1 °C Stjørdal, NO
17/10/2021

XC60
XC90
Header-Bingo-uten dato
XC40

Folk står i kø for å gå denne turen

Det er stor interesse for å gå «Norge på tvers» på turistforeningens 120 kilometer lange merkede rute. (Foto: Eskil Følstad/TT). Det er stor interesse for å gå «Norge på tvers» på turistforeningens 120 kilometer lange merkede rute. (Foto: Eskil Følstad/TT).

De fleste har gått ruten, bortsett fra Renate Dullum Reitan og Eva Bjørnevik som sprang «Norge på tvers». I år har flere hundre gått i regi av turistforeningen. På grunn av korona ble det av og til kø i år da kun åtte-ni stykker fikk gå samtidig.

Stadig flere har gått ruten fra Hell til Tydal og grensen til Sverige siden opplegget ble lansert i 2010.

I tillegg til de som har fulgt turistforeningen sitt tilbud med overnatting på turisthyttene har flere tatt turen helt på egen hånd.

– Til sammen har 258 gått hele strekningen til nå i 2021. Fra oppstarten i 2019 har 3065 vandret mellom turistforeningshyttene med vårt opplegg på tvers av Midt-Norge, sier Jonny Remmereit i Trondhjems Turistforening (TT).

Den som vil gå hele strekningen må først gå på fylkesvegen fra Hell til Hegra, og så følge vegen i retning Hegra festning.

Bakken er bratt den siste strekningen opp til Ingeniørvegen.

Litjtjyinna er første vatn langs den merkede ruta fra Stjørdal til Tydal.
Litjtjyinna er første vatn langs den merkede ruta fra Stjørdal til Tydal.
Godt merket

Fra festningsvegen er det godt merket videre. Det er veg å gå etter med bakker første del på vegen i retning Kvitfjellhytta. Litjtjyinna er første vatn inntil ruta før Flaksjøen, hvor det finnes mulighet for overnatting på Øfstivollen.

Videre vil merkinga lede ut i terrenget.

Fra Stjørdal til Kvitfjellhytta er det 31 kilometer. Denne etappen kan kortes ned ved å få skyss til festningsvegen, eller ved å starte fra Sona.

I fjellverdenen

Syv dager er beregnet til den 120 kilometer lange turen langs den offisielle ruten. Den vil gå på turistforeningens merkede ruter med overnatting på hyttene. Dermed kan en slippe å bære telt, sovepose og mat.

Fra Kvitfjellhytta vil Prestøyhytta bli neste mål før Schulzhytta.

Derifra vil turen gå opp til litt over 750 meter til Ramsjøen med ruvende fjell som mektige omgivelser. Så til Storeriksvollen, og videre til den siste hytta Nedalshytta i Tydal med fjellmassivet Sylan opp fra stien.

Renate Dullum Reitan og Eva Bjørnevik sprang «Norge på tvers». (Arkivfoto)
Renate Dullum Reitan og Eva Bjørnevik sprang «Norge på tvers». (Arkivfoto)
Kun envegsturer

På grunn av koronaen har det i år kun vært tillatt å gå fra Stjørdal til Tydal i regi av turistforeningen, mens det tidligere har vært mulig å starte også fra Tydal.

Den nærmeste turisthytta på svensk side er Sylstasjonen, men dit har det ikke vært tillatt å gå under pandemien.

– Det er en helt spesiell opplevelse å gå Norge på tvers. Vi har tro på at enda flere vil ta turen når vi kan tillate flere å gå samtidig enn under restriksjonene på grunn av korona, sier Jonny Remmereit i TT.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Mann kjørt til lege etter arbeidsulykke

Close