-1 °C Stjørdal, NO
02/12/2020

Gir ut bok om sitt tøffe liv

– Jeg kler meg i Evas drakt og forteller om hverdagen

LIVETS BOK: Linda Tetlimo er 29 år og debuterer med en bok om sitt eget tøffe liv. «Dragen i meg» er snart klar for lansering. LIVETS BOK: Linda Tetlimo er 29 år og debuterer med en bok om sitt eget tøffe liv. «Dragen i meg» er snart klar for lansering.

Linda Tetlimo (29) har diagnosen schizoaffektiv lidelse. Nå har hun skrevet bok om hvordan livet som både schizofren og bipolar er.

– På en måte er det en selvbiografi. Jeg kler meg i Evas drakt og forteller om hverdagen, sier Linda Tetlimo.

Hun er 29, har samboer og er mamma til ei lita jente. For to år siden fikk hun diagnosen schizoaffektiv lidelse som er en alvorlig psykisk lidelse eller psykose. Ett av kjennetegnene på diagnosen er at det er samtidige symptomer og tegn på både schizofreni og bipolar lidelse.

– Å skrive er god terapi, og jeg føler jeg gjør noe meningsfylt i hverdagen, sier Linda Tetlimo.

Nå åpner hun seg gjennom en bok som er rett rundt hjørnet. «Dragen i meg» er tittelen på boken, og den henspeiler til at dragen er en figur hun har et forhold til.

– Jeg tror alle har en form for drage i seg. En kamp man kjemper, enten alene, eller med støtte. Ønsket mitt med boka er at de som sliter skal finne den krigerske dragen i seg, og knuse den destruktive dragen, sier Tetlimo.

Selvmordstanker

Hun er fra Mosvik, og bodde fem år i Hommelvik før hun flyttet til Stjørdal i 2017. Her har hun fått et bedre liv, men fortsatt lever hun et liv preget av opp- og nedturer.

– Jeg føler meg fanget av meg selv, og jeg klarer ikke å se noen annen utvei enn å avslutte livet. Jeg ønsker ikke å dø, men jeg føler ikke at jeg lever heller. Jeg får virkelig ikke til å forklare hvordan det er å ha selvmordstanker. Det er grusomt, skremmende og ikke minst fryktelig vondt. Tankene raser gjennom hodet mitt, samtidig som det føles tomt. Jeg føler meg tom, beskriver Linda Tetlimo.

– Har du forsøkt å ta ditt eget liv?

– Jeg har hatt selvmordstanker, men ikke selvmordsforsøk. Jeg hoppet i en iskald sjø, men svømte i land, og har planlagt overdose med piller.

Vrangforestillinger

Dette er noe av det Linda Tetlimo skriver om i boka «Dragen i meg». Sterke historier om en ungdom som strevde, om en ung, voksen dame med depresjoner og manier og ikke minst en mamma som har sterk angst.

– Jeg er livredd for å sende datteren i barnehagen. Tanken min er at hun aldri kommer tilbake derfra. Det er en av mine vrangforestillinger, forteller Linda Tetlimo.

Overraskelser

Mange vet en god del om innholdet i «Dragen i meg», men ikke alt. Bare fem-seks personer har lest manuset som nå er i ferd med å bli til en hel bok.

– Jeg gruer meg litt til familien skal lese boka, da den inneholder hemmeligheter få vet om.

– Hvem har lest den?

– Samboeren min, min tidligere norsklærer og en god kontakt jeg har i Mosvik. Og selvsagt hun som er redaktør. Resten får seg noen overraskelser, sier Linda Tetlimo.

– Fantastisk hjelpeapparat

Livet går framover for 29-åringen, men det går framover som en berg- og dalbane.

– Sist gang jeg var innlagt ved en psykiatrisk institusjon var i fjor høst. Jeg klarer heldigvis å se det selv når behovet er der. Ellers er jeg veldig takknemlig for den hjelpen jeg har fått i Stjørdal. Det er et fantastisk hjelpeapparat, som gir meg trygghet, gode råd og hjelp. Jeg er blant annet med i treningsgruppen «Fire» som er helt topp. Det gir meg veldig mye og er fantastisk inkluderende, skryter Tetlimo, som nå grugleder seg til boka blir ferdig.

– Jeg håper å få til en ordentlig boklansering, og det blir mulig å kjøpe boka via Facebook og min hjemmeside. Ellers håper jeg at noen lokale bokhandler kan selge den.

– Er det flere bøker på gang?

– Jeg har et håp om det. I dag bruker jeg fem-seks timer hver eneste dag på å skrive, så egentlig er målet å leve av skrivingen. Nå jobber jeg litt med et eventyrprosjekt, som jeg håper kan bli til noe mer, sier Linda Tetlimo.

Les forrige sak:
Oumar Sheif har imponert Blinks sportslige ledelse gjennom vinteren. Nå har han fått plass i klubbens A-stall. (Foto: Blinkfotball.no)
Lokal unggutt får plass i A-stallen

Midtstopper Sherif er aktuell for 2. divisjonsspill

Close