-4 °C Stjørdal, NO
29/11/2020

Fra offiser til melkebonde

Lars Langseth (32) tar over gammel slektsgård i Selbu

Etter 12 år i Forsvaret på Setermoen har Lars Langseth flyttet tilbake til Selbu og tatt over gården etter sin far. Etter 12 år i Forsvaret på Setermoen har Lars Langseth flyttet tilbake til Selbu og tatt over gården etter sin far.

I 12 år var han stasjonert på Setermoen i Troms som befal i Forsvaret. Nå har Lars Langseth (32) flyttet tilbake til hjembygda Selbu og tatt over gården som tipptippoldefar Lars Langseth bygde på midten 1800-tallet.

– Da jeg flyttet fra Selbu til Nord-Norge i 2007 hadde jeg alltid en plan om å komme tilbake. Jeg hadde et sterkt ønske om å flytte tilbake til hjembygda og drive gården videre etter min far, sier Lars Langseth.

32-åringen flyttet tilbake til Innbygda Selbu i fjor sommer etter 12 år i Forsvaret på Setermoen hvor han har hatt flere ulike stillinger. Nå er han tilbake på gården Langseth Vestre hvor han vokste opp. 1. august i år tok han over den 154 år gamle familiegården etter sin far. Her bor han sammen med hunden Riko.

– Gården ble bygget så tidlig som i 1866 da nabogården ble delt i to. Det var min tipptippoldefar, som også het Lars, som fikk velge del først. Dermed ble Langseth Vestre bygd på denne tomten, og siden har gården gått gjennom flere generasjoner i familien, sier han.

Gården Langseth Vestre i Innbygda i Selbu ble bygd av Lars Langseth sin tipptippoldefar så tidlig som i 1866.
Gården Langseth Vestre i Innbygda i Selbu ble bygd av Lars Langseth sin tipptippoldefar så tidlig som i 1866.
Modernisering av fjøset

Med 42 melkekyr er det primært melkeproduksjon Lars Langseth satser på. Mye har forandret seg innen landbruket siden tipptippoldefaren drev gård. Nylig fikk Langseth støtte fra Innovasjon Norge, og pengene er brukt til modernisering av fjøset.

– I fjøset er det byttet innredning, lagt opp nytt lysanlegg med LED-lys, og en oppgradering av fôrsentralen. Nå har det blitt et mer moderne fjøs, sier han.

 – Hva er bra med å bo Selbu?

– For det første er det jo et stille og rolig sted. Man trenger ikke gå oppå folk her. Men samtidig er det også sentralt i forhold til mange andre steder jeg har vært, med nærhet til både Trondheim og flyplass. I tillegg har du mye fin natur med sjø, fjell og skog.

Selv bruker han naturen mye og nå for tiden er det elgjakt som gjelder for melkebonden.

Med 42 melkekyr er det først og fremst melkeproduksjon Lars Langseth satser på. Fjøset har han modernisert etter støtte fra Innovasjon Norge.
Med 42 melkekyr er det først og fremst melkeproduksjon Lars Langseth satser på. Fjøset har han modernisert etter støtte fra Innovasjon Norge.
Mer attraktiv bokommune

Langseth mener Selbu har blitt en attraktiv plass å bo. Han har inntrykk av at befolkningstallet holder seg ganske stabilt og at færre ungdommer flytter fra bygda.

– Jeg har inntrykk av at få unge folk flytter fra Selbu. Ser man for eksempel på nabokommunen Tydal, så sliter de nok litt mer med dette. Det virker som at folk trives i Selbu. Noen drar jo for å studere, men det virker som at de fleste kommer tilbake igjen.  Men det er klart at dersom du elsker bylivet, er ikke Selbu riktig sted å bosette seg, sier han.

Roar Uglem i Selbu Vekst er enig i påstanden om at Selbu har blitt en mer attraktiv bokommune.

– Vi har en klar følelse på det, noe som vises blant annet gjennom omsetning av brukte boliger og tomter. Omsetningstiden går ned, og prisene opp, det er en god indikator på at dette stemmer. Ser man på befolkningsutviklingen i Selbu er den nokså stabil, og kanskje litt økende, sier Uglem.

Første tomt i Tømra boligfelt solgt

Ifølge Selbu Vekst er det stor etterspørsel etter tomter i Selbu for tiden. Nylig ble den aller første tomta i Tømra boligfelt solgt. Totalt er det lagt ut 12 tomter i det nye boligfeltet. Det er Selbu Vekst som står for salget av tomtene, mens Høiby Eiendom har utviklet og regulert området.

 

 

 

Les forrige sak:
Slik blir ukas vær

Til helgen kan det bli ti grader

Close