8 °C Stjørdal, NO
15/06/2021

Frykter for følgene av nedstengningene: – Gang på gang har barna fått nedturer

– Og nå sliter mange av dem med motivasjonen, sier Jan Erik Furunes

Jan Erik Furunes, leder i Tangmoen IL, er bekymret for langtidsvirkningene for idretten etter pandemien. Jan Erik Furunes, leder i Tangmoen IL, er bekymret for langtidsvirkningene for idretten etter pandemien.

Tangmoen IL har opplevd et dramatisk fall i antall medlemmer siden koronapandemien inntraff.

– Nedstengningene i vinter og nå i det siste har fått konsekvenser, og det er barneidretten som blir rammet først. For oss virker det som om det er panikkhandlinger at vi må stenge ned idretten først. Det har liksom vært det enkleste, sier Jan Erik Furunes, leder i Tangmoen IL.

Han reagerer på at det er greit at elevene trener og er sammen i skoletiden, men ikke har fått lov til å trene sammen på kveldstid.

– De har gym og svømming på skolen, men har ikke fått lov til å spille fotball på kveldene, sier han.

Det har ifølge Furunes fått konsekvenser.

– Hele pandemien har medført at vi har opplevd stort frafall i medlemsmassen. Fra å være over 300 medlemmer er vi nå et sted mellom 230 til 250. Noen er seniorspillere, både kvinner og menn, men vi har også mistet mange yngre spillere, forteller han.

Beundrer ledelsen

Han ønsker ikke å rette hardt skyts mot kommuneledelsen som han mener har gjort det de kan, men hadde håpet at barna kunne sluppet unna de hardeste tiltakene.

– Jeg beundrer jobben kommuneledelsen gjør for å finne den riktige balansegangen. Vi i idretten, og det har jeg naboklubbene med på, vil bare si at vi er åpen for en dialog for å finne lokale løsninger. Jeg vil påpeke at vi hos oss har stort fokus på smittevern, og vi registrerer alle som er til stede på banen og er nøye med renholdet, sier Furunes.

Nedstengningene har gått utover spillernes guts, mener han.

– Det er mange barn som sliter med motivasjonen. Hver gang det åpner noe opp, gleder de seg til å trene og spille kamper og så må vi gi beskjeden om at de ikke får trene. Gang på gang har de fått nedturer, og jeg forstår at det tærer på, sier han.

– Bekymret

Furunes er bekymret for følgene av pandemien og nedstengningene.

– Mange unger er avhengig av idretten, og ikke alle har ellers en enkel hverdag. De er avhengige av å treffe venner og oss voksne som er trenere her. Det at vi har åpent og har folk her hele tiden, er bra for ungene. Jeg er bekymret, sier han.

Også økonomisk får pandemien følger for Tangmoen IL.

– Vi er en klubb som lever på dugnad, sponsorer og medlemsavgift. Når det blir færre medlemmer, går det utover økonomien. I tillegg har vi tapt mye penger i forbindelse med kiosksalg under kamper og Dalførecuper, sier Furunes.

Nå får de spille kamper

Frem til sist fredag hadde ingen av de aldersbestemte lagene i Tangmoen spilt kamper. Inntil 10. juni er det kun mot lag innad i kommunen, men etter planen skal det åpnes opp for kamper mot lag fra andre kommuner.

– Nå er vi i gang, og den første kampen ble spilt sist fredag ettermiddag. Etter 10. juni kan vi spille kamper mot lag utenfor kommunegrensen, men kommunen har bedt oss om ikke å spille kamper mot trondheimslag, men det er noe også vi selv ønsker for ikke å bidra til spredning av viruset, sier Furunes.

– Lei konsekvens

Ordfører Ivar Vigdenes føler med idrettslagene som opplever både frafall og andre utfordringer som en følge av pandemien.

– Jeg deler bekymringene for at nasjonale og lokale tiltak over denne tidsperioden har ført til frafall, og det er selvsagt beklagelig og en veldig lei konsekvens av pandemien, sier han.

Han understreker at hensynet til barn og unge har høyeste prioritet.

– Med mindre det foreligger spesielle grunner, er det de siste vi retter inn tiltak mot for å begrense spredningen, sier han

– Kunne kommuneledelsen gjort noe annerledes?

– Ja selvsagt, men om resultatet har blitt noe bedre for barn og unge, er ikke sikkert. Snarere tror jeg det at vi har møtt utbrudd med strenge tiltak over en kort periode, er en bedre løsning å leve med enn strenge tiltak over en lengre periode. Dessverre kommer vi ikke unna negative konsekvenser, og det gjelder hele samfunnet.

Vigdenes kan ikke love økonomisk kompensasjon til idrettslagene som sliter.

– Kommunen har ikke fått ekstra midler til idretten, og pr. nå ser det ikke ut til at vi har ressurser å sette inn, sier han.

Les forrige sak:
Stjørdals-Blinks gutter 14 hadde god grunn til å juble etter seieren i cupen på hjemmebane i fjor. Foto: Imad Hamadeh
Håper at enda flere melder seg på i år

- Vi ser frem til en helg med mange flotte fotballopplevelser

Close