22 °C Stjørdal, NO
21/05/2019

Frode Estil på ny arena

|| – Klarer du å inspirere dagens arbeidstakere til å være mer aktiv tilværelse, vil det smitte over på ungene med positiv effekt og stor betydning for samfunnet. «Starthjelpa» skal fremme trivsel og bidra til friskere, mer produktive ansatte. Treningsdagboka er et trivselstiltak, sier Frode Estil på Kurbadet i Meråker|Det blir mange spaserturer i godt selskap for Frode Estil.|

– I fjor vår ble jeg tipset om en ledig prosjektstilling ved Meråker Sanitetsforenings Kurbad. Muligheten for å prøve seg på en ny arena trigget meg, og jeg bestemte meg for å søke. Fra høsten 2006 hadde jeg jobba som lærer og trener på langrennslinja ved Meråker vg. skole, og stortrivdes med det.

Samtidig kjente jeg et behov for å utvide horisonten litt, og ikke “gro fast” i skiløypa. Det ligger kanskje litt i en toppidrettutøvers natur hele tiden å søke utvikling, hos både seg selv og omgivelsene, undrer Frode.

– Hva går prosjektet ut på?

– Prosjektet startet vel et års tid før jeg begynte her, og hovedfokus kan man nok si er forebyggende helse og livsstil. Kurbadet sin hovedoppgave er jo å levere tjenester innen spesialisert rehabilitering. Deler av min stilling er linket opp mot den daglige treningen av pasientene her, mens den andre delen altså går på å tilby kurs rettet mot privat- eller bedriftsmarkedet.

Min erfaring er at stadig flere innser at det kan være lønnsomt å investere i sin egen eller arbeidstagerne sin helse. Våre kurs har til hensikt å utstyre folk med både kunnskap og inspirasjon, slik at antall stillesittende timer reduseres, sier Estil som fikk en ny hverdag:

Coop Storlien artikkelnivå

Toppidrettstankegang

– I utgangspunktet innebar den nye arbeidsdagen et dramatisk skifte av fokus, fra fremadstormende ungdommer til en helt annen målgruppe. Samtidig er det fascinerende å se hvor mange likhetsstrekk det er mellom disse to gruppene. For begge gruppene sitt vedkommende handler det om å jobbe målretta med sine arbeidsoppgaver, og holde motivasjonen oppe. 

Jeg tilstreber å overføre noe av tankegangen fra toppidretten over til andre målgrupper. Spesielt når det gjelder motivasjon ser jeg stor overføringsverdi. Derfor trekker jeg inn masse eksempler fra idretten på våre kurs, i tillegg til at jeg har faste motivasjonsforelesninger for pasientene her på huset.

Det gjelder å lokke fram motivasjonen til å gjøre den daglige treningen best mulig, og jeg ser nesten daglig prestasjoner som helt klart kan måle seg med det som jeg har sett innen toppidretten. Det er noe av det som gjør det veldig givende å jobbe her. Det inspirerer veldig å se folk som jobber hardt for å nå sine mål, sier Frode Estil.

– Vi prøver også å bidra til å øke treningsiveren blant meråkerbyggen. I forlengelsen av utbygginga og oppussinga av fysikalsk avdeling for et par år siden, åpna vi et treningssenter. På den måten får også bygdabefolkninga nyte godt av våre flotte fasiliteter. Her har vi 12-15 gruppetimer i uka, og det tilbudet har blitt veldig godt tatt i mot. Ukentlig får vi flere nye henvendelser av folk som ønsker å melde seg inn, og det er selvsagt veldig artig! Det er altså slett ikke bare de aktive skiløperne her i bygda som liker å trene. 

«Starthjelpa»

– Deler av Frodes stilling går på å utvikle og drive «Starthjelpa», som er en kurspakke til privatpersoner og bedrifter:

– Kursene inneholder både teori og praksis innen trening og kosthold på et enkelt og folkelig nivå. Selvsagt prøver vi også å ta i bruk de flotte naturomgivelsene vi har her. Mange synes jo det er spennende å ta i bruk samme treningsarena som flere av våre største idrettsstjerner har brukt i sin vei mot nye medaljer. Noen er her på dagskurs, mens andre velger å bruke flere dager her. Da tilbyr vi losji i samarbeid med noen av de flotte overnattingsstedene her i bygda.

Hegra Sparebank er en av bedriftene som har vært her. Det viste seg å være en utrolig sprek gjeng som leverte testresultat det skal bli vanskelig for andre bedrifter å matche. Testing er nemlig en sentral del av våre kurs. Vi ønsker å ha flest mulig av våre kursdeltagere tilbake på nye tester etter en periode med vår «hjemmelekse». Vårt statistikkmateriale er riktignok litt tynt ennå, men alle som har kommet hit på ny test har faktisk oppnådd framgang. Det er utrolig hvor langt man kan nå med å trene riktig, pleier vi å si.

Investere i egen helse?

Ting tar tid – det har jeg erfart. Vi har gjennomført en del kurs, og vi føler at vi har et veldig bra produkt. Vi håper derfor at jungeltelegrafen også skal hjelpe oss med å bringe enda flere kursdeltagere hit. Mitt inntrykk er at det sitter litt langt inne for mange av oss å bruke penger på sin egen helse. I bedriftsmarkedet er det litt annerledes. Der har man ofte arbeidsgivere som innser viktigheten av å ha friske og raske ansatte. 

Treningsdagbok med poeng

Som et ledd i vår fokus på motivasjon, har vi utviklet en nettbasert treningsdagbok. Der får du et visst antall poeng for enhver fysisk aktivitet enten det er ren trening, husarbeid, tur med hunden, plenklipping, vedhogst eller snømåking. Med dette verktøyet i tillegg til hjemmeleksen innen trening og kosthold, ligger det bra til rette for framgang for de aller fleste. Målet er at også flere av pasientene her på Kurbadet skal kunne bruke boka, slik at de lettere kan motivere seg til trening etter opphold. 

Styret har klokketro på opplegget; jeg tror markedet er der. Produktet er kjempebra, men det handler om å gjøre det mer kjent. Her kan i teorien hele landet være marked, i og med at vi ligger bare 45 min. fra flyplassen. I løpet av et par timer dekker vi hele Trondheim og omegn og søndre del av Nord-Trøndelag.

Fra sauegjeting til gjennombrudd

– I mine første seniorsesonger som langrennsløper var ikke resultatene alt for imponerende. Full satsing kombinert med studier gjorde at jeg måtte jobbe en del om sommeren for å ha råd til videre satsing. En sommer fikk jeg meg jobb som sauegjeter hjemme i Lierne.

På mange måter var jo det en drømmejobb, sjøl om det var utrivelig daglig å finne sau som var tatt av bjørn. Flere hundre timer med gåing i fjellet den sommeren var trolig hemmeligheten bak at jeg fikk et skikkelig gjennombrudd som langrennsløper den påfølgende vinteren. Jeg tror jeg bokstavelig talt ble herda både fysisk og mentalt etter den sommeren.

Form og arbeidsinnsats

Slik ble jeg sterk på en naturlig måte med en stor grad av trivsel. Du tenker ikke så mye trening når du er på en tur i fjellet, selv om du er i aktivitet hele tida. Jeg tror nemlig det lett kan bli for krampaktig om man hele tiden tenker arbeidsoppgaver, utvikling og prestasjon.

En interessant observasjon vi har lagt merke til på idrettsgymnaset her, er sammenhengen mellom idretts- og skoleresultat. Jevnt over er det nemlig slik at de som presterer best, også er blant de som gjør det best i de teoretiske fagene. Jeg tror dette både skyldes innstilling, men også sammenhengen mellom fysisk form og konsentrasjon og arbeidskapasitet. 

På det området virker det å være en sammenheng. Jo bedre fysisk form du har, jo mer opplagt og bedre jobb gjør du på arbeidsplassen. Det vil også kunne forebygge sykefravær. Og det er jo ingen tvil om at nettopp sykefravær kan være en tung utgiftspost for mange bedrifter. Ta f. eks. Stjørdal kommune. Om de hadde fått ned sykefraværet til 5 %, ville budsjettene der nede i hvert fall sett litt hyggeligere ut, sier Frode Estil.

Aktivitet i oppveksten

– Skal du takle utfordrende jobber som eksempelvis i barnehage, må du være i god fysisk form. Da er du også mer robust til å takle psykiske utfordringer. Vi har det så lettvint og greit i Norge, vi koser oss til døde. Det er en utfordring med dagens generasjon som vokser opp uten å være så fysisk aktive som de burde.

Ungene er et produkt av foreldrene sine vaner. Det er en tikkende helsebombe. Klarer du å inspirere dagens arbeidstakere til å være mer aktiv tilværelse, vil det smitte over på ungene med positiv effekt og stor betydning for samfunnet.

Organisere turer

Starthjelpa skal fremme trivsel og bidra til friskere, mer produktive ansatte. Treningsdagboka er et trivselstiltak. Sist vinter hadde vi en kampanje på Kurbadet, der vi delte de ansatte inn i fire lag, som knivet om å samle flest trimpoeng. 

Vi holdt på i tre måneder og kjøkkenavdelingen stakk av med seieren. De utmerket seg med voldsomt engasjement, og var veldig flinke til å organisere turer utenfor arbeidstida. Rett over nyttår er det imidlertid muligheter for revansje, for da starter vi på nytt igjen med blanke ark og nye nyttårsforsetter.  

Hverdag på Kurbadet

Frode Estil er blitt godt kjent etter drøyt halvannet år på Meråker Kurbad i møte med svært mange mennesker: – Folk er her i snitt i tre uker. Du blir kjent med masse folk. Her er det også pasienter som kommer tilbake for nye opphold. Da rekker du å bli enda bedre kjent.

Her møter du veldig bred livserfaring, og gir meg mye, sier Frode Estil, som er opptatt av å stimulere til bedre folkehelse.

Les forrige sak:
|||
– Inviterer til skoledebatt

På denne dagen har han sittet som ordfører for Sp i […]

Close