-9 °C Stjørdal, NO
19/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 03

Fjerner de lokale tiltakene – ber folk unngå julebord, handle lokalt og teste seg etter innenlandsreiser

Ber om aktsomhet fra innbyggerne frem mot jul

Kommuneoverlege Leif Edvard Vonen(Foto: Guro Storli Aune).

På grunn av at smitten i denne omgang er nedkjempet, velger Stjørdal kommune å gå tilbake til å følge de nasjonale smittevernrådene.

Under pressekonferansen mandag ettermiddag uttalte Ivar Vigdenes følgende:

– Vi har ikke registrert noen nye smittetilfeller i kommunen siden forrige tirsdag. Og i etterkant av dette er enda flere nærkontakter blitt sjekket ut, og folk kommet ut av karantene. Dette betyr igjen at vi med virkning fra i dag kan varsle at vi går tilbake til en situasjon hvor vi i altoverveiende grad lener oss på de nasjonale rådene og anbefalingene.

Les også: Skolene skal fortsette som før

Vurdere behovet for julebord

Adventstida er en spesiell tid, hvor det ofte er ekstra mye omgang og kontakt mellom folk. Kommuneledelsen ønsker å sette fokus på tre ting for å holde smitten nede.

– For det første ber vi vennelag, bedrifter og virksomheter vurdere behovet for julebord og juleavslutninger der hvor man ikke er helt sikker på at smittevernreglene kan og vil bli overholdt. Vi vet eksempelvis at kombinasjonen smittevern og alkoholinntak ikke nødvendigvis går veldig godt sammen, uttalte ordføreren.

Vigdenes mener også bedriftssammenkomster bør begrenses.

– Interne treff i virksomhetenes lokaler i førjulstiden kan kanskje utsettes noe, når vi nå øyner håp om at en vaksine etter hvert kan komme til å bli rullet ut, sier han.

Ønsker lokal handel

Ordføreren ber også folk om å handle lokalt.

– Selv om det smittevernmessige hensynet alene tilsier at netthandel er aller tryggest så er også handel der hvor man unngår trengsel rimelig trygt. Hvorfor ikke da legge denne handelen lokalt hvor vi nå ikke har noe påvist smitte i stedet for å oppsøke kjøpesentre utenfor kommunen?

Det tredje Ivar Vigdenes var opptatt av for å forebygge smittespredning var folk som reiser hjem til jul.

– Ved hjemkomst fra utlandet enten som student eller arbeider er det nasjonale regler om karantene som gjelder. Disse er under diskusjon og utvikling, men vi anbefaler alle å følge de retningslinjer som her til enhver tid gjelder, uttalte han under pressekonferansen.

Frivillig karantene

Ved hjemkomst fra andre steder i Norge og til Stjørdal ønsker kommunen at det tas ekstra forholdsregler.

– Uken før hjemreise bes alle som skal reise hjem om å være ekstra forsiktig, unngå tette forsamlinger, arrangementer og fester. Deretter ved ankomst ber vi om at det tas tre dagers frivillig karantene, før man på fjerde dag tester seg på vår teststasjon. Dette uavhengig av symptomer eller ikke, sa ordføreren under pressekonferansen i kommunestyresalen mandag ettermiddag.

Gleder seg til å treffe de nærmeste

Kommunen vet at uavhengig av de tiltak og anbefalinger som vil bli gjort gjeldende, vil antallet nærkontakter i jula gå opp.

– Vi vet også at det er mange i den eldre delen av befolkningen som gleder seg til å treffe sine nærmeste når jula kommer, og vi de. Den beste julegaven vi kan gi hverandre er derfor et bidrag til minst mulig, og helst ingen smitteutbredelse i lokalsamfunnet når julefreden senker seg. Jo mindre vi har, jo bedre er det, sier Vigdenes.

 

Les forrige sak:
Skolene skal fortsette som før

Kommunedirektøren anbefaler alle bedrifter om å avlyse julebord

Close