-14 °C Stjørdal, NO
28/11/2021

Foretok en fremtidsrettet snuoperasjon: – Går fra den ene drømmejobben til den andre

Snart skal byggearbeidene starte på Kilnes Gård. Karoline Storflor (i midten) vil få utallige arbeidstimer i nybygget. Sigrun Storflor driver Kilnes Bunadsøm, og vil fortsatt ha sine lokaler. Bonden Odd Magne Storflor er ansvarlig for den ordinære gårdsdriften på Kilnes. Snart skal byggearbeidene starte på Kilnes Gård. Karoline Storflor (i midten) vil få utallige arbeidstimer i nybygget. Sigrun Storflor driver Kilnes Bunadsøm, og vil fortsatt ha sine lokaler. Bonden Odd Magne Storflor er ansvarlig for den ordinære gårdsdriften på Kilnes.

11. august ble stabburet på Kilnes Gård snudd 180 grader. Dette i et ledd for nye løsninger for drift og salg av gårdens produkter. Nå venter Karoline og Odd Magne Storflor på å få godkjent planene, og å sette spaden i jorda.

Av Arne Brunes

Det var trondheimsfirmaet Roar Wilhelmsen AS som foretok det 20,5 tonn tunge løftet. Hegra Byggservice AS bisto med isolering av grunnen før stabburet kunne settes på plass.

– Det var ganske fascinerende å se på at dette foregikk, sier Karoline Storflor.

Bedriften Kilnes Bunadssøm har virksomheten i stabburet, og ble bokstavelig talt med på snuinga.

– Med dette ble arbeidsveien min doblet i lengde, smiler innehaver Sigrun Storflor, som bor i villaen like ved.

Hun er for tiden travelt opptatt med å gjøre i stand bunader til konfirmasjoner rundt om.

Med ei stor og solid kran ble det 20,5 tonn tunge stabburet trygt snudd 180 grader. (foto: Toril Marie Rian)
Med ei stor og solid kran ble det 20,5 tonn tunge stabburet trygt snudd 180 grader. (foto: Toril Marie Rian)
Bygger sammen to bur

Ekteparet Storflor gjør stadig grep for å vise fram landbruket, og med utvidelser gis det samtidig en mulighet til flere å skaffe seg levebrød. Arbeidsmengden på Kilnes Gård øker i takt med nye investeringer.

Kilnesmelk har blitt et begrep, og Karoline Storflor prøver å få til flere produkter med basis i gårdens melk. Brunostkrem og vaffelrøre er to av produktene som har slått godt an. Innovasjon Norge har bidratt med tilskudd til produktutvikling.

– Mattilsynet krever at meieridriften holdes adskilt fra melkeutsalget siden det tas i bruk andre ingredienser. Derfor må produksjonen flyttes. Vi tenkte først på å bruke melkebua på gammelfjøset, men har landet på å bygge et tilsvarende stabbur med det som ble snudd og et mellombygg for å knytte de sammen. Odd Magne hadde kjøpt laftematerialer for noen år siden, og nå har svigerfar Dagfinn Storflor gjort de klare på låven, forteller en innovativ Karoline Storflor.

Karoline Storflor skal nå produsere produkter, som ikke er bare rene meieriprodukter, på et nytt sted. Det nye stabburet skal bli nytt produksjonslokale for blant annet vaffelrøre og brunostkrem.
Karoline Storflor skal nå produsere produkter, som ikke er bare rene meieriprodukter, på et nytt sted. Det nye stabburet skal bli nytt produksjonslokale for blant annet vaffelrøre og brunostkrem.
Betydelig interesse

Siden Odd Magne og Karoline Storflor tok over den velstelte eiendommen av Dagfinn og Sigrun Storflor i 2010 har det skjedd mye. Tidligere eiere er for øvrig fortsatt med og bidrar i godt monn.

– Vi føler det ble et spark bak for å få snudd stabburet da vi ble tildelt covidmidler, en tanke som ikke er helt ny. Siden 2016 har vi vært en 4H-gård og vi har en intensjon om å få mer folk inn på gården, sier Karoline Storflor.

Det ligger et potensial på godt besøk. I 2019 kom det 950 mennesker til åpen gård, noe som viser at det ligger muligheter i dette.

– Vi ønsker å framvise en gård i drift med mye aktivitet. Utenom produksjonslokaler tenker vi på enkel kafédrift. Ute på gården vil vi lage et godt miljø for besøkende med sittebenker og en lekekrok. Det er viktig å lage et godt fysisk skille mellom den ordinære gårdsdriften og de andre aktivitetene. Stabburet er i tillegg tenkt å inneholde en butikk med utsalg av egne produkter, og Dagfinn kan få en mulighet til å få avsetning på sine flotte trearbeider, poengterer hun.

Dette er slik Karoline og Odd Magne Storflor ønsker at det skal framstå etter bygging. Det opprinnelige stabburet til høyre.
Dette er slik Karoline og Odd Magne Storflor ønsker at det skal framstå etter bygging. Det opprinnelige stabburet til høyre.
Drømmejobb

Kilnes Gård og gårdsdrifta ved Odd Magne Storflor er atskilt som to enheter. Kona er likevel klar på at ektemannen er betydelig involvert i hennes drift.

– Dette må vi holde adskilt slik at vi får en god oversikt over hvordan inntekter og utgifter fordeles. Nå håper vi bare på en snarlig bruksendring, slik at det bare er å sette i gang med bygging av nytt bur. Trematerialer utenom laft, får vi heldigvis anskaffet på gårdssaga fra egen skog, sier Karoline Storflor.

Hun har utdannelse som psykiatrisk sykepleier og vært i fast stilling i veiledningssenter til pårørende for rusavhengige og psykisk syke.

– Egentlig går jeg fra den ene drømmejobben til den andre når jeg satser for fullt på Kilnes. Jeg får uansett praktisert noe av utdanningen ved å tilby arbeidstrening på gården gjennom NAV, sier den arbeidsomme trebarnsmoren.

Barna til Karoline og Odd Magne Storflor på 16, 14 og 11 er allerede en betydelig arbeidsressurs på familieforetaket.

Les forrige sak:
Full stans i flytrafikken på Værnes

Close