5 °C Stjørdal, NO
19/05/2021

Frykter utbrudd kan være engelsk mutantvirus: – Haster å få satt personer i karantene

På ett døgn har nærkontaktene økt med ti personer

Kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen (Arkivfoto)

Under fredagens pressekonferanse kunne kommuneoverlege, Leif Edvard Muruvik Vonen, forklare at smittesituasjonen er under kontroll, men likevel uavklart.

Blant annet venter de prøvesvar som skal si noe om det store, pågående utbruddet i kommunen som stammer fra Østlandet kan være den engelske mutantvarianten.

Les også: Ber alle bruke munnbind, stenger Kimen, idrettshaller og svømmehaller og oppfordrer til alenehelg

– Det er ikke bekreftet at det er engelsk mutant, men vi vet at det nå går rundt på Østlandet. Vi får svarene på dette neste uke, men ikke fått bekreftet dette enda, sier kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen.

Smittevegene må stenges

Ifølge kommuneoverlegen har smittesporingsteamet ut ifra hvert enkelt smittesituasjon og tilfelle klart å følge situasjonen inn i påskehelgen. Her opplyses det at flere unge personer har vært mer sammen enn forventet.

– Vi har forventet smittetilfeller inn til kommunen, men smittevegene må stenges, sier han.

Sporingsteamet jobber nå på spreng og kontinuerlig for å kartlegge. Her kan Vonen opplyse at det har det dukket opp flere nye navn på nærkontakter det siste døgnet.

– Dette er ikke et enkelt miljø, men flere ulike miljø blant unge voksne. Det er forståelig at det kan være kjedelig å være alene, men dette må vi unngå. Vi må holde oss til et begrenset antall personer, forklarer han videre.

Nye smittetilfeller fredag

Unge voksne har i løpet av påsken festet med 20 personer til stedet. Mange har hatt hyppig besøk på treningssenter, og nå må smittesporingsteamet rydde opp etter moroa.

– Vi kunnet stoppet dette hvis flere hadde testet seg tidligere. Min oppfordring er og ikke gå lenge før man tester seg, sier Vonen.

Les også: 70 ungdom knyttes til smitteutbrudd 

Per dags dato har nærkontakter økt med ti personer og er nå på 80 nærkontakter rundt ungdomsmiljøet. Over 500 sitter i ventekarantene, det er syv positive tilfeller, i tillegg til fire nye positive tester i dag.

– Venter flere prøvevar i dag. Utbruddsituajsonen er kontrollert, men uavklart. Flere nærkontakter i samme bolig har symptomer, og vi forventer økte positive prøver, forklarer han videre.

Omfattende smittesporing

Ifølge Vonen er smittesporingen omfattende. Han håper nå at alle involverte forteller hvem de har vært sammen med.

– Mange glemmer noen og kommer på noen senere. Dette er vanskelig arbeid. Det som haster er å få satt rett personer i karantene, sier han.

Det nye smitteutbruddet mener Vonen bør lære oss noe fra julen. I desember var det flere dager med festing, hvor flere vanket på samme fester og resultatet den gang ble et skikkelig utbrudd.

– Dette er ikke samme folk, alderen nå er faktisk noe lavere enn i julen. Men situasjonen er sammenlignbart – man burde ikke gjort det, men gjør det likevel. Vi ønsker at alle lærer av dette, forklarer han og fortsetter:

– Det kan være gjort på en dag. Vi må passe på å holde reglene, og hjelpe hverandre å huske dette. Vi må ikke gi slipp enda, vær så snill å hold avstand.

Les forrige sak:
Ber alle bruke munnbind, stenger Kimen, idrettshaller og svømmehaller og oppfordrer til alenehelg

Kommunen ber innbyggerne holde seg inne frem til tirsdag neste uke

Close