16 °C Stjørdal, NO
18/06/2019

Flere med i Internasjonal Folkedansklubb

Foto: Privat.

Dans fra ulike nasjonaliteter er på mange måter identitetsfremmende. Det viser medlemmene i Internasjonal Folkedansklubb i praksis. Fargerike drakter hører med når Tsjekkiske og Ungarske danser utøves sammen med flere andre.

De fleste medlemmene i Internasjonal folkedansklubb på Stjørdal har erfart at dans og drakter fra andre land og kulturer gir en god pekepinn på ulikheter, men samtidig også klare likheter. Inga Werenskiold har vært dansende medlem siden 1984, og stortrives med denne formen for dans.

Vi har et sosialt og godt dansemiljø hos oss, og internasjonal dans bringer verdensdelelene gjerne tettere sammen. Gjennom dans fra ulike deler av verden med hovedtyngde i Europa skapes også forståelse for andre kulturer, forteller Werenskiold. Laget har i dag 14 medlemmer og har sine faste danseøvelser på Fosslia. Siste onsdag i hver måned er det servering med mat og drikke i en sosial setting.

Synes noen denne formen for dans virker spennende, er det en utmerket anledning til å lære mer om andre folkekulturer. Geografi har blitt en av våre sterke sider, smiler Inga, og forteller at klubben gjerne tar imot flere medlemmer. Kubben har i dag medlemmer fra Verdal og Trondheim, og dans foregår enten som par eller som singel deltaker.

Drar verden ut på dansegulvet
Etter flere års deltakelse i Internasjonal folkedans på Stjørdal har Inga og de andre medlemmene dratt stor nytte av instruktørutvekslingen. Det foregår på den måten at ulike internasjonale danseklubber stiller med reisende instruktør. Rumenske, bulgarske, russiske, irske, baltiske, kroatiske og makedonske danser med musikk hører til repertoaret. Internasjonal folkedansklubb i Stjørdal har sine faste danseoppvisninger på FN-dagen og har besøkt Meråker og Hommelvik med Ivermoen. Aud Lyngstad har assistert dansegruppa i Meråker, og gruppen dansere tar gjerne danseoppdrag på bestilling.

Hellsenteret uke 25 mobil

Vi stiller i dag med rundt 25-30 ulike drakter fra forskjellige land. Favoritten min personlig er nok greske sanger og danser, sier Inga som også danser rekke- og ringdanser. Werenskiold sier ingen skal være redd for ikke å beherske disse varierte dansetypene. For de som har lyst til å slå følge på dansegulvet er det bare å ta kontakt med klubben.

Les forrige sak:
Siv Særan.
Sp vil ha to skoler i Hegra

  - Senterpartiet går for to skoler i Hegra, sier partiets […]

Close