5 °C Stjørdal, NO
18/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

Flere korps og kor i 17. mai-toget

Borgertoget skal inneholde mer sang og musikk

Representanter fra årets 17. mai-komite i sentrum, skolekorpsene, amatørkorpsene og Stjørdal Musikkråd har startet planleggingen av årets borgertog. Bakerst fra venstre: Nina Moi Vigdenes, Lise Venæs, Espen Berg, Cathrine Ydstines, Bart Kriens, Unni Raaen Nysæther, Olaug Lona Svingen og Elena Stamnes. Foran fra venstre: Levi Røddesnes, Jon Gisle Vikan, Steinar Solvoll, Marit O. Kalløkken, Berit Nysæther og Birgit Hegre. Representanter fra årets 17. mai-komite i sentrum, skolekorpsene, amatørkorpsene og Stjørdal Musikkråd har startet planleggingen av årets borgertog. Bakerst fra venstre: Nina Moi Vigdenes, Lise Venæs, Espen Berg, Cathrine Ydstines, Bart Kriens, Unni Raaen Nysæther, Olaug Lona Svingen og Elena Stamnes. Foran fra venstre: Levi Røddesnes, Jon Gisle Vikan, Steinar Solvoll, Marit O. Kalløkken, Berit Nysæther og Birgit Hegre.

Kraftig fornyelse og forsterking av borgertoget i Stjørdal sentrum 17. mai.

Etter å ha sett en stagnasjon og en litt dalende interesse for å delta i opptoget de senere årene, gjøres det nå en rekke grep for å å snu trenden på nasjonaldagen.

Spurte rundt

Stjørdal Musikkråd ved leder Lise Venæs har i noen måneder sondert terrenget blant kommunens mange kor og korps, og spesielt til de som ikke har sitt nedslagsfelt i sentrum. De henvendte seg med spørsmål om de kunne tenke seg å bidra i borgertoget, og responsen har vært god.

– Det viste seg at interessen var så stor som vi hadde håpet på. Det kom mange gledelige tilbakemeldinger om at dette vil vi være med på. I utgangspunktet var det ett tips fra et av våre medlemskorps som gjorde at vi startet dette arbeidet. Og det var de voksne amatørmusikerne vi hadde i tankene da vi startet arbeidet, forteller Venæs.

Kor og skolekorps

I tillegg til korpsene gikk det også ut tilsvarende forespørsel til korene.

– Dette ville de også være med på. En tilsvarende undersøkelse avslørte at interessen for å delta var like stor som hos voksenkorpsene. Det ene tok det andre. Deltagelse fra skolekorpsene kom på dagsorden etter hvert og her møter vi den samme gledelige interessen for å delta, sier Lise Venæs.

Godt mottatt

17. mai-komiteen i Stjørdal sentrum tok imot det musikalske initiativet med vidåpne armer.

– Nå synes vi det er på tide å markere at Stjørdal sentrum kan være en plass for å feire 17. mai også for de som bor andre steder i kommunen. Med dette initiativet ønsker vi å fremme samarbeid om et stort borgertog der alle kan vise sin glede med mye sang og musikk, sier Venæs.
Hun understreker at dette selvsagt ikke skal gå utover markeringen i de enkelte grendene.
– Alle tradisjonelle arrangement som foregår i de ulike kommunesentra fra tidlig morgen selvfølgelig skal beholdes. Vi konsentrerer oss om borgertoget i sentrum. De aller fleste grendene har avsluttet sitt program for dagen i god tid før borgertoget starter klokka 15. Det er mange som i årenes løp har trukket til Stjørdal sentrum for å overvære det siste arrangementet. Nå ønsker vi å få enda flere som har stått på fortauene og kun sett på opptoget til selv å delta, sier hun.

Flere og større kor og korps

Musikkrådet vil sende ut en påmelding til alle skolekorps, voksenkorps og kor. Dette tilbudet går nå ut til de forskjellige styrene slik at de kan ta imot påmeldingen fra de som vil være med.
Ett voksenkorps på kanskje 60 musikere, ett skolekorps med like mange og ett kor med enda flere deltakere er målet. Halsen skolekorps, Haraldreina/Kvislabakken skolekorps, Halsen Musikkforening og Stjørdal Mannskor vil være basisen da de har vært med i borgertoget i alle år.
– Påmeldte fra distriktene skal da slutte seg til disse og danne de tre store gruppene i toget. Det vil være en stor opplevelse du ikke glemmer med det første å delta i så store korps/kor. Når vi får inn påmeldingene, skal det velges ut sanger og marsjer som skal øves inn til oppmarsjen, sier Lise Venæs, som understreker at årets arrangement vil by på mye mer lyd enn det har vært de siste årene. Det skal høres at vi liker 17. mai-feiringen.

Les forrige sak:
FOTOKVELD: Denne trioen er sentral når Rockefotografen kommer til Kimen 24. april. Fra venstre: Grethe Lindseth som er leder i Stjørdal Fotoklubb, arrangør Jan Henrik Siraas og Kjetil Schjølberg fra Stjørdal Foto.
Rockefotograf skal inspirere til blinkskudd

- Her blir det gode tips til alle fotografer med alle typer kamera

Close