-6 °C Stjørdal, NO
02/12/2021

Spar Hegra uke 48
Header-Bingo-uten dato

Flytrafikken øker stadig: – Enkelte aktører sliter med å få inn kompetent personell

Fungerende lufthavndirektør ved Trondheim lufthavn Værnes, Thomas Wintervold. Foto: Anette Fossmo. Fungerende lufthavndirektør ved Trondheim lufthavn Værnes, Thomas Wintervold. Foto: Anette Fossmo.

– Det har vært en betydelig økning i det siste, men vi er ikke helt tilbake på normalt nivå.

Det sier fungerende lufthavndirektør ved Trondheim lufthavn Værnes, Thomas Wintervold.

– Det er i all hovedsak innenlandstrafikk som står for veksten, så henger vi betydelig igjen på utland, fortsetter han.

Tallene for september 2021 viser at Trondheim lufthavn Værnes hadde totalt 262.000 reisende, som er en økning på 71,1 prosent sammenliknet med september 2020. Kun Oslo lufthavn Gardermoen og Bergen lufthavn har hatt større vekst.

– Tallene for september tilsvarer rundt 70 prosent av trafikken sammenliknet med samme periode i 2019, som blir brukt som sammenligningsgrunnlag siden dette året var siste «normale» driftsår, sier Wintervold.

90 prosent i høstferieuka

Tallene for oktober er foreløpig ikke offentliggjort, men Wintervold antar at oktobertallene kommer til å bli noe høyere enn septembertallene.

( Artikkelen ble skrevet før tallene for oktober ble offentliggjort. Oktobertallene viser at det var 325.030 reisende ved Trondheim lufthavn Værnes, som er en økning på 95 prosent sammenliknet med oktober 2020. 

I 2019 var tallet for oktober 430.496 reisende ved Værnes. Det betyr at tallene for oktober 2021 tilsvarer rundt 75 prosent av trafikken på samme tid i 2019 ).  

– I høstferieuka i uke 41 lå vi på oppimot 90 prosent på innland sett opp mot samme periode i 2019. Så det begynner å ta seg opp, sier han.

I oktober lå flyplassen på rundt 150 flybevegelser per dag i snitt, mot 175 flybevegelser per dag for samme periode i 2019.

Når det gjelder utland har Trondheim lufthavn Værnes i dag avganger til København, Stockholm, Riga, Amsterdam, Gdansk, Alicante og Las Palmas.

– Det er færre destinasjoner enn til vanlig. Frem mot jul er det planlagt flygninger til destinasjoner som Krakow, London og Tenerife, sier lufthavndirektøren.

Permitterte tilbake i jobb

Det er forventet at utenlandstrafikken vil ta seg opp fremover, og utover vinteren og våren planlegges det ytterligere destinasjoner, blant annet til Reykjavik.

– I tillegg planlegger turoperatørene charterflighter til utvalgte feriemål, sier Wintervold.

Som følge av koronapandemien og nedgangen i flytrafikken, har en rekke ansatte ved Trondheim lufthavn Værnes vært permitterte det siste halvannet året. Nå er de fleste permitterte tilbake på jobb.

– Ja, nå ser det ut som de fleste er tilbake, og de aktørene som gikk til oppsigelse er i gang med å reansette personell. Jeg opplever også at enkelte aktører sliter med å få inn kompetent personell raskt nok, sier Wintervold.

 

Les forrige sak:
Påkjørt katt løp videre

Close