-8 °C Stjørdal, NO
19/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 03

Flyktet fra krigen i hjemlandet: – Leiligheten ble skutt i stykker av raketter

Risikoen som krigen innebar ble for overveldende.

De har opplevd at lokalsamfunn har blitt ødelagt av krig. Paret Ahd Berakdar og Rami Jamal Shpani bor i Stjørdal og studerer begge på NTNU i Trondheim. De forteller om vanskelige opplevelser, men troen på en god fremtid ligger fast hos dem begge. De har opplevd at lokalsamfunn har blitt ødelagt av krig. Paret Ahd Berakdar og Rami Jamal Shpani bor i Stjørdal og studerer begge på NTNU i Trondheim. De forteller om vanskelige opplevelser, men troen på en god fremtid ligger fast hos dem begge.

Paret Rami Jamal Shpani (34) og Ahd Berakdar (30) reiste fra krigen som herjet i Syria. Rami reiste først til Russland og deretter til Norge og Stjørdal hvor han traff sin kjære Ahd igjen.

–  Vi hadde fine planer om fremtiden. Risikoen som krigen innebar ble derimot for overveldende, sier Rami Jamal Shpani.

Flyktet fra krigen

Paret fryktet for sine liv da krigen raste i Syria i 2013 og 2014. Det var urolige år med kamphandlinger og tusenvis av drepte i krigen. Kjæresteparet Rami og Ahd fra Damaskus ville komme seg bort.

For Rami gikk ferden bort fra den nå krigsrammede urgamle byen med kulturliv, studier og folkeliv til nye studier i Russland i 2014. Derfra reiste han via Finnmark til Stjørdal i desember 2017. Både Rami og Ahd fikk oppleve krigen tett innpå seg i hjembyen Damaskus, som også er hovedstaden i Syria.

– Ukentlig landet raketter mot våre lokalsamfunn. Det var i størst grad tilgrensende områder til millionbyen som ble rammet. Jeg er opprinnelig fra gamlebyen i Damaskus, men bodde i utkanten av byen på stedet Qabouny. Her rammet krigen oss brutalt, og mange av innbyggerne som elsket sine hjem måtte flykte, sier Ahd Berakdar.

Mistet kjente og kjære i krig

Adb har en rolig, smilende og vennlig væremåte. Hun mistet nære slektninger i krigen i Syria, venner omkom etter at raketter traff hus og infrastruktur i Qabouny.

– Leiligheten jeg bodde i rett utenfor Damaskus ble skutt i stykker av raketter

– Leiligheten jeg bodde i rett utenfor Damaskus ble skutt i stykker av raketter under krigen. Damaskus var en levende by, det myldret av liv og gjestfriheten var stor før krigen. Besteforeldre og foreldre hadde åpne dører for den som kom på besøk og familier og slekt møttes med stor gjensynsglede.

Deler av tettstedet ser i dag ut som en ruin, og mange hus er fortsatt ubeboelige i den tidligere fredelige bydelen. Etter at krigen rammet, ble mange reserverte. De har nå mer enn nok med å få endene til å møtes. Hele familier må nå ut i arbeid for å forsvare en minimal livsstandard.

 

De viderefører kunstuttrykk fra det kreative studielivet i Damaskus. Paret Ahd og Rami fra Syria trives i Stjørdal og har etter iherdig egeninnsats forbedret sine norskspråklige kunnskaper.
De viderefører kunstuttrykk fra det kreative studielivet i Damaskus. Paret Ahd og Rami fra Syria trives i Stjørdal og har etter iherdig egeninnsats forbedret sine norskspråklige kunnskaper.
Syria er fortsatt i hjertet

Paret ville bosette seg i Syria og starte voksenlivet etter studietiden. De hadde fine planer om fremtiden, men risikoen som krigen innebar ble for derimot for overveldende.

– Vi måtte bort fra Damaskus, det hersket ingen tvil om det, sier de fra sofaen i sin fint innredede leilighet i Stjørdal sentrum.

Bilder på veggene er preget av selvlagede motiver. En vannpipe, krus med arabisk tekst og en sverdfigur gir dem minner fra en forlatt kultur. Damaskus er blant annet kjent for sin rike kunst- , teater- og musikkliv i tillegg til studiesteder og flere universitet.

Holder liv i egen kultur

Rami og Ahd prøver å videreføre noe fra egen kultur, og begge har kunstneriske talenter med utøvelse av figurativ kunstmaling. Med seg fra kulturlivet i Damaskus har de streng disiplin med studier som er en sentral del av parets prioriteringer.

Fritiden blir benyttet til kunst, opplevelser, vennetreff og musikk. Det er en stor kontrast fra det tidligere folkelivet i Damaskus til det langt roligere tettstedet og byen Stjørdal.

Før krigen var Syria blant de mest folkerike land i regionen med vel 22 millioner innbyggere. Om lag halvparten av innbyggerne er på bakgrunn av krigen drevet fra sine hjem, og innbyggerne har opplevd en av de mest omfattende kriger siden andre verdenskrig.

Det er fortsatt uklart hvor mange som har blitt drept, men overslag fra FN går ut på at minst 400.000 mennesker har mistet sine liv. Rundt en tredjedel av befolkningen er under 15 år, og Syria har tatt imot er stort antall palestinske og irakiske flyktninger. Fortsatt ligger store deler av landet i ruiner.

Studerer på NTNU i hvert sitt hjørne av leiligheten

Med myndighetenes pålagte restriksjoner rundt smittevern, foregår nå studielivet i stor grad hjemme i fra leiligheten deres i Stjørdal.

Til tross for store endringer i livet, trives de med kort veg til togstasjon og butikker. De forklarer at mye energi og fokus går med for å tilpasse og normalisere hverdagen.

De har tidligere begge vært elever ved Aglo videregående skole på Skatval. Her studerte de norskfag, historie og samfunn. De forbedret sin språkopplæring og studerte norsk kultur med fordypning om Hamsun, Olav Duun og norsk litteratur.

– Jeg var heldig og kom inn i kunstmiljøet på Lokstallen

– Det har tatt tid å bli kjent med folk og kultur i Stjørdal. Jeg var heldig og kom inn i kunstmiljøet på Lokstallen. Her ble jeg med hos Hell Art Studio sammen med flere som malte bilder. Nå fikk jeg praktisere mine første norskkunnskaper. Gradvis har disse blitt bedre, forteller Ahd, som fortsatt savner folkelivet og familienærheten hun vokste opp med i hjembyen.

Integrerer seg i Stjørdal

Det har imidlertid ikke kun vært en dans på roser for å integrere seg i samfunnet. For å finne løsninger  innen studier og arbeid, har de vært nødt til å spørre seg frem.

– Vi har fått god bistand fra flyktningkontoret i Stjørdal, og fra flere andre. Vi føler at skolesystemet fungerer inkluderende, sier Ahd videre.

Rami arbeidet blant annet på Fosslia skole, samtidig som han gikk på Voksenopplæringa og studerte engelsk. Han fikk god språkkompetanse med praksis på et bibliotek. I dag studer de begge ved NTNU i Trondheim.

– Med fjernundervisning arbeider vi med studier i hvert vårt hjørne av leiligheten. Jeg studerer sosialantropologi, og Rami studerer en treårig bachelor-studie til sosionom på NTNU, forkalrer hun videre.

Vært heldige

De betrakter seg som heldige som har møtt mennesker her, som i dag er blitt venner. Samtidig opplever de at det tar tid å opparbeide seg gode relasjoner.

– Selv om vi kjenner flere syrere i Trøndelag, er det helt avgjørende at vi stifter bekjentskap med lokalbefolkningen, ettersom vi ønsker å integreres best mulig, sier de.

I dag har de hverandres støtte. Rami fikk i forrige uke også innvilget norsk statsborgerskap. Ahd har fremdeles sitt syriske statsborgerskap.

Les forrige sak:
ETTERTRAKTET PLASS: - Her vil jeg sitte og ta vare på plassen som varaordfører for Stjørdal, sier Frp sin ordførerkandidat Nelly Lian.
Lian inn på stortingslisten 2021

- Rett dame til jobben

Close