17 °C Stjørdal, NO
18/06/2019

Fortsatt mye asbest

 

– Får asbesten ligge i ro, er den ikke noe problem. Det er når vi begynner å rive og pusse opp at det farlige asbeststøvet slippes løs, sier spesialrådgiver Marianne Berdal i inneklimaspesialisten Mycoteam til Newswire.

– Alle kjenner til eternittplatene, men det er den skjulte asbesten innendørs som er mest skummel, fordi folk flest ikke har kjennskap til hvor den er, sier Berdal. Fram til 1980-tallet ble asbest benyttet i blant annet innvendige og utvendige takplater og veggplater, gulvbelegg, linoleum, fliser, lim, tjærelim, avrettingsmasse, duker, i støp og betong, i og rundt rør, lufterør og kanaler. Asbest er både isolerende og brannhemmende.

 

Asbeststøv som pustes inn, skader lungevevet. Problemet er at asbest ikke brytes ned i kroppen. Har man først pustet det inn, kommer det ikke ut igjen.

Hellsenteret uke 25 mobil

Et alternativ er å la asbesten få ligge i ro. Den kan i mange tilfeller bygges inn, og få ligge i konstruksjonen.

 

De vanligste asbestsykdommene er lungekreft, mesoteliom (brysthinnekreft) og asbestose. Mens asbestose er en sjelden sykdom, diagnostiseres rundt 80 tilfeller av mesoteliom i Norge i året. Lungekreft er en vanlig kreftsykdom, med høy dødelighet. Kreftregisteret anslår at hvert femte tilfelle av sykdommen blant menn kunne vært unngått dersom man ikke var eksponert for kreftfremkallende stoffer i yrkeslivet.

 

– Rundt halvparten av de yrkesrelaterte tilfellene av lungekreft skyldes trolig asbest, men det vet vi ikke helt sikkert, sier forsker Tom K. Grimsrud i Kreftregisteret. Bygningsarbeidere som river asbest uten verneutstyr, og med sigaretten i munnviken, er særlig utsatt.

 

Asbest er et naturlig mineral som fortsatt utvinnes og brukes i store deler av verden For å være sikker på om det er asbest i materialene, må de analyseres på et laboratorium.

Les forrige sak:
Ferskere brød

  Brød og bakervarer er blant de varegruppene som har det […]

Close