10 °C Stjørdal, NO
21/09/2020

Først rundløype, deretter pølse, kake og premie

Trøndelags eldste speidergruppe feiret 100-årsjubileum

FULL INNSATS: Marit Iren Hofstad (t.v.), Sagka Mathilde Gundersen (t.h.) og Leonel Danielsen Olsen gikk løs med full iver for å løse oppgavene i rundløypa i Remarka. FULL INNSATS: Marit Iren Hofstad (t.v.), Sagka Mathilde Gundersen (t.h.) og Leonel Danielsen Olsen gikk løs med full iver for å løse oppgavene i rundløypa i Remarka.

Stjørdal Speidergruppe er 100 år. Det måtte markeres på ekte speidervis.

– Nå er vi med på en rundløype hvor vi skal løse ulike oppgaver, og etterpå får vi kake og mat, – og en premie, forteller Marit Iren Hofstad (7) og Sagka Mathilde Gundersen (6).

Sammen med Sagkas søskenbarn Leonel Danielsen Olsen (4) var de i full gang med å løse ulike utfordringer i skogbrynet like ved speiderhytta i Remarka da Stjørdals-Nytt traff dem.

– I forrige oppgave laget vi en båtmannsknop. Det kunne jeg fra før ettersom pappa har lært meg det, sier Hofstad.

Både hun og venninnen Sagka Mathilde Gundersen trives i speideren.

– Vi har vært med i speideren i flere år, og vi leker mye og har det gøy, forteller de.

TRØNDELAGS ELDSTE: Stjørdal Speidertropp teller i dag mellom 60-70 aktive speidere.
TRØNDELAGS ELDSTE: Stjørdal Speidertropp teller i dag mellom 60-70 aktive speidere.
Plass til flere

Stjørdal Speidertropp ble stiftet i 1920, og er den eldste speidergruppen i Trøndelag. Nå jakter de enda flere medlemmer.

– Vi har laget en rundløype til jubileumsfeiringen i dag, men den har vi planer om å bli stående i Remarka utover høsten slik at flere kan bli kjent med oss. I dag er vi rundt 60-70 aktive speidere fra seks år og oppover, men vi har plass til flere, sier Anders Sveen, leder i Stjørdal Speidergruppe.

ET GODT ALTERNATIV: Anders Sveen (midten), leder i Stjørdal Speidergruppe, mener speideren er et fint alternativ til andre fritidsaktiviteter for barn og ungdommer.
ET GODT ALTERNATIV: Anders Sveen (midten), leder i Stjørdal Speidergruppe, mener speideren er et fint alternativ til andre fritidsaktiviteter for barn og ungdommer.
Egen hytte siden 1976

Speiderhytta er speidernes naturlige tilholdssted.

– Vi har hatt speiderhytte siden 1976, og her samles vi hver uke. Vi kan tenne bål, utføre ulike speideraktiviteter ute og ha det fint sosialt sammen.

Han mener speideren er en fin motvekt til mange andre fritidsaktiviteter, og ikke minst til den største tidstyven av dem alle: Skjermen.

– Ballspill passer ikke for alle barn, og hos oss kan barna starte fra de er seks år gamle. Det å være ute i naturen er fin motvekt til skjermen, sier Sveen.

100 år med svidd pølse

Også speiderne måtte ta koronahensyn. Opprinnelig var planen å feire 100-årsjubileet rundt Kimen og fylle opp sentrumsgatene med speiderskjorter, men det måtte av naturlige årsaker endres. Å samles rundt speiderhytta var likevel ikke noe dårlig alternativ.

– Vi er ikke dem som er mest fremme i media, og hadde sett for oss en annen og noe større feiring. Vi endte opp på hjemmebane rundt hytta, i skogen med sol og bålrøyk i stedet. 100 år med svidde pølser, det er oss, sier Sveen, leende.

Les forrige sak:
Bilstans ved Helltunnelen

Sørgående løp er delvis sperret

Close