4 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Frykter 50 sauer er tatt av ulv

– For de som driver med sau er situasjonen alvorlig, og det er både en psykisk påkjenning og en økonomisk belastning

Einar Kolden frykter store mørketall etter ulvens herjinger i Meråker. Einar Kolden frykter store mørketall etter ulvens herjinger i Meråker.

Hittil er 25 sauer og lam blitt drept av ulv i Meråker, men trolig er kun halvparten funnet.

Det mener fellingsleder i Meråker og rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn, Einar Kolden.

– De som er funnet drept har radiobjeller. Når vi får en dødsmelding drar vi ut og finner dyrene, og eventuelt andre sauer uten bjeller i samme område, sier han.

I tillegg til de 25 drepte sauene vanker det fortsatt tre sauer som er skadet av ulv rundt om i utmarka. Hvor alvorlig situasjonen er for dem, vites ikke.

– Godt organisert

Normalt sett finner man mellom 20 og 30 prosent av alle drepte lam, men i Meråker er tallene høyere.

– Beitelaget i Meråker er godt organisert og her finner vi kanskje rundt halvparten av de drepte lammene. Det betyr likevel at det kan være rundt 50 dyr som er drept av ulven hittil i år, og sesongen har bare så vidt begynt, sier Kolden, som deltok på et møte om situasjonen for sauebøndene i regi av Meråker Senterparti.

Tok 300 sauer

Sauebøndene frykter med god grunn massedød i besetningene. En driftig ulv kan utføre store skader.

– I traktene rundt Alvdal tok én ulv 300 sauer og lam i løpet av en sommer. For de som driver med sau er situasjonen alvorlig, og det er både en psykisk påkjenning og en økonomisk belastning, sier han. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Slik ser en sau ut etter at ulven har vært på ferde.
Slik ser en sau ut etter at ulven har vært på ferde.
Svensk ulvetispe

Ulv skal egentlig ikke finnes i Meråker, men for tre år siden streifet en varg innom og drepte 30 dyr i samme tidsperiode som sankingen pågikk. I fjor herjet en bjørn i fjellene i Meråker, men i år ser det ut til at en svensk ulvetispe fra Bollnäs like nord for Gävle skal gjøre mest skade.

Frykter at den har kommet for godt

DNA-spor og drepte sau har fastslått at tispa har oppholdt seg i området Meråker, Levanger og Verdal de siste ukene, og fagfolk tror det kun dreier seg om denne ene, men at den kan ha selskap av ytterligere en til.

I tre omganger har ulven kommet og gått i Meråker, og mange frykter nå at den er kommet for å bli.

Forlenget fellingstillatelse

Jakten på ulven er allerede godt i gang, og det er gitt forlenget fellingstillatelse med ytterligere en uke. Likevel anser fagfolk sjansen som liten for at jegerne skal greie å ta ut ulven.

– Den kan tilbakelegge opp til fem mil i løpet av et døgn, og to-tre mil bare i løpet av natten. Det blir som å lete i den berømte høystakken og det blir kjempevanskelig, men vi har alltid et håp om å lykkes. Det heter seg at for å felle en ulv om sommeren, skal man ha 150 prosent flaks, sier Kolden.

3000 jakttimer

For å beskrive hvor vanskelig ulvejakten er i et bredere perspektiv, er det regnet ut hvor mange timer man må påregne for felling av en gråbein.

– Man regner med at det går med rundt 3000 jakttimer for å ta ut en ulv. I motsetning til bjørn er det lettere å jakte ulv om vinteren ettersom den oppholder seg ute, sier rovviltkontakten.

Les forrige sak:
FAST FOOD-SUKSESS: Jon Fridriksson og Hell Grill AS økte omsetningen under VM i rallycross, til tross for betydelig nedgang i tilskuertallet.
Selger burgere for millioner

Jon er burgerkongen på Hell

Close