12 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

Flyter på Monsen-effekten: – Pågangen er veldig stor

Kim Jørgen Sætran startet eget foretak i november, og har allerede passert hundre solgte enheter

Kim Jørgen Sætran trives svært godt når han har mulighet til å ta en tur med sin packraft. Kim Jørgen Sætran trives svært godt når han har mulighet til å ta en tur med sin packraft.

Kim Jørgen Sætran startet eget foretak i november, og han har allerede passert hundre solgte enheter med oppblåsbare kajakker. Det meste er bestilt før det kommer inn på lager.

Av Arne Brunes

Det er for tiden en brennhet etterspørsel for diverse produkter til friluftsutfoldelse i det våte element. Noe kan tilskrives at mye av fritiden må foretas i hjemlige trakter. En annen årsak ligger nok i flotte tv-bilder der seerne får nødvendig inspirasjon til å prøve selv. Kajakk, kano og oppblåsbare kajakker har gått unna i rekordfart.

Det samme kan tilskrives hengekøyer. Å ligge ute har blitt en mote. Kim Jørgen Sætran (36) har gjennom sitt firma Kijos, packraft som hovedprodukt. I tillegg leverer han hengekøyer fra Ticket to the Moon. Felles for begge produkter er at en må beregne noe leveringstid.

Ny mulighet

Mange mennesker søker stillheten, og hva er vel mer forlokkende enn å gli nesten lydløst gjennom vann. Den voksne befolkningen husker sikkert tv-serien om Brødrene Dals ferd oppover elven Overfloden i kanoen Elvegris på leting etter professor Drøvel.

På den tiden ble det vanlig å kjøpe kano, og mange bygde selv. Kajakk har etter hvert overtatt en del av denne siden av friluftslivet. Felles for kajakk og kano er at de er nokså tunge og ikke så godt egnet til å frakte over avstander uten veiforbindelse. Her kommer packraft inn.

Det er ikke store plassen en packraft tar sammenrullet.
Det er ikke store plassen en packraft tar sammenrullet.
Robust sak

En packraft er en svært robust, lett og oppblåsbar båt med god lasteevne. Ferdig opprullet tar den ikke mer plass enn en sovepose og kan lett puttes i ryggsekken. Dette gir en svært fleksibel mulighet til å benytte vannveien på en tur.

Om terrenget tillater det kan båten henge på sekken mellom ulike vann, en svært fiks løsning der sekken er festet til fronten på packraften. Den er svært fleksibel og veier bare rundt fire kilo.

Kim Jørgen Sætran kjøpte sin første packraft for et par år siden og fant ut at det kan ligge et marked i å forhandle disse.

Leverer overalt

Det er en luksussituasjon for et nystartet foretak å ha topp etterspørsel, men Kim Jørgen har ønske om å bygge opp et greit lager slik at kunder får muligheten til å se på forskjellige alternativ. Bestillingene foregår via nettbasert side med enkle betalingsløsninger.

– Jeg har leveranser over hele landet, og en del går til Sverige. Det meste leveres via posten, men flere i nærmiljøet henter selv. Det ble raskt klart at det ikke var mulig å ha lager hjemme, og jeg har derfor leiet meg inn i et minilager. Der har jeg også måtte økt i størrelse siden pågangen er så stor. Det har det vært et problem å følge med i etterspørselen, sier den ferske gründeren.

Ei elektrisk pumpe er et must, og Kim Jørgen Sætran leverer alltid det med i bestillingen.
Ei elektrisk pumpe er et must, og Kim Jørgen Sætran leverer alltid det med i bestillingen.
Operativ på minutter

Under en demonstrasjon viste Kim Jørgen Sætran hvor enkelt det er. Ferden gikk til sørsiden av Almovatnet og i en egnet pose lå den oppblåsbare båten. I løpet av få minutter var det klart for sjøsetting.

– Jeg har med ei elektrisk pumpe for å fylle luft. Jeg fyller på med noen drag fra egne lunger til slutt slik at den blir mest mulig kompakt. Når det er varmt i været slik som nå og det er stor forskjell på temperaturen i luft og vann kan den virke “litt slapp” når den kommer på vannet. Da kan det være greit med litt ekstra påfyll.

Ikke enkelt å velte

Kim Jørgen tar på flytevesten og sklir ut i vannet. Dette ser forlokkende ut. Båten virker veldig stødig der han glir bortover vannet.

– Det er ikke enkelt å velte denne. Å seile rolig nedover ei elv er helt uproblematisk. Den sklir greit over steiner, og materialet i packraftene er av håndlaget uretanbelagt nylon og svært solid. En av mine favorittsysler er å sitte lenge og fiske fra packraften. Utformingen gjør at en sitter svært behagelig med ryggstøtte. På rolig vann er det greit å sitte åpent, men i elv anbefales å bruke sprutetrekk. Det er svært enkelt å få spruttrekket av, i og med at det er borrelås i den ene siden. Etter bruk vil jeg absolutt anbefale å tørke packraften på samme måte som et telt før den pakkes, understreker Sætran.

– Kan alle bruke en packraft?

– Ja, de aller fleste. Det finnes også en mindre utgave egnet til barn. Den yngste jeg vet om som bruker en packraft er en seksåring. I vår familie brukes packraften ofte i forbindelse med bading.

Vurderer utlån

Foretaket flyter bokstavelig talt svært bra.

– Jeg ser jo kanskje en mulighet for utlån i framtida, men akkurat nå er det ikke kapasitet til det. Det går med mye tid til pakking, og jeg er både lagersjef og økonom. Familien merker nok at jeg blir en del fraværende til tider, sier Sætran, til daglig i full jobb som rørlegger.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Rykket ut til skogbrann – Brannen anses som slukket

- Årsaken til brannen antas å være et bål, men det er uklart hvem som har ansvar

Close