2 °C Stjørdal, NO
09/04/2020

Flyeventyret startet med en alvorsprat

– Jeg måtte få noe som hørtes forferdelig ut til å bli noe positivt

HELE FLOKKEN: Det er ikke ofte hele familien Melhus er samlet hjemme på Gevingåsen. Fra venstre: Ingunn, Cornelia, Ole Christian, Edward og William. (Foto: Frank Skaufel)

Det startet med at mannen ba kona om en alvorsprat. Tre uker etter alvorspraten satt familien Melhus på flyet til Buenos Aires i Argentina, hvor Ole Christian Melhus i løpet av noen måneder startet opp et helt nytt flyselskap for Norwegian-konsernet.

På Gevingåsen har Ole Christian Melhus akkurat kommet hjem fra Argentina, mens kona Ingunn Wangberg Melhus og barna William (14), Edward (11) og Cornelia (7) har oppholdt seg hjemme siden sommeren.
Stuen er adventspyntet, og i en hyggelig atmosfære går praten livlig om årene i Argentinas hovedstad som har satt sterke avtrykk i sinnene til familiemedlemmene. Opplevelsene, folk, land, de jobbmessige utfordringene med å starte et helt nytt flyselskap og erfaringene de har gjort seg finnes det ingen utdanning for. Slikt er det kun dem som tør å ta sjansen som får med seg i bagasjen. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

TOK KOMMANDOEN: På rekordtid maktet Ole Christian Melhus og hans team å stable et flyselskap på beina i Argentina. (Foto: Privat)
La en slagplan

Ole Christian er en smule mer eventyrlysten enn Ingunn, og for 48-åringen var svaret enkelt da han en desemberdag for tre år siden ble bedt inn på styrerommet til Norwegian. Der fikk han spørsmålet om han ville ta på seg utfordringen med å undersøke mulighetene for at Norwegian kunne etablere et flyselskap i Argentina. Samtidig visste han at kona kanskje ikke var en like stor globetrotter, og derfor måtte han etter styremøtet legge en slagplan.
– Jeg måtte få noe som hørtes forferdelig ut til å bli noe positivt. Etter møtet med styret ringte jeg henne og sa at jeg kom sent hjem, men at hun måtte sette av tid slik at vi fikk en samtale sammen, sier han, lattermildt.
Alle ektefeller, uansett kjønn, ville nok tenkt sitt når partneren ber om en slik prat. Det gjorde også Ingunn.
– Hun flippet nesten ut, og da jeg presenterte nyheten pustet hun lettet ut og svarte ja med en gang. Det fungerte, sier Ole Christian.
– Jeg har alltid vært hjemmekjær. Ole Christian har alltid forsøkt å overbevise meg om hvor flott Argentina er, men jeg har alltid visst at vi skal hjem igjen. Samtidig er det viktig å understreke at jeg ikke kun en kone som uansett blir med mannen på jobb. Når vi tar beslutningen om å flytte, står vi sammen om det som en familie, sier Ingunn. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

SN vippskampanje 1 mobil artikkel
MINNER FOR LIVET: Opplevelser fra tiden i Argentina blir aldri glemt, her er familien Melhus ved Cataratas de Iguazú (Iguazu Falls) på grensen mellom Argentina, Brasil og Paraguay, fra v. Ingunn, Cornelia, Ole Christian, William og Edward. (Foto: Privat)
Sommerferie på vinteren

Tre uker senere, første nyttårsdag 2017, tråkket familien seg om bord i flyet på Værnes i ti minusgrader, og landet et lite døgn senere til full sommer og 35 grader i Buenos Aires. Lite visste de om hva som ventet dem, og mens Ole Christian var opptatt med jobb omtrent fra dag én, måtte Ingunn og barna akklimatisere seg som best de kunne både når det gjaldt vær, kultur, språk og ikke minst det at hadde havnet i en inngjerdet skyskraper midt i sentrum av hovedstaden.
– Det ble en skikkelig endring over natta for alle. Da vi ankom var det full sommerferie, og skolen startet ikke før i mars. For Cornelia og Edward ble det enklere, ettersom de kom raskt inn i et miljø. For William ble det litt verre, og også for meg ble det en overgang. Blant annet måtte vi hele tiden tenke på sikkerhet da vi var ute og gikk i byen. Jeg er heller ikke noe bymenneske, og jeg følte meg ubekvem, sier Ingunn. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

OPPLEVELSER FOR LIVET: Dronning Sonja og Ingunn Wangberg Melhus under den offisielle åpningen av Norwegian Air Argentina våren 2018. (Foto: Privat)
Selskapet ble etablert

Sommeren 2017 var familien hjemme, og da de returnerte til Argentina i slutten av juli var ting endret. For det første hadde de flyttet ut av byen og inn i en enebolig i utkanten, blant annet med moren til den kjente fotballspilleren Sergio Agüero som nabo. Det andre som hadde skjedd var at Ole Christian og hans team på rekordtid hadde greid å etablere et flyselskap som fikk navnet Norwegian Air Argentina med stjørdalingen som administrerende direktør.
– Vi hadde sterk støtte både fra president, regjering og luftfartsmyndigheter, og det var derfor vi lyktes. I tillegg måtte vi bygge opp en ledelse og organisasjon. Vi kom oss gjennom hele prosessen på åtte måneder, og det er raskt i Sør-Amerika. 16. oktober 2017 lettet det første flyet, og siden har vi passert én million passasjerer på våre ni innlandsruter i Argentina, sier Ole Christian. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

GODT VALG: Ole Christian og Ingunn Wangberg Melhus bestemte seg sammen for å søke lykken i Argentina, og de angrer ikke på oppholdet som startet for tre år siden. (Foto: Frank Skaufel)
Jobbet med rekruttering

Noen av de viktigste personene i et flyselskap, er kabinbesetningen. Det er dem som er selskapets ansikt utad og har ansvaret for sikkerheten om noe skulle gå galt. Norwegian trengte en person som kunne jobben til fingerspissene, og ikke minst sørge for å rekruttere de riktige menneskene.
Valget falt på Ingunn, som siden 2002 har jobbet i kabinen for Norwegian. Allerede året etter, på Ole Christian første flight som pilot for Norwegian, møttes de første gang. Det skulle imidlertid gå ett år før de ble sammen som kjærester, men erfaringen fra jobben som kabinansatt i mange år ble en verdifull ballast i utfordringene hun sto ovenfor etter sommeren i 2017.
– Vi fikk inn 3000 søkere, og skulle intervjue og skolere alle aktuelle kandidater før de kunne begynne å jobbe. I dag føler jeg en stolthet over at vi lyktes så bra. Fortsatt har jeg kontakt med flere av dem som startet som cabin crew i Argentina. Høsten 2017 ble travel, men det å jobbe utgjør en forskjell. Jeg trivdes mye bedre og har mange gode minner, og ville ikke vært oppholdet i Argentina foruten, sier Ingunn, som også snakker spansk.
– For oss var det bra og viktig for oss at Ingunn engasjerte seg og at hun ville jobbe med rekruttering blant annet for å overføre våre sikkerhetskrav og vår kultur til argentinerne, sier Ole Christian.

Lærte seg spansk

De tre barna fikk også med seg mange flotte minner fra oppholdet, selv om det var krevende å flytte fra venner og bekjente hjemme i Gevingåsen.
Cornelia startet i en argentinsk barnehage, hvor ingen snakket verken norsk eller engelsk. I løpet av noen få måneder snakket hun spansk flytende, og Edward og William lærte seg også spansk på en argentinsk skole før de senere flyttet over til en internasjonal skole hvor undervisningen foregikk på engelsk. I det hele tatt var systemet svært så britisk. Blant annet var elevene nødt til å gå med uniform med slips og hvitskjorte. Skoene måtte til enhver tid være nypusset.
– En gang hadde jeg skjorten utenpå shortsen, og da fikk jeg kjeft og skolen sendte mail til mamma om hendelsen, sier William, smilende. – Jeg trivdes på skolen, men enda bedre her hjemme. Den store forskjellen er vennene, sier 14-åringen, som sammen med søsknene går på Fagerhaug Internasjonale skole i Stjørdal. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

STOR DAG: Norwegian-gründer Bjørn Kjos, Dronning Sonja og Ole Christian Melhus (t.h.) under den offisielle åpningen av Norwegian Air Argentina. (Foto: Norwegian)
Vender nesen mot London

Sommeren 2019 gikk kontraktene i Argentina ut, men begge fikk tilbud om å fortsette. Mens Ingunn og barna reiste hjem, fortsatte Ole Christian i jobben noen måneder i en overgangsperiode. Oppholdet i gamlelandet kan likevel bli kortvarig. I slutten av november fikk Ole Christian, som var en av aktuelle kandidater til å overta som toppsjef etter Bjørn Kjos, beskjed om at han var ønsket som administrerende direktør for Norwegian Air UK, som er Norwegians britiske flyselskap. Som et av de aller største flyselskapene på Gatwick får stjørdalingen det operasjonelle ansvaret for selskapets virksomhet, som opererer 14 Boeing 787-fly fra London til USA og til Sør Amerika fra Gatwick.
Da står familien igjen foran en utfordring.
– Jeg startet så vidt i jobben nå i desember, men målsetningen er at hele familien skal flytte over til sommeren. Vi har vært i kontakt med rektor ved den norske skolen i Wimbledon, som allerede har ønsket oss velkommen, sier Ole Christian.
– Akkurat nå har jeg mest lyst til å være hjemme, men samtidig er det spennende å flytte til London. Det er lettere i bo i London enn i Argentina, og det går an å ta en langhelg hjemme i ny og ne. Dessuten er det enklere å få besøk, og jeg kan fortsette i halvstillingen som cabin crew med base her i Stjørdal. Beslutningen om å flytte har jeg skjøvet foran meg. sier Ingunn, som i høst gjorde comeback på håndballbanen for Lånkes 5. divisjonslag.
Luftfartseventyret fortsetter som vi forstår for familien, og William, som, hvis de flytter, må gå siste året på ungdomsskolen i England, har allerede begynt å legge planer for fremtiden.
– Jeg har lyst til å bli pilot, sier han.

Les forrige sak:
Skjelstadås og Aspenes nummer tre

Solid innsats i Norgescupen i skiskyting

Close