6 °C Stjørdal, NO
17/09/2019

Gammelt håndverk i tre

alt

 

Lars Hamran er i disse dager i ferd med å lage en skapdør sammenbundet av to labanker. Det betyr at lister utfrest i spor binder døren sammen, slik at treverket skal få bevege seg uten å slå sprekker. Kunsten med trearbeid innenfor området renovering og gammel byggeskikk er det i dag få som behersker. Inne i sin tredje tyskerbrakke arbeider Lars Hamran med å gjenskape listverk, dører, stoler, bord, vinduer og alt som hører en svunnen tid til.

 

– Det er tredje gang jeg inntar en tyskerbrakke med verkstedet mitt. Starten var i Mostadmark året 1993. Etter flere år der i Mostadmark ble det 10 år i en tysk sjøflyhangar på Kjeldstad-tomta i Hommelvik. Når jeg flyttet til denne tyske brakka på Midsandtangen, ble den gamle industritørka med hit som et nostalgisk minne, forteller Hamran. Blant flis, spon og gamle redskaper og verktøy tryller han frem det vakreste listverk tilsvarende som de gamle håndverkssnekkerne laget helt tilbake på 1800-tallet.

 

Coop Storlien artikkelnivå

Fot-drevet dreiebenk og nye freser 

Dreiebenker, freser og sagbenker av nyere dato har selskap av antikk verktøy i verkstedet som utgjør mellom 350-400 kvadratmeter. Bygget som er blant de siste gjenværende etter militærleiren på Midtsand friområde har Hamran modernisert og fornyet med isolasjon i veggene og nye porter.

 

– Det er ikke meningen at bare jeg skal disponere hele bygget fremover. Her er det tilrettelagt for kunstverksted, smie og et bakeri skal etter hvert på plass. Bygget har en bruksflate på 630 kvadratmeter, forteller Hamran og viser oss de nye dørene laget av furuplank og labank med utfrest ovale vind. Mannen med sans for kulturhistorie innen bygg og inventar, var ved et tilfelle uheldig i fresen og mistet tre fingre. En tøff prosess er tilbakelagt og ved godt mot tar han fatt på nye snekkeroppdrag.

 

– Hvilke type jobber har du gjennom året her på Midtsandtangen Lars?

– Da kan det være greit å se litt tilbake på leveranser som er gjort så langt. Produksjon av ulike profiler av listverk er standard. Som skredder i snekkerfaget blir det mange små oppdrag også ute i felt. Det er arbeid i kirker inklusive kirkeorgel, renovering av dronningens bad i stiftsgården, panel til Kjell I Røkkes hytte på Oppdal, materialer til Ola Mæle sitt tun med eldre bygninger, renovering av klokketårnet på Karslyst i Hommelvik og fornyelser av gammelt treverk på festningen i Trondheim for å nevne noen av oppdragene. Ellers har jeg kunder fra et stort omland og kan ikke leve bare av lokale jobber, sier mannen som behersket og rolig forklarer hvordan dette yrket helst må læres over lang tid. I gangen har han klenodiet fra Husbymyra i Stjørdal. En fot- og remdrevet dreiebenk av skikkelig gammelsorten i treverk en gang eid av snekker Per Torbjørn Dybå. Nostalgi er noe Hamran setter pris på og kan ikke annet en riste på hodet over unnfallenheten når det gjelder å verne om kulturhistorien vår innen byggeskikker.

 

Ser vakre trehus falle for grabben

Møbel- og maskinsnekker Lars Hamran gikk sin yrkesskole på Moholt i Trondheim og arbeidet en tid hos snekker Schistad i byen sør for Malvik. Snekkerverkstedet her ble etter hver forlatt til fordel for egen bedrift i tyskbrakka i Mostadmark.

 

– Arbeidsgiveren i Trondheim bød på mye arbeid med trehus, og det er denne banen med hovedvekt på renovering jeg har fortsatt med i alle år, sier mannen som i flere år har bodd i Johan Nygaardsvolds gate i Hommelvik. En gate med sjel i husene og med en unik trehusbebyggelse. Rundt seg ser han trehus med sjel i veggene som rives til fordel for raske penger med salg av leiligheter i betong og glass.

 

– Vi skulle gjerne hatt en oppvåkning på dette området, og vi er nok i ferd med å miste mye av vår nære kultur innen tradisjonell eldre byggeskikk. Det er alltid fint både å møte og kunne hjelpe kunder som ser viktigheten av bevaring, sier Lars Hamran, og hamrer på plass en ny labank i en dør han har laget. Limpressa fra yrkesskolen på Moholt er med videre i verkstedet.  På de nye toalettene henger doruller på en gammel håndholdt høvel.  Her er nostalgi og nytt i skjønn forening. Kontakt med fylkeskonservatoren og miljøer rundt bygningsvern er blitt en naturlig del av yrket. Så ringer telefonen i tyskbrakka, og Hamran får inn et nytt oppdrag. Noen river, andre bevarer, slik er vel livet!

 

 

Les forrige sak:
Stjørdal Blandakor og Torhild Kløften Bergh inviterer til vårens musikk-kafe på Stjørdal Samfunnshus 14. april. Her blir det fin variasjon fra kor til band-musikk og trekkspill-toner.
Stjørdal Blandakor med musikkafe

  Stjørdal Blandakor synger i gang våren som sangfugl på kvist. […]

Close