13 °C Stjørdal, NO
25/09/2020

Flertallet i formannskapet vil legge ned grendeskolene

|| Formannskapet gjennomførte en grundig skoledebatt. Avstemningen viste sju stemmer for nedleggelse av grendeskolene og fire stemmer for å opprettholde grendeskolene.||

Sju av de elleve i formannskapet stemte i ettermiddag for å legge ned grendeskolene. Mindretallet som ønsker å bevare grendeskolene besto av ordfører Ivar Vigdenes og Erik Bjørgum fra Senterpartiet, Anja Ristad fra SV og Annette Tollefsen Jensen fra Kristelig Folkeparti.

Tollefsen Jensen stemte for å opprettholde grendeskolene. Det bryter med partiets standpunkt i levekårskomiteen der representanten Toril Fiksaunet stemte for nedleggelse.

Anette Tollefsen Jensen underslo ikke at dette har vært en særdeles vanskelig sak for KrF:

– Jeg stemmer mot nedleggelse av skolene her i dag, men debatten fortsetter i partiet i den siste uka fram mot kommunestyrets behandling. Det er ikke sikkert at jeg stemmer for det samme i kommunestyret, sa Anette Jensen som der også er partiets eneste representant.

Hele Arbeiderparti-gruppen i formannskapet stemte for å legge ned skolene. De fire var Joar Håve, Toril Sandvik, Jan Inge Kaspersen og Erling Weydahl. De fikk følge av Høyres Ole Hermod Sandvik og Rune Larsen, og Nelly Lian fra Fremskrittspartiet.

Små marginer

Den store spenningen er nå knyttet fram til kommunestyrets møte 18. mai. Stjørdal kommunestyre har i denne perioden ikke mindre enn fire grupper med kun én representant. Det er foruten KrF også SV, MDG og Rødt. Nå forholder vi oss til Jensens stemmegiving i formannskapet i dag. Dermed står hun sammen med alle de andre gruppene på én representant for å opprettholde grendeskolene.

Disse fire representantene får støtte fra alle de elleve representantene i Senterpartiet. Det blir til sammen 15 representanter. Per Erik Moen (A) sitter i ungdomsrådet. Der stemte han mot nedleggelse. Det er også en kjent sak at minst tre andre Ap-representanter følger Moen. Det er Per Moen, Stian Flobergseter og Toril Kringen som i komite levekår stemte mot nedleggelse.

De 15 representantene fra Sp og de fire småpartiene sammen med mindretallet i Ap utgjør til sammen 19 stemmer. Høyres representant Rune Larsen bekrefter vårt foreløpige regnestykke:

– Etter vår oversikt utgjør flertallet for nedleggelse i kommunestyret akkurat nå 22 representanter mens 19 representanter vil opprettholde grendeskolene.

Ap-delingen avgjør

Det mest sentrale spørsmålet er om flere av representantene i Ap vil stemme for å opprettholde grendeskolene. Det er blitt lagt merke til at Erling Weydahl med sin tilknytning til Flora likevel er innstilt på å stemme for nedleggelse. Det har han gjort både i komite levekår og som vararepresentant for Ann-Inger Leirtrø i formannskapet.

Høyre, Venstre og Frp synes å være helt klare for skolenedleggelse. Samtidig er Sp krystallklare mot nedleggelse. KrF stemte mot nedleggelse i formannskapet i dag, men jobber fortsatt med saken. Det kan være spenning knyttet til om hva eventuelle varerepresentanter vil stemme.

Les forrige sak:
||
Kulturungdommer til UKM-festivalen

UKM er den store happeningen for mange kulturungdommer i løpet av […]

Close