2 °C Stjørdal, NO
05/12/2019

Fjellturer er den beste medisin

– Det han har gjort for bygda er helt utrolig

TOPP PÅ TUR: Tone Bergquist storkoser seg i skog og mark og på fjell. I tillegg til opplevelsene er det god helse i turene. Her er hun på toppen av Skarven tidligere i sommer. (Foto: Privat) TOPP PÅ TUR: Tone Bergquist storkoser seg i skog og mark og på fjell. I tillegg til opplevelsene er det god helse i turene. Her er hun på toppen av Skarven tidligere i sommer. (Foto: Privat)
Ditt Apotek Hellsenteret  Mobil

– Da æ kom til Teveltunet va æ kry, sier Tone Bergquist. Hun har kjempet mot sykdom i mange år. Forrige helg fullførte hun halvmaraton-distansen under Meråker Mountain Challenge for andre år på rad.

– Dette er virkelig folkehelse, og turer i skog og mark hjelper meg enormt. Hallgeir (Martin Lundemo) har en stor del av æren for at formen min er så bra som den er, sier Tone Bergquist.

Flere utfordringer

For fire år siden var hun veldig dårlig. 59-åringen har slitt masse med sykdom over mange år.

– Jeg har morbus chron, som er en akutt tarmbetennelse og jeg har fibromyalgi. For fire år siden var jeg helt nedåt. Jeg hadde mistet nesten alle muskler, forteller Tone Bergquist.

Når hun så smått kom i gang med litt trim og mosjon var det ikke snakk om halvmaraton-distanser i kupert fjellterreng. Snarere det stikk motsatte.

– Jeg begynte å gå rett utenfor huset i Krogstadgrenda. Det var veldig små skritt, men for meg var det som lange steg, sier Tone Bergquist.

Betyr nesten alt

Siden har de små skrittene blitt veldig mange flere, og de har blitt lenger. Takket være dette har formen blitt bedre, selv om hun fortsatt har mange tunge dager.

– Det er sikkert mange som snakker om at jeg «bare går heim» om dagene. De kan gjerne få låne kroppen min innimellom. Jeg er stiv i de fleste ledd og har litt andre plager også. Men bare jeg får nok skritt som «medisin» blir alt bedre.

– Hva betyr mosjonen du driver med for deg?

– Den betyr nesten alt vil jeg påstå. Aktivitet gjør godt for tarmsystemet, pluss at jeg får bygd opp muskulatur rundt alle ledd. Jeg får sterkere rygg, sterkere føtter og bygger meg sterkere nesten for hver tur. Pluss enormt med selvfølelse så klart. Alt henger sammen med alt, sier Tone Bergquist.

Favoritter

Hun understreker at hun ikke er den store milslukeren. Målet er å gå en tur hver dag, og det klarer hun stort sett å gjennomføre. Favoritturene går i Fagerlia-terrenget ved Kirkebyfjellet, og i terrenget ved Litjfunnsjøvollen. Starten på denne uka ble imidlertid litt utenom det skjema.

– Jeg hadde litt vondt i kroppen etter lørdagens halvmaraton, sier hun. Men da bytter hun tur med styrketrening, så aktivitet blir det. Styrketreningen ledes av Tove Fjellanger, en annen hun takker spesielt for god framgang.

Takker Hallgeir

Tone Bergquist sender varme tanker til de som legger til rette for fysisk aktivitet, og spesielt Hallgeir Martin Lundemo har en skyhøy stjerne hos henne.

– Det han har gjort for bygda er helt utrolig. Det er helt fantastisk, – helt umulig å beskrive, sier Tone Bergquist.

Fongen er stormålet

Halvmaraton-turen startet ved Angeltjønnhytta, og tok henne over Midtiklumpen, Kjerringfjellet og Huva før målgang på Teveltunet.

– En utrolig tur. Det er så vakkert at man glemmer omtrent hvor langt det er. Og for en tilrettelegging. Nei, jeg har ikke ord, skryter Tone Bergquist.

Omtrent fem og en halv time etter at hun startet fra Angeltjønnhytta kom hun til Teveltunet. Sliten, men stolt og proppfull av gode opplevelser. Og neste år står hun sikkert på start igjen.

– Det håper jeg, men med min helse er det vanskelig å planlegge noe som helst. Men jeg håper det, sier Bergquist, som avslører at hun har et stort turmål.

– Det største målet er Fongen. Kanskje kan jeg få til det i høst. Hvis ikke blir det neste år, sier Tone Bergquist.

Les forrige sak:
To menn skadet etter voldsepisode

Skjedde på en privatadresse tidlig søndag

Close