9 °C Stjørdal, NO
25/05/2019

Frustrert over kuttforslag

|| Malmfrid Ervik og Halvor Nysæther er meget misfornøyd med forslaget om å fjerne all statsstøtte til 4H. Nå jobbes det intenst med å få vedtatt et statsbudsjett der støtten opprettholdes.||

– 4H har betydd veldig mye for meg. Derfor blir jeg opprørt over at det nå foreslås å fjerne all statsstøtte til 4H, sier Halvor Nysæther.

Nysæther (16) er veteran i 4H-miljøet og er for tiden kasserer i Fjellhauken 4H i Stjørdal. I forslaget til statsbudsjett er den statlige støtten til landets 4H-klubber på totalt drøyt sju millioner kroner fjernet. Dette opprører Nysæther og hans klubbvenninne Malmfrid Ervik, som er styreleder for 4H i Trøndelag.

– De få kronene staten sparer på dette betyr svært mye for organisasjonene og for de viktige samfunnsoppgavene vi er med å løse, sier Ervik.

Frir til KrF og V

Styrelederen jobber nå på spreng for å kjempe for sin «hjerteorganisasjon».

Coop Storlien artikkelnivå

– Vi presser på så godt vi kan, og snakker med alle KrF- og Venstre-politikere vi får til. Det er tydeligvis de vi må sette vår lit til, sier Malmfrid Ervik. 

– Blir dere bønnhørt?

– De forstår hva vi sier og mener, for ingen er jo imot 4H. Spørsmålet er om 4H-saken er viktig nok i den store sammenhengen, sier Ervik.

2.200 i Trøndelag

Malmfrid Ervik er styreleder for 4H i Trøndelag. Det gjør at hun er leder for de 98 trønderske 4H-klubbene som totalt samler 2.200 medlemmer. Stjørdal er en stor 4H-kommune, og Ervik anslår at en fjerning av den statlige støtten vil ramme godt over 200 barn og ungdommer bare i Stjørdal.

– Hvis vi skal opprettholde dagens aktivitetsnivå i 4H uten statsstøtte betyr det at vi må ta inn 466 kroner ekstra pr. medlem det neste året, sier Ervik.

Nysæther og Ervik er skjønt enige om at 4H har en viktig misjon i det norske samfunnet.

– 4H´erne trives veldig godt ute i friluft og mange av våre klubber drar ofte på turer i skog og mark. Dessuten er det en viktig rekrutteringsarena til landbruket og tilknyttede næringer, og ikke minst gir 4H meget verdifull erfaring i organisasjonslivet, sier Ervik.

Viktig læring

Dette understrekes av 16-åringen Halvor Nysæther som har vært 4H-medlem i seks-sju år. Nå er han kasserer og merker at mange barn og ungdommer tør og vil bidra.

– Det er mange som vil bidra til styrearbeid i klubbene, sier Nysæther, som takker 4H for mange gode opplevelser over mange år.

– Hva har 4H betydd for deg?

– 4H har vært kjempeviktig for meg, spesielt sosialt. Så har jeg lært mye gjennom 4H, som jeg aldri hadde lært meg uten å være med i klubben, sier Halvor Nysæther.

Malmfrid Ervik er krystallklar på at det vil bli tøft og vanskelig å holde nivået oppe dersom statsstøtten forsvinner.

– Det betyr at det blir masse mer jobb på de frivillige i klubbene som allerede gjør mye. Det er viktig å huske på at 4H er en billig organisasjon å være medlem av, og nettopp derfor er vi et tilbud for alle, sier Ervik, som håper på en kuvending i behandlingen av statsbudsjettet.

Les forrige sak:
||
Fikk impulser fra Perry

Se og hør intervju med landslagsassitenten her. Dette er tredje økta Per […]

Close