har Stjørdal rundt 60 personer med tilknytning til Filippinene. Trondheim har over 200 personer på sin facebook- gruppe og over 100 i medlemsregisteret.  Nå har de lokale foreningene hatt møter etter tyfonen, flere i Trøndelag har venner eller kjente som er rammet.

–        Vi planlegger nå et arrangement med innsamling av midler og for å vise støtte til de rammede. Det er bare få uker siden et jordskjelv rammet hardt på Filippinene og nå denne forferdelige tyfonen, sier Marichu Haisley Robago som opprinnelig er fra fylket Cebu og tettstedet Visayas. Mange i Stjørdal kjenner Marichu fra sitt arbeid på Kirkens hus, og ved spisestedet Napoli. Mandag denne uka samlet hun damer i klubbene på spisestedet og la en plan for videre arbeid og støtte til de rammede på Filippinene.

–        Vi er i startgropa med å starte opp noe raskt, og trenger frivillige som melder seg. Det kan være artister, lag og foreninger som ønsker å hjelpe. Vi i foreningene med røtter fra Filippinene vil bidra med dans i lokale drakter, sier Marichu. Hun har med seg fra Stjørdalsforeningen Jinky Dasipal og Lani May Avila. Lani er fra området Cavite i Luzon som denne gang ble meget hardt rammet. Byen Ormok Leyte i dene regionen er i følge damene helt utslettet av orkanen. 

–        Hvor vil dere fordele penger som kommer inn Marichu?

–        Det blir nok helst til Røde Kors på Filippinene, de har vist flott innsats tidligere og er en organisasjon vi stoler på. Vi ser også etter andre steder å gi støtte. Nå først må vi få i gang en støtteaksjon. Kan noen hjelpe oss, spør Marichu og de andre damene i Filippine-foreningene i Trøndelag.      

Coop Storlien artikkelnivå

Fakta om Filippinene:

Republikken Filippinene er en øynasjon i Stillehavet, som består av 7 107 øyer omkring 100 km sørøst for det asiatiske fastlandet.

Landet var spansk koloni fra 1521 til 1898, og deretter kontrollert av USA til 1946. Det er sammen med Øst-Timor og Sør-Korea et av de tre asiatiske land som har kristendom som dominerende religion. Sammen med den amerikanske innflytelsen har dette gjort Filippinene til et av Asias mest vestligorienterte land.

Rett etter andre verdenskrig var Filippinene et av de høyest utviklede landene i Asia, men har siden sakket akterut på grunn av manglende økonomisk vekst, forskjellige regjeringers konfiskering av eiendom, feilslåtte forsøk på politiske reformer og utbredt korrupsjon. Landet har nå en moderat økonomisk vekst, som stammer først og fremst fra penger sendt til landet av filippinske emigranter, en teknologisk industri i sterk vekst, og billig arbeidskraft i andre sektorer som gjør landet attraktivt for produksjonsbedrifter.

Myndighetene på Filippinene har i perioder begått alvorlige brudd på menneskerettighetene, som politiske drap, kidnappinger, tortur, trakassering, tvangsflytting osv. Drap på opposisjonelle var særlig under president Gloria Macapagal Arroyo. Dette skjer under dekke av å skulle bekjempe terror, og forsøk på å knuse kommunistgeriljaen. Filippinene står også fremfor store miljøproblemer på grunn av uttynning av regnskogen og forurensing i havet og langs kystlinjen.Mye av dette skyldes at store selskaper har så godt som frie tøyler, det er lite reguleringer på disses atferd i landet. Øyene ligger mellom 116° 40′ og 126° and 34′ østlig lengdegrad og 4° 40′ og 21° 10′ nordlig breddegrad. Mot øst ligger Filippinerhavet, mot vest Sør-Kinahavet og mot sør Celebessjøen. Kilde: Wikipedia.

 

Les forrige sak:
|
Trø varsomt

Mange savner varmen i gågata for å bevege seg fritt. Ellers […]

Close