7 °C Stjørdal, NO
27/09/2020

Første kast ga mersmak

FØRSTE KAST: Mariann Myhr Okstad fikk prøve fluestang for aller første gang med god hjelp fra Jan Sakshaug. Laksedebuten ga absolutt mersmak. FØRSTE KAST: Mariann Myhr Okstad fikk prøve fluestang for aller første gang med god hjelp fra Jan Sakshaug. Laksedebuten ga absolutt mersmak.

– Dette ga absolutt mersmak. Lise Marie Selven Borthen var en av damene som møtte på årets damenes aften i Stjørdalselva. Kanskje ikke så rart at det frister til mer når hun dro opp fem lakser på to timers fiske.

– Jeg var med på damefiske i fjor, og da fikk jeg en laks på 9,3 kilo på mitt sjuende kast, forteller Lise Marie Selven Borthen. Hun er tydeligvis en dame med litt av en fiskelykke. For på fredagens dameaften fikk hun først en laks på cirka to kilo og bare fire-fem kast senere landet hun neste. Som om ikke det var nok ble det ytterligere to lakser litt senere.

Selven Borthen ble på mange måter bitt av laksefiskebasillen under fjorårets damekveld og nå er hun enda ivrigere, og neste år gleder hun seg allerede til.

– Nå har jeg brukt så mye penger på fiskeutstyr, men har ikke sesongkort. Neste år når jeg har utstyret klart, skal jeg bruke penger på sesongkort, sier Selven Borthen. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

FISKELYKKE: En herlig følelse å lande en lekker laks. Lise Marie Selven Borthen er blant de i elva med aller størst fiskelykke.
FISKELYKKE: En herlig følelse å lande en lekker laks. Lise Marie Selven Borthen er blant de i elva med aller størst fiskelykke.
Førstekastdame

Bortimot 20 damer møtte opp til årets populære damenes aften, og her var det nok flere gryende storfiskere. Med Jan Sakshaug ved sin side gjorde Mariann Myhr Okstad sine første kast i Stjørdalselva, men garantert ikke de siste.

– Vi har jo fisket bittelitt tidligere, men aldri i elva, sier Myhr Okstad.

– Gir det mersmak?

– Absolutt. Det er jo spennende, sier hun mens kroken har satt seg dønn fast.

Med god hjelp fra instruktører fant Mariann Myhr Okstad at det ikke er så veldig «skummelt» å fiske laks.

– Det er ikke så veldig hokus-pokus, men det er greit å være her på en kveld som dette, for her er det masse god hjelp å få, sier hun.

Neste år kommer hun garantert tilbake på damenes aften, og kanskje blir hun å se i elva enda oftere.

– Det spørs ja. Jeg aner ikke hva det koster, men det er absolutt noe å tenke på. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

NYBEGYNNER OG LÆREMESTER: Emilie Jeanette Sæther (t.v.) var med venninnen Guro Ravlo Sakshaug på laksefiske for aller første gang. 14-åringene hadde en alle tiders jentekveld i elva.
NYBEGYNNER OG LÆREMESTER: Emilie Jeanette Sæther (t.v.) var med venninnen Guro Ravlo Sakshaug på laksefiske for aller første gang. 14-åringene hadde en alle tiders jentekveld i elva.
Rutinert 14-åring

En av de yngste, men mest drevne, på damekvelden var 14-åringen Guro Ravlo Sakshaug. Hun hadde med seg venninnen Emilie Jeanette Sæther, som prøvde fluefiske for aller første gang. Også hun ble litt bitt av basillen, og læremester Guro håper å se flere jenter og damer i elva etter hvert.

– Det er mange som er grå i håret oppi elva, sier 14-åringen. Selv har hun vokst opp med stor fiskeinteresse i familien, og har en pers på 12,5 kilo. Så langt denne sesongen har hun fått én laks, men prøver og prøver igjen.

– Jeg er i elva mange ganger i uka, sier Guro Ravlo Sakshaug, som skryter av laksemiljøet.

– Det er veldig god stemning i elva, men jeg er ganske alene som jente på min alder, ja.

– Hvorfor det tror du?

– Kanskje det har noe med tålmodighet å gjøre. Det tar en stund å lære seg dette. Så er det ikke så veldig populært da, sier Ravlo Sakshaug.

Flere og flere damer

Damekveldene har etter hvert blitt veldig populære og «laksesjef» Lars Selven i Stjørdal jeger- og fiskerforening (SJFF) var strålende fornøyd med oppmøtet fredag kveld.

– Det kom dobbelt så mange i fjor, så vi håper at det blir flere damer som fisker i et litt mannsdominert miljø framover. I det siste har det iallfall blitt flere og flere damer som skaffer seg sesongkort, sier Selven.

SJFF arrangerer tre egne kvelder i året for damene.

– Det er veldig populært at damene får gjøre som de selv ønsker uten at mannfolkene styrer og pirker for mye, sier han og smiler.

På damenes aftener får også lokale sportsforretninger vise fram utstyr, og Selven avviser at det er så fryktelig dyrt å drive med laksefiske.

– Det er ikke så dyrt som mange tror. For 2.000 – 3.000 kroner så er du i gang. Og dessuten er Stjørdalsvassdraget rimeligere enn de fleste andre plassene, sier Lars Selven.

Les forrige sak:
Simen Raaen Sandmæl er klar for andre kvalifiseringsrunde i Europaligaen med sitt KI Klaksvik.
Litt av et Europa-eventyr

Simen fra Meråker er klar for andre kvalikrunde i Europaligaen

Close