-6 °C Stjørdal, NO
02/12/2021

Spar Hegra uke 48
Header-Bingo-uten dato

Frykter demensbølge: – Om få år vil nesten alle være berørt

Tove Sætnan (t.v.) og Andrea Krovoll fra Stjørdal Demensforening inviterer til et foredrag om sykdommen som går mot en topp om få år. Tove Sætnan (t.v.) og Andrea Krovoll fra Stjørdal Demensforening inviterer til et foredrag om sykdommen som går mot en topp om få år.

De fleste vet om eller kjenner noen som har demens, andre har erfart det i nær familie. Nå skal Stjørdal Demensforening invitere til nytt foredrag om sykdommen som ser ut til å nå en topp om få år.

– Det er en evig bekymring og det er enormt tøft å stå i, sier Tove Sætnan.

Hun sitter i styret i Stjørdal Demensforening og vet hva hun snakker om, for hun har selv fått kjenne på kroppen hva det vil si å ha noen i nær familie som lider av den dødelige sykdommen.

– Det er veldig tøft og man får aldri helt roen, man går rundt med fortvilelse, oppgitthet og føler seg til tider maktesløs. I tillegg blir det som en langsom sorgprosess, forklarer hun.

Dette var blant det hun følte dagen hennes far måtte flytte på institusjon. Følelsen av å miste ham gradvis, forteller hun.

– Han var sprek ellers, men hodet var ikke med. Det føltes veldig frustrerende, sier Sætnan.

Helt avgjørende

Den 26. oktober klokken 18.00 arrangerer Stjørdal Demensforening foredrag og stand i Kimen kulturhus om sykdommen. Det er mye de skal ta for seg, men en ting vil være avgjørende.

– Vi går mot en eldrebølge i 2023, og det er forventet at tallene vil endre seg betraktelig. Det betyr rett og slett at vi kan forvente veldig mange demente i årene fremover, og de fleste vil måtte bo hjemme, forklarer Andrea Krovoll fra demensforeningen.

- Vi kan forvente veldig mange demente i årene fremover, og de fleste vil måtte bo hjemme, forklarer Andrea Krovoll (t.v.) og Tove Sætnan fra demensforeningen.
– Vi kan forvente veldig mange demente i årene fremover, og de fleste vil måtte bo hjemme, forklarer Andrea Krovoll (t.v.) og Tove Sætnan fra demensforeningen.

Frem til den tid mener Sætnan og Krovoll at det vil være avgjørende å dele kunnskap om sykdommen med helsepersonell, politikere, pårørende og folk flest.

– Det vil være helt avgjørende å kunne tilrettelegge samfunnet for gruppen som kommer slik at de kan bo hjemme så lenge som mulig på en måte slik at helsetjenestene kan møte dem på en god måte, mener de.

Kan ikke lukke øynene

De fleste som i dag får en dement-diagnose bor i dag hjemme, frem til de blir så syke at de ikke er i stand til å ta vare på seg selv mer. Sykdommen rammer oftest eldre, men også personer ned i 30-årsalderen.

– Om få år vil nesten alle være berørt av dette på en eller annen måte, derfor er det bedre å forberede seg på dette nå enn om noen år. Man kan ikke lukke øynene og tro dette ikke hender en selv, sier de.

For Sætnan som selv har stått i situasjonen med sin far, har foredrag som dette medført at hun har møtt andre i samme situasjon. Det har gjort ting lettere, synes hun.

– Det er fremdeles en lang vei å gå og mange pårørende føler seg maktesløse av å stå i slike situasjoner. I møtet med andre er det fint å kjenne på et fellesskap, forklarer hun.

Les forrige sak:
Sender ut farevarsel for snøfokk og advarer mot vanskelige kjøreforhold

Close