12 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

Fyller lokalet med historie og vafler

Hver eneste torsdag fylles Framlokalet opp med historieinteresserte og vaffelglade kvinner og menn

GODLUKT OG -SMAK: Ingrid Røkke (t.v) og Kari Kvål står klar til å servere Jostein Skatval, Asbjørn Skjervold, Astri Hammer og Olav Hegge nystekte vafler og kaffe. GODLUKT OG -SMAK: Ingrid Røkke (t.v) og Kari Kvål står klar til å servere Jostein Skatval, Asbjørn Skjervold, Astri Hammer og Olav Hegge nystekte vafler og kaffe.

Fra september til mai møtes medlemmer i Skatval Historielag hver torsdag til sosialt samvær og litt historisk påfyll i Framlokalet, og oppslutningen er svært god.

Leder i Skatval Historielag, Jan Mæresmo forteller at torsdagssamlingene er svært populære og medlemmene slutter godt opp om tiltaket.
– Vi har holdt på med disse møtene i omlag ti år nå og etter responsen å dømme trives medlemmene godt. Mange av medlemmene kommer så å si hver gang og lukten av nystekte vafler og kaffe møter oss så snart vi har kommet inn i lokalet. Og den lukten er der like trofast hver eneste torsdag, takket være to pliktoppfyllende damer.
– Vi er så heldige å ha to spreke damer som sørger for dette hver gang. Ingrid Røkke og Kari Kvål stiller opp og sørger for serveringen, og det har de gjort i alle de årene vi har holdt på med disse treffene, sier Jan Mæresmo.

Gode formål

Ingrid Røkke og Kari Kvål forteller at overskuddet deles ut til gode formål.
– Vi tar 30 kroner for kaffe og vaffel, og vi kjøper inn og ordner alt selv, sier damene som gir bort overskuddet fra formiddagstreffene.
– Vi bestemte oss med en gang for å gi bort overskuddet til gode formål. Skatval Skolemusikk og IL Fram er noen av de som har fått penger av oss. Dette gjør vi absolutt ikke for egen vinning. Vi synes dette er trivelig og vi har inntrykk av at medlemmene i historielaget setter stor pris på tiltaket.

Foredrag og turer

Hver sommer arrangerer historielaget vandringer i bygda og en lengre busstur. Jan Mæresmo kan allerede nå røpe litt av sommerens innhold.
– Karl H. Brox og Knut Sivertsen skal i slutten av mai holde et kveldsforedrag om områdene rundt Skatval og Åsenfjorden under krigen. Noen installasjoner kan sees også i dag men for snart 80 år siden var det et helt annet liv og aktivitet her. Jeg gleder meg til å høre hva herrene kan fortelle oss hva som foregikk i nærområdet da krigen kom til Skatval og Åsenfjorden.
– Vandringer og busstur pleier å stå på programmet. Hva skal dere presentere i år?
– Vi bruker å ta for oss en del av bygda hver sommer og årets vandring blir i juni i Holan- og Hilan-området. Det blir også en vandring til Hølsetra på Langstein i slutten av mai, og så planlegger vi en busstur til Melhus på ettersommeren, forteller Jan Mæresmo.

Eget medlemsblad

Skatval Historielag gir hvert år ut eget medlemsblad og laget har en boknemd som står for valg av tema. «Våttån» heter bladet og i år er de gamle skolene på Skatval hovedtemaet. Neste år er det 80 år siden krigen kom til Norge og da blir det fokus på opplevelser innbyggerne på Skatval hadde i hverdagen, særlig i de første dagene etter krigsutbruddet.
– Vi oppfordrer folk på Skatval om å ta kontakt hvis de har noen små eller større hendelser de har opplevd selv, eller blitt fortalt. Jeg vil også oppfordre interesserte om å besøke hjemmesiden vår, skatval.no, avslutter leder i Skatval Historielag, Jan Mæresmo.
Historielagslederen er selv en habil trekkspiller og siste møte før påske ble avrundet med allsang og stødig trekkspillakkompagnement fra Mæresmo.

Les forrige sak:
Mats Lillebo scoret i sin tredje kamp på rad da Stjørdals-Blink slo Byåsen 2-1.
Blink tok sin tredje strake seier

Slo Byåsen på bortebane

Close