-4 °C Stjørdal, NO
24/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 04

Gikk inn med hud og hår – og hjerte og etternavn

Renate Berg investerte alt i byrået sitt

LIVET: – Man driver ikke et begravelsesbyrå, man lever det. Renate Berg er svært tydelig på at innholdet i jobben betyr mye for henne.

Når du virkelig brenner for noe går du inn i det med både hud og hår. Det var ikke nok for Renate Berg, som gikk inn med både hud, hår, hjerte og etternavn da hun tok over det som nå er hennes begravelsesbyrå.

Daglig leder i Berg Begravelsesbyrå heter Renate Berg. Hun tok over etter Mari Ann og Olav Jørgen Berg, som hadde gitt selskapet navnet, men den gang het hun Renate Bakken.
– Det var jo mye enklere at jeg byttet navn enn at bedriften gjorde det.
Renate Berg smiler mens hun mimrer over det som var et fullstendig udramatisk navnebytte i hennes øyne.
– Det var jo litt artig da. Jeg ringte Olav Jørgen og sa jeg måtte fri til han. Jeg sa noe sånt som «Slapp av, jeg vil ikke ha deg, men navnet ditt», sier Renate Berg og ler.
Dermed ble det fortsatt en Berg som skulle drive Berg Begravelsesbyrå videre. En da «sylfersk» 36-åring hoppet virkelig i det, og brukte sitt aller fremste kjennetegn; her skulle alt gjøres veldig ordentlig.
– Jeg har lagt hele livet mitt i det. Man driver ikke et begravelsesbyrå, – man lever det.

«Headhuntet» bort av kollega

Et dødsfall er alltid vondt og vanskelig for en familie. Renate Berg og hennes byrå er den som stadig flere i sin umiddelbare sorg henvender seg til i Stjørdals-regionen. Byrået hennes vokser, og har gjort det siden hun tok over driften i 2017. Da hadde hun ved en tilfeldig anbefaling fra en arbeidskollega havnet i en bransje hun aldri hadde tenkt særlig mye over. Berg ble temmelig raskt overbevist om at dette var «riktig» sted for henne.
– Det var en kollega av meg ved kirkekontoret i Malvik som sa han visste av en jobb som ville passet meg knallbra. Han kjente Mari Ann og Olav Jørgen som drev byrået da, og visste de var på utkikk etter noen som kunne jobbe for dem. Etter to måneders betenkningstid, tok jeg en prat og en kaffekopp. Det var veldig hyggelig og vi fikk god kjemi. Det var starten, sier Renate Berg.

Personlige egenskaper

Kaffepraten var i 2015. Samme år sluttet hun ved kirkekontoret i Malvik og startet i jobb ved kirkekontoret i Stjørdal. I en periode kombinerte hun det med en 40 prosent stilling i begravelsesbyrået. To jobber ble én for mye, så hun sa opp kirkekontorjobben og satt igjen kun med 40 prosent. Bekymringene om å ha lite å gjøre varte bare noen få dager. Snart var hun i full jobb i Berg Begravelsesbyrå og ballen begynte virkelig å rulle. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

HJERTELIG: Berg-navnet og et rødt hjerte. Logoen til Berg Begravelsesbyrå sier det meste om det Renate Berg la i potten da hun for tre år siden tok over driften av byrået.

Fem år etter den første kaffepraten med ekteparet Berg tar hun et godt tak rundt kaffekoppen på sitt nye kontor på Ranheim. I tre år har Renate Berg vært ansvarlig for driften, og i to år har hun eid byrået alene. Årene som har gått har gitt henne massevis av erfaring, men først og fremst bekreftelsen på at dette var så riktig.
– Det er et vanvittig stort ansvar å få fra den dødes nærmeste familie. Den tilliten de gir meg gjør jeg alt jeg kan for å innfri.
– Kollegaen din ved kirkekontoret i Malvik mente tydeligvis du har noen egenskaper som passet inn. Hvilke egenskaper har du som gjør deg egnet til dette yrket?
– Oi, ja, si det. Det er nok flere ting. Jeg er ekstremt glad i folk, – kanskje litt utover det normale. Jeg er god til å lytte og god til å være til stede i situasjonen. Jeg har mye empati, også liker jeg å gi av meg selv. Jeg er nok ærekjær og pliktoppfyllende, og tenker alltid det beste for de ulike pårørende. Jeg sier til meg selv at hvis det blir en vane og en rutine å hjelpe folk gjennom sorg og kriser, så skal jeg slutte i jobben. Det skal ikke skje, sier Renate Berg.

Håndplukker ansatte

39-åringen er svært opptatt av mennesker. Hun tenker, snakker stille og rolig, og lytter. Utstråler trygghet, kompetanse og lunhet som kler situasjonene. Samtidig er Renate Berg vant til å spille andrefiolinen i møter med pårørende. Hennes jobb er å sørge for at de pårørende får den avskjeden med sin kjære som de ønsker seg. Disse møtene er det hun setter aller mest pris på i jobben sin.
– Jeg liker aller best å være i samtaler med pårørende, – det gir meg så mye. Jeg er ingen daglig leder som trives best på kontoret ved PC-skjermen, sier Renate Berg.
Hennes genuine interesse for mennesker skinner også gjennom når hun snakker om sine tre ansatte.
– De er helt perfekte. De er håndplukket og det har vært fullklaff, sier Renate Berg. Hun snakker om Vegard Byberg som jobber i fullstilling og Lill-Jorunn Gundersen som jobber 60 prosent. I tillegg er Mari Ann Berg fortsatt med i en 40 prosent stilling.
– Alle som jobber for Berg Begravelsesbyrå representerer mitt byrå, mitt navn og vår bedrift når de møter pårørende, sier Renate Berg og fortsetter lovprisingen av sine medarbeidere.
– Det går an å lære seg alt det praktiske, men du må ha noe i bunnen i denne jobben. Det blir ikke ekte, hvis man skal lære seg å snakke med folk. Det handler om personlighet og egnethet. Da tror jeg det er lurt å ha noe i bunnen, gjennom egne opplevelser og livserfaring, for du får noen harde slag innimellom og møter mye sorg og smerte.

Skal bite fra seg

Nettopp de ansatte kommer høyt opp på listen når Renate Berg skal forklare hvorfor byrået hennes vokser.
– Først og fremst vokser vi ved at vi gjør en god jobb med de pårørende, og gode ord sprer seg. Ellers har jeg selv valgt ut mine ansatte, og de har alle noe flott og særegent over seg. Vi er gode på å behandle folk, – det kan jeg påstå, sier Renate Berg, som nå skal bruke disse erfaringene på å spise seg inn på et nytt marked.
– Det er tanken med å åpne kontoret her ja, sier hun fra møtebordet på Ranheim. Hun har gitt seg selv to år på å bygge opp dette, og selv om det er bortimot helt nytt har hun fått de første henvendelsene.
– Det å snakke godt med pårørende og oppriktig bry seg og gjøre det beste for dem fungerer overalt, også på Ranheim.

Involverer barna

I tillegg til de tre faste ansatte har Berg Begravelsesbyrå noen «løsmedarbeidere». Blant disse er hennes egen sønn, Martin (19).
– Han jobber mye han også, og er god i møte med pårørende. Jeg kjenner det gjør meg stolt, sier Renate Berg.
Tobarnsmammaen har helt siden hun fikk spørsmål om å ta over byrået involvert barna sine.
– Jeg har som lagt hele livet mitt i dette, og det har jeg snakket med mine to barn om. Både Martin og Pernille (snart 15) er flinke og selvstendige, så det går så fint. Vi trives godt med byrålivet alle tre, sier Renate Berg.

Hytta og mamma

Begravelsesbyråsjefen jobber «veldig mye, ja, kanskje noen ganger altfor mye». Men hun har nådd ett av målene hun satte seg tidlig, nemlig å jobbe seg ut av helgeturnusen. Nå stepper hun inn ved behov. Men på ei vanlig helg ligger PCen og telefonen stort sett stille borti en krok. Men hun er likevel tilgjengelig.
– Jeg har en klar prioritering på hvem jeg svarer først og sist. Pårørende står selvsagt helt øverst på den listen, sier hun.
For å bli fullstendig avkobla er det naturen, barna og mamma, som gjelder for Renate Berg
– Jeg er veldig glad i mora mi. Hun bor i Oslo, så jeg reiser dit så ofte jeg kan. Ellers har vi hytte på Røros. Dit drar for det meste datteren, hunden og jeg. Jeg klarner hodet veldig godt når jeg er ute i naturen, og har vel funnet ut at det passer meg bedre enn treningssenter, sier Renate Berg.

Ti år

Sjefen i Berg Begravelsesbyrå omtaler seg som strukturert, ryddig, ærekjær og pliktoppfyllende. Strukturert er hun også når det kommer til framtiden.
– Du sier du lever med et byrå, og at du har lagt hele livet ditt, og navnet ditt, inn i denne bedriften. Hva tenker du om framtiden?
– Jeg har en klar plan om å holde på med dette resten av yrkeslivet. Men jeg skal ikke sitte mer enn ti år som daglig leder. Akkurat nå er jeg veldig kreativ, men jeg kan ikke holde på så lenge at jeg ikke ser mulighetene. Da må jeg slippe andre krefter til, sier Renate Berg.
Hun kaster et stolt blikk på kontorvinduet som prydes av firmalogoen. Det er langt fra tilfeldig at den består av et hjerte over Berg-navnet. Hele kvinnen utstråler at bedriften, men først og fremst arbeidets innhold, betyr veldig mye for henne. Renate Berg «investerte» etternavnet sitt i bedriften. I tillegg har hun gått inn i jobben med hele sitt hjerte.

 

Les forrige sak:
Har åpnet årets fotoutstilling

Tema i år er skifer

Close