-3 °C Stjørdal, NO
26/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 04

Gikk ut i raset med hoppski på beina

Arne Normann Fossum (77) var med på redningsaksjonen etter raset i Skjelstadmark

Omtrent her fant de den omkomne. - Terrenget har forandret seg, men det skal stemme bra, sier Arne Normann Fossum (77) som deltok i redningsaksjonen etter raset i Skjelstadmark i 1962. Her holder han hoppski som er tidsriktige for redningsdåden. Omtrent her fant de den omkomne. – Terrenget har forandret seg, men det skal stemme bra, sier Arne Normann Fossum (77) som deltok i redningsaksjonen etter raset i Skjelstadmark i 1962. Her holder han hoppski som er tidsriktige for redningsdåden.

Med siste dagers raskatastrofe i Gjerdrum, kommer tankene tilbake til raset som rammet Skjelstadmark en høstdag i 1962. Arne Normann Fossum (77) var med på redningsaksjonen i leirmassene – med hoppski. Han husker fortsatt godt den forferdelige hendelsen.

Av Arne Brunes

14. september i 1962, klokken 22:10 startet raset. Den da 19 år gamle Arne Normann Fossum bodde litt lenger opp i bygda og hørte lyden av raset.

– Det var et forferdelig rammel og jeg tok motorsykkelen for å se hva dette var. Det var nesten så jeg kjørte meg ut i raset, forteller han.

En familie på fire på gården Hoven Nedre ble med i leirmassene, det samme et par naboer med bil. Fem ble reddet etter stor innsats av bygdas befolkning. Den nesten to år gamle Alf Magnar Reberg omkom i den tragiske ulykken.

Her bringer Arne Normann Fossum og Per Sætran gutten som forulykket ut av raset. Øvrige hjelpemannskaper har kommet på plass. (Bilde: minnetavle i Rømodalen)
Her bringer Arne Normann Fossum og Per Sætran gutten som forulykket ut av raset. Øvrige hjelpemannskaper har kommet på plass. (Bilde: minnetavle i Rømodalen)
Tenkte ikke konsekvenser

Det ble en stor aksjon for å prøve å finne gutten. Første dag gikk uten resultat.

– Jeg antar at vi denne dagen tenkte på muligheten for å bruke ski for å ha god bæreflate. På dag to gikk jeg og jevngamle Per Sætran nedover raset og undersøkte. I starten foregikk letearbeidet lenger oppe. Vi ble oppmerksom på et barn ute i leirmassene, og med hoppski gikk vi ut i raset, forteller han.

Bindingene ble ikke festet, for det kunne få fatale konsekvenser.

– Jeg tok opp gutten, trampet gjennom det tynne bærelaget i leira og ga den omkomne til Per som fikk fraktet ham i land. Tror ikke vi tenkte på konsekvensene for oss selv. Egentlig var vi forferdelig «toskåt», men det var nærmest en impulshandling, sier Fossum.

Minnestein kom på plass under 40-årsmarkeringen.
Minnestein kom på plass under 40-årsmarkeringen.
Hendelsen sitter i

Etter to dager var det enda mye vann i leirsuppa. De to 19-åringene fikk bistand fra sida med fast grunn for å komme i sikkerhet. Raset var på to millioner kubikkmeter og hadde en lengde på 3,2 km til det stoppet i Rømodalen.

– Husker svært godt at jeg og Per fikk blomster av mora til Alf Magnar, Reidun Reberg, under begravelsen i Okkelberg kapell. Hendelsen slapp etter hvert taket, men sitter allikevel helt klart i minnet. Må innrømme at jeg tenker mitt når jeg hører om tilsvarende hendelser, sier en ydmyk Arne Normann Fossum.

Familien Reberg flyttet til Åsen i Levanger kommune etter katastrofen.

Arne Normann Fossum får hendelsen tilbake når han ser på minnetavlen.
Arne Normann Fossum får hendelsen tilbake når han ser på minnetavlen.
En annen tid

Med dagens hendelser i Gjerdrum og sikkerheten til redningsmannskaper er det som to forskjellige verdener. For snart seks tiår siden var det å ta de mulighetene som fantes, uten å tenke for mye på eventuelle konsekvenser. Tilbake i 1962 hadde de også bistand av helikopter i redningsarbeidet. Hendelsen er blitt til både film og bok for at minner skal leve videre, og det er satt opp minnestein og informasjonstavle i Rømodalen.

Sikret for framtida

I perioden 1992-2018 er det gjennomført omfattende sikringsarbeider i vassdraget for å hindre at historien gjentar seg. Det er utført av Norges Vassdrags- og Energidirektorat med Norges Geotekniske Institutt som geoteknisk konsulent. Til arbeidet er det gått med 650 tusen kubikkmeter løs steinmasse og i tillegg 175 tusen kubikkmeter fyllmasse. Hele anlegget til hundre millioner kroner er finansiert av NVE (75-80 prosent) og resten av Stjørdal kommune. Til sammen 28 kilometer med elve- og bekkestrekninger er sikret for at historien fra 1962 aldri skal gjenta seg.

Les forrige sak:
Dette er Blinks trenerteam kommende sesong

Lillebo blir med videre

Close