11 °C Stjørdal, NO
11/07/2020

Gjenskaper «Hæsjgata»

En godt fornøyd Ragnar Næss foran Bernhards Minde i Hæsjgata som vil få mange tilvektser.

 

Stjørdal Museums Venner fortsetter på alle mulige måter sitt arbeid på Stjørdal Museum med å gjenskape et miljø som etter hvert skal bestå av sju hus som i sin tid sto på ulike plasser i gamle Kjøpmannsgata.

Her brukes alle midler fra medlemskontingenten til forskjellige former for tilskudd. – Vi har arbeidet ut fra en ramme på 50.000 kr for å sette i stand Berhards Minde og har møtt mye velvilje rundt i Stjørdal, sier Ragnar Næss som har engasjert seg i dette arbeidet. Han er også valgt til leder for Stjørdal Museums Venner som i fjor økte medlemstallet med 14 til 195. Det er ny rekord for foreningen. 

– Murpipa fikk vi fra det som het Leca Stjørdal. De har gitt begge murpipene og også de to som kommer i Iversen-gården. Ringmuren ble satt opp på drøyt to uker. Olav Bakken var drivkraft for å få til muren. Det gikk fort høsten 2009. Arbeidet startet onsdag 7. oktober.

Fredag 23. oktober var vi ferdig, forteller Næss som berømmer et fantastisk oppmøte blant dugnadsgjengen. Det er ført timelister. Etter starten i 2008 og ut 2010 er det registrert 2902 arbeidstimer utført på dugnad: – Og nå har det blitt veldig sosiale matpauser rundt matbordet i det gule huset på Museumsområdet, forteller han.

 

Maler Harald Berntsen finner alle hjørner i trappeoppgangen til 2. etasje.

 

Nå er arbeidet med Bernhards Minde kommet inn i en sluttfase: – Vi hadde lenge et håp om at Bernards Minde skulle stå ferdig i løpet av 2010, men det var ikke mulig, sier Næss som likevel er glad for at dugnadsgjengen rakk å gjøre ferdig første del av Hæsjgata før frosten kom. Med minigraver og mannskap kom etter hvert både kantstein, fortau og ”kjørebane” på plass.

– Men i løpet av vårhalvåret skal vi nærme oss avslutningen på dette bygget. Og det er gjort store forberedelser for å flytte verkstedbygningen som hører til tunet på Bernhards Minde. Såleblokker til muren er lagt på plass i tunet. Flytting og istandsetting av verkstedbygningen blir den nye store utgiftsposten, sier han.

– Hva har dere gjort med Bernhards Minde siste året?
– Vi fikk en skade på vindusruta i den gamle Gullsmedbutikken og den måtte skiftes. Ringmuren rundt huset er pusset, og takstein er lagt på vindfanget. Innvendig er det lagt nye golv i alle rommene. Vi leide et firma til å legge linoleum i to rom.

Peter Hofstad i ferd med å kappe golvlister. Det blir mange av dem.

 

Det har vært et eget prosjekt i et annet verksted å lage dørblad til tre døråpninger. Nå er maling og tapetsering av alle rommene gjort ferdig. I vinter har vi fortsatt arbeidet på kjøkkenet i 2. etasje. I tillegg kommer diverse listing og maling i trappeoppgangen. El-anlegget er tilpasset arkitekturen. Nå er takbjelkene behandlet ferdig og malt. Veggene har fått ny og spesialbestilt tapet i tidens stil for å passe inn, sier Ragnar Næss med kledelig beskjedenhet.

– Når vi er ferdige med BM, er vi klare for å gå løs på Iversen-gården til høsten, sier Næss som forteller av Stjørdal Museums Venner i 2010 mottok kr. 15.000,- fra Stjørdal kommune for å drive arbeidet.

Det er lagt vekt på å gjenskape  arkitekturen i tidsriktig stil.

 

Det gjenstår fortsatt mye arbeid for å fullføre det ambisiøse prosjektet som vil være en umåtelig stor berikelse for Stjørdal og muséet.

Var det noen som sa at rause Stjørdal kommune kunne bidra litt mer?

 

Verkstedbygningen kan deles i to for flytting.

Les forrige sak:
Vi ønsker gamle og nye kunder velkommen til Frøken Linn på Trægården, Ranheim, sier Laila og Linn Balstad.
Frøken Linn flytter fra Hell Kjøpesenter

  Det er nå seks år siden Linn Balstad åpnet butikken […]

Close