3 °C Stjørdal, NO
20/10/2020

Først vant han kampen mot kreften – så vant han valget

– Spredte kreften seg til leveren, fikk jeg beskjed av legene om at jeg kun hadde tre til fire år igjen å leve

VANT BÅDE VALGET OG OVER SYKDOMMEN: Jens Arne Kvello tar torsdag over som ordfører i Tydal, men en kreftsykdom for 20 år siden kunne endret 54-åringens skjebne.

Torsdag kveld tar Jens Arne Kvello over som ordfører i Tydal, men for noen år siden var det langt fra noen selvfølge. I 1996 fikk 54-åringen tarm- og magekreft, og hadde den alvorlige kreftsykdommen spredt seg ville han ikke sittet med ordførerklubben den neste perioden.

– Det var kritisk i en periode. Spredte kreften seg videre til leveren, fikk jeg beskjed av legene om at jeg kun hadde tre til fire år igjen å leve.
Jens Arne Kvello har tyvlånt sitt nye kontor av ordfører Ole Bjarne Østby i kommunehuset i Tydal. På veggen troner en gedigen plakat av Sylan, besøksstolene er enkle, men komfortable, kaffekoppene fulle og på bordet står et fat med kjeks som den kommende ordføreren og journalisten nyter av. Stemningen er åpen og god, og i dag kan Kvello prate uanfektet om den dramatiske perioden som kunne endt med en altfor tidlig død.

Ventet barn

Å få en alvorlig kreftsykdom som 31-årig småbarnsfar er uvanlig, og samtidig gikk kona gravid med deres tredje barn.
– Jeg hadde smerter i magen i hele 1995, og ble sendt med ambulanse til sykehuset i Trondheim. De fant ingenting, og jeg ble sendt hjem. Smertene fortsatte året etter og jeg ble på nytt sendt til sykehuset, hvor de nok en gang ikke fant noe galt. Først da legene åpnet magen oppdaget de svulstene. I tynntarmen fjernet de ti svulster og 1,7 meter med tarm, forteller han.
I dag kan Kvello prise seg lykkelig over at legene valgte kirurgisk inngrep i 1996. Legene rakk å få stoppet videre spredning, men sykehushistorien fortsetter likevel.
-I løpet av de neste tre årene ble jeg operert ytterligere tre ganger. Legene fryktet tarmslyng. I tillegg oppsto det komplikasjoner, og jeg ble blant annet smittet av sykehusbasiller.

– Lærerikt

Å få kreft er både en fysisk og en mental påkjenning. Å bli helt fri fra kreft tar mange år, men følelsen av å få beskjeden om at man er helt frisk er noe man ikke glemmer.
– Heldigvis slapp jeg å bruke cellegift ettersom legene greide å fjerne svulstene fra å spre seg videre, men jeg følte meg utenfor i en lang periode. Jeg møtte på hyppige kontroller, og var på mange måter i sykehusmodus. Å være en pasient i så mange år, var også lærerikt. Jeg lærte blant annet at det alltid finnes noen som er sykere enn deg selv, sier Kvello, med et smil.
Kona og de tre barna var selvsagt også svært lykkelig over at det gikk bra med ektefelle og far.
– At vi fikk vårt yngste barn i 1997 var en stor glede oppi alt dette. Etter ti år fikk jeg beskjeden om at jeg var helt frisk. Det var godt.

Nabo til ordføreren

Ole Bjarne Østby har regjert som ordfører de siste fire årene, og det at vi tyvlånte hans kontor får nok neppe store konsekvenser.
– Vi er gode naboer, og har ofte møttes på morningene for en prat før vi startet arbeidsdagen. Egentlig er jeg ingen politiker, men jeg er, og har alltid vært samfunnsengasjert, sier Kvello, som får med seg Østby som varaordfører i den neste perioden.
Kommunestyret i Tydal består kun av to partier, dobbelt så mange som i Nord-Korea. Ved valget i september fikk Senterpartiet nesten 70 prosent av stemmene, mens Arbeiderpartiet fikk de siste.
– Vi skulle gjerne hatt flere valglister i Tydal. Det hadde vært bedre for politikken i kommunen, sier han.
Torsdag kveld blir Kvello konstituert av det nye kommunestyret, men dagen starter ganske så tidlig.
– Vi har i over ett år ønsket et møte med trøndelagsbenken på Stortinget. Nylig fikk vi beskjed om at det passet 17. oktober. Det blir opp og ned til Oslo på samme dag, men jeg skal rekke meg tilbake til kommunestyremøtet, sier han.

Vil satse på næring

Ett av temaene på Stortinget blir datalagringssenteret som Tydal kommune har jobbet med i mange år. En etablering vil gi kommunen sårt tiltrengte arbeidsplasser.
– Næring blir et viktig satsingsområde for oss de neste fire årene. Vi ønsker å snu den negative befolkningsutviklingen, og trenger flere arbeidsplasser, sier Kvello.
Samtidig sliter både kommunen og private næringsdrivende i kommunen med å få folk til å fylle opp ledige stillinger. Både håndverkere og frisører er jobber som venter på de riktige personene.
– Kommunen mangler sykepleiere, og vi fikk nettopp fylt opp noen renholdsstillinger som også har stått ledige i en periode. Kommunen legger til rette for at de ansatte skal få fagbrevutdanning når de jobber hos oss, og det betyr at de ansatte får gratis utdanning ved å jobbe i kommunen, sier den nye ordføreren, som inntil nylig hadde sitt virke ved Tydal Bygdeservice.

 

Les forrige sak:
Hell Robotics representerer Norge i Dubai

Konkurrerer i robotikk mot lag fra 180 andre land

Close