5 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Frykter for rekrutteringen til håndverksfagene

– Færre søker på byggfag, sier malermester og lærer Tor Stamnes

Tor Stamnes frykter for fremtiden for en del av de tradisjonelle fagene, etter at søknaden bekrefter en nedadgående trend. Marte Haug (t.v.) jobber i butikken, som Stamnes driver i tillegg til at han jobber som faglærer ved Ole Vig videregående skole. Tor Stamnes frykter for fremtiden for en del av de tradisjonelle fagene, etter at søknaden bekrefter en nedadgående trend. Marte Haug (t.v.) jobber i butikken, som Stamnes driver i tillegg til at han jobber som faglærer ved Ole Vig videregående skole.

Malermester Tor Stamnes frykter for rekrutteringen til de tradisjonelle håndverksfagene.

I tillegg til å drive fagforretningen Stjørdal Malerservice i sentrum, jobber Tor Stamnes fulltid som lærer på VG 1 Bygg- og anleggsteknikk ved Ole Vig videregående skole. Søknadsfristen for neste skoleår er allerede gått ut, men de første tallene bekrefter trenden.

– Tallene er ikke offisielle ennå, men det ser ikke så bra ut. På VG1 i år har vi tre klasser med totalt 45 elever, men søknaden er lavere til neste skoleår, sier Stamnes.

Han frykter for følgene ved at færre søker på byggfag.

– Dette går utover rekrutteringen til bransjen. Det er spesielt de tradisjonelle fagene som rørlegger, betongfag, tømrer og maler som opplever svikt i rekrutteringen. På anleggssiden ser det mye bedre ut. Nedgangen i antall søknader kan også få følger for hvor mange klasser Ole Vig kan tilby, forteller han.

Handler om holdninger

Stamnes tror det er ulike grunner til at 15-16-åringene velger studiespesialisering og andre fagretninger til fordel for de tradisjonelle fagene, som vårt samfunn er helt avhengige av.

– Dette handler litt om holdninger, som for eksempel at noen mener at elever som går de linjene er dumme. Slik er det ikke. De er tvert i mot kreative, løsningsorienterte og er med på å utvikle fagene. Det er også verdt å nevne at de tre rikeste her i landet knapt nok har fullført folkeskole. Vi har eksempler på elever som to år etter at de er ferdige ved Ole Vig har hatt en årslønn på 800 000 kroner, sier han.

Skolesystemet i Norge er lagt opp slik at eleven står foran et svært avgjørende valg som 15-16-åringer. Hovedskillet går mellom en fagutdanning og studiespesialisering som er kvalifiserende til høyere utdanning i etterkant. Fagutdanning foregår som regel over to år med teori på skolebenken, før man går inn i et like langt løp som lærling i bedrift.

Selv om man velger en fagbrevutdanning, kan man i etterkant velge å ta et påbyggingsår. Deretter kan elevene velge for eksempel Høyere yrkesfagskole, det som tidligere het fagskoleutdanning, eller ta ingeniørutdanning ved et universitet.

Er dyslektisk

Stamnes selv er et eksempel på at man kan lykkes selv om han ikke valgte en akademisk utdanning. Både som faglærer og som eier av en malerbutikk får han brukt sin kompetanse og evner – til tross for at han er sterkt dyslektisk, som han selv beskriver seg som.

– Butikken går bra, og vi opplevde i fjor en omsetningsøkning på 20 prosent sammenlignet med året før, forteller han.

Fire ansatte jobber på butikken, som i følge Proff.no i 2019 omsatte for drøyt 4,3 millioner kroner.

Les forrige sak:
Signerte byggekontrakt for 3,5 millioner kroner. Etter påske starter arbeidet

- Vi forventer at arbeidet på byggeplassen starter opp i uke 14

Close