2 °C Stjørdal, NO
21/10/2019

Flust av nyfødte på bosenteret

– Det er så trivelig å se at det kommer liv hit

NYE LIV: Disse fire damene har vært tett på rugemaskinen og fulgt med nøye de siste 21 dagene. Fra venstre: Karla Hjelmstadbakk, Anne Marie Moen, Magnhild Kjeldstad og Astrid Gisetstad. NYE LIV: Disse fire damene har vært tett på rugemaskinen og fulgt med nøye de siste 21 dagene. Fra venstre: Karla Hjelmstadbakk, Anne Marie Moen, Magnhild Kjeldstad og Astrid Gisetstad.

– Det e så trivele! Astrid Gisetstad sitter med en nyklekket kylling i hånden. Ved Hegra Bosenter har en rugemaskin vært samlingspunktet for beboernes oppmerksomhet de siste 21 dagene.

– Å, så fin dem er. Astrid Gisetstad (86) har de siste dagene holdt «vakt» ved rugemaskinen som bosenteret har fått låne fra bonde Odd Einar Friheim. Søndag kom de første kyllingene til verden og mandag var det flere søte nøster på vei ut av eggene.
– Jeg er jo gammel «bonkjærring» så har sett mange kyllinger komme til verden, men dette er nytt og veldig artig. Det er så trivelig å se at det kommer liv til bosenteret, sier Gisetstad.
Alle beboerne har fulgt interessert med på rugemaskinen de 21 dagene prosessen tar. Side om side står en tilsvarende maskin der nyklekkede kalkuner er ventet kommende helg.

Utplassert klekking

Gunnhild Barane jobber ved hjemmesykepleien og er høne- og kyllingsjef ved bosenteret i Hegra. Hun tar gladelig på seg «skylden» for oppstandelsen som har vært de siste dagene.
– I flere år har vi hatt en «leasingavtale» med Odd Einar og Monica Friheim om noen høner som er her på sommeropphold. Da jeg var hos dem for å høre om det samme i år hadde de nettopp fått klekket ut noen kyllinger. Da spurte jeg om ikke neste runde klekking kunne gjøres på bosenteret. Det sa de ja til, og det setter både beboere og ansatte stor pris på, forteller Barane. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

BESØK PÅ ROMMET: Anne Marie Moen fikk besøk i leiligheten av 19 nyfødte kyllinger og oldebarn Vegard Fossbakk som er utplasseringselev hos gårdbruker Odd Einar Friheim.
BESØK PÅ ROMMET: Anne Marie Moen fikk besøk i leiligheten av 19 nyfødte kyllinger og oldebarn Vegard Fossbakk som er utplasseringselev hos gårdbruker Odd Einar Friheim.
Rullatorkaos

Søndag var det mye action i rugemaskinen og beboerne fulgte med fra tidlig morgen til godt utpå kvelden.
– Det var nesten litt rullatorkaos rundt rugemaskinen, forteller leder ved bosenteret Marit Evjen Hernes.
– Det er jo ikke så mye som skjer ved et bosenter så dette ble litt ekstra spenning i hverdagen, og de aller fleste beboerne her har et tett og godt forhold til både dyr og landbruk, forteller Gunnhild Barane.
– Jeg har iallfall fulgt med hele tiden, sier Gisetstad. Hun har bodd ved bosenteret i seks år, og setter stor pris på at det er noen ekstra triveligheter innenfor veggene.

Sommergjester på plass

Totalt er det ventet omtrent 40 nye kyllinger ved bosenteret. Samtidig med at bonden Friheim og utplasseringselev Vegard Fossbakk hentet hjem de første 19 kyllingene mandag formiddag hadde han også med årets «leasinghøner» til bosenteret.
– En hane, to svarte høner og en hvit høne. Nå må vi ha den årlige navneseremonien og bestemme hva sommerens høner og hane skal hete, sier Gunnhild Barane.
Hønene og hanen har tilhold ved gangvegen på bosenterområdet, og de får ofte besøk av beboere på luftetur.
– Da er det gjerne med noen brødskiverester og vaffelhjerter i lommene, så sommergjestene får temmelig god servering, sier Barane.

HOVEDROLLER: Ingen tvil om at kyllingene har vært i fokus de siste dagene ved Hegra bosenter. Fra venstre: Gunnhild Barane, Astrid Gisetstad, Barbro Solheim, Unni Mork og bonde Odd Einar Friheim.
HOVEDROLLER: Ingen tvil om at kyllingene har vært i fokus de siste dagene ved Hegra bosenter. Fra venstre: Gunnhild Barane, Astrid Gisetstad, Barbro Solheim, Unni Mork og bonde Odd Einar Friheim.

Les forrige sak:
Avinor sin arbeidsgruppe med Masterplan i en tre-faset tidshorisont peker på behov for utvidelser av terminal A fra året 1994. Ny større bagasjehall og flere flyoppstillingsplasser kan bli resultat av ønsket utvidelse. Lufthavnsjef Marit Helene Stigen, og avdelingssjef flyside-drift Thomas Wintervold avventer nå en investeringsbeslutning fra Avinor som drifter lufthavna på Værnes.
Avinor vil utvide flyterminalen

Den reviderte Masterplanen viser fremtidsplaner for Avinor på Værnes. Planen viser […]

Close