10 °C Stjørdal, NO
27/05/2020

Spar Hegra uke 22
Klar ferdigbetong unicon

Gamle feriespill truer miljøet

 

Sommeren er høytid for bilferie med hele familien, og de tradisjonelle håndkonsollene har i en årrekke vært foreldres mest effektive hjelpemiddel for å få fred i baksetet. Mange av disse konsollene har imidlertid gått ut på dato og er byttet ut med nyere teknologi.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

– Fremfor å oppbevare de gamle spillkonsollene i en eske i kjelleren, er det viktig for naturen at folk velger å levere dem i butikk eller i kommunalt mottak for behandling, slik at miljøgiftene blir fjernet, sier Gunnar Murvold, administrerende direktør i RENAS.

 Elektriske produkter som spillkonsoller inneholder flere forskjellige miljøgifter, deriblant en rekke tungmetaller. Konsollene er ikke en trussel for miljøet så lenge de er i bruk, men så fort de havner i restavfallet, kan skadelige miljøgiftene slippe ut.

 

Enkelt å gjenvinne

Den gamle gameboyen kan enkelt leveres inn til en forhandler av elektronisk utstyr, hvis man da ikke tar turen til et kommunalt avfallsmottak. Alle slike forhandlere har et lovpålagt ansvar om å ta i retur produkter av samme type som de selger og videresende de gamle produktene til et behandlingsmottak.

– Jeg håper folk tar miljøansvar, og unngår å kaste de gamle spillkonsollene i søppelbøtta, sier Murvold.

På behandlingsmottaket blir de gamle spillkonsollene gjenvunnet og miljøgiftene blir fjernet uten å skade naturen. Alternativt kan gameboyen leveres på en avfallsstasjon.

 

Generasjonsskifte

I følge National Purchase Diary (NPD) steg fjorårssalget av digitale spill med hele 33 prosent i USA. Som en konsekvens av dette faller tilsvarende salg av fysiske spill med 21 prosent, noe som betyr at folk oppbevarer en økende andel spill og spillkonsoller.

– Erfaringsmessig tar det 2-3 år før neste generasjon spillkonsoll «setter seg» i markedet, noe som gjør at gjenvinning av de gamle konsollene blir et tema, sier miljøsjef i Coop, Knut Lutnæs som understreker alle deres butikker tar i mot gammelt elektronisk utstyr i tråd med norsk lov.

Les forrige sak:
Lotto-millionærer velger Chartertur

  I en nylig undersøkelse utført av Norsk Tipping ble 30 […]

Close