15 °C Stjørdal, NO
24/08/2019

Gjør blomstene ferieklare

 

Enten de har fått for mye eller for lite vann ligger blomstene flatt og livløst utover kanten, og det frister ikke å starte med omfattende gjenopplivningsforsøk. Resultatet blir sjelden særlig bra heller. Som regel er det like greit å bytte ut elendigheten med nye og friske blomster. Skal du være borte lenge er det aller beste å alliere seg med en snill nabo som kan vanne for deg, men heldigvis er det mye du kan gjøre i forkant for å forlenge blomstenes levetid. Vi har samlet noen enkle råd og vink som kan bidra til at du kan reise på ferie med litt bedre samvittighet.

 
Solen er normalt din aller største motstander i kampen mot ferievisne sommerblomster. Derfor er et av de aller enkleste tiltakene å flytte krukkene til et sted som står i skyggen. Da unngår du at vannet fordamper så raskt og blomstene står fint noen dager ekstra. Setter du dem i tillegg på fuktige aviser og dekker jordoverflatene med gressklipp, stein eller flere våte aviser så holder de enda lenger. Ikke sett krukkene helt inntil husveggen. Da hindrer takskjegget at blomstene får noen kjærkomne dråper meg regn når det først er fuktig vær.
 
Du kan også tenke smart allerede tidlig i sesongen for at plantene skal være best mulig rustet mot tørke. Det kan være vel verdt å spandere på seg noen sekker med ekstra god jord til krukker og balkongkasser. Rimelige jordprodukter med mye torv tørker gjerne raskere ut enn skikkelig god jord. Hos Mester Grønn får du kjøpt næringsrik blomsterjord i 10 og 18 liters sekker som er enkle å få med seg hjem. Passer du på å bruke romslige krukker i tillegg vil det store jordvolumet sørge for at blomstene har vann lenger. Mange småpotter kan plantes om i store potter før ferien. Tilfør samtidig litt langtidsvirkende næring og knip av blomstene. Da vil du komme tilbake til krukker i fullt blomsterflor. Ved å knipe av blomstene stimulerer du plantene til ny knoppdannelse.
 
For å få litt ekstra hjelp med vanningen når du er bortreist kan du investere i en ferievanner. Hos Mester Grønn kan du få kjøpt en enkel og rimelig løsning som sørger for ekstra vann til tørste sommerblomster. Den kan også brukes når du er hjemme slik at du slipper å vanne så ofte, og den er ekstra kjekk til planter som trenger mye vann. Ferievanneren består av en skrukork med spiss tut som skrus på en vanlig 0,5 eller 1,5 liters plastflaske som fylles med vann. Vann plantene rikelig og stikk flasken med ferievanneren godt ned i jorda. Etterhvert som jorda tørker ut vil vannet i flasken gradvis sige ut og tilføre ekstra fuktighet. Størrelsen på flaskene og antall flasker justeres ut fra størrelsen på potten og de ulike plantenes behov for vann. Prøv deg frem litt i forkant. Tilsette gjerne flytende blomsternæring i vannflaskene dersom du ikke allerede har langtidsvirkende næring i jorda. Da blir du belønnet med ekstra frodige planter når du kommer hjem. Vær imidlertid klar over det øker plantens behov for vann.
 
Med været vi har hatt så langt i år er det på sin plass med noen tips til hvordan plantene skal holde seg best mulig i fuktig vær. Sørg for at krukkene er skikkelig drenert og har hull i bunnen slik at overflødig vann renner ut. Plantene vil drukne om røttene blir stående i vann over lengre tid. Dersom det ikke er hull i potten bør den settes et regnfritt sted. Det er ikke bare røttene under jordoverflaten som er skadelidende ved mye nedbør. Mye regn kan også føre til at blomster og bladverk blir brunt og råtner. Det absolutt optimale er at jorden holdes fuktig og at blomster og bladverk blir skjermet for fukt. Det kan du sikre ved å sette blomstene under tak og samtidig sørge for at jorden får jevn tilførsel av vann. For eksempel ved hjelp av et vanningsanlegg eller en ferievanner.
 
Følg alltid med på værmeldingen slik at du kan velge de beste tiltakene for å forlenge blomstene holdbarhet. Da kan du reise på ferie med god samvittighet om at du har gjort ditt aller beste. Og skulle ikke innsatsen være tilstrekkelig kan du kjøpe nye vakre blomster hos Mester Grønn som vil gi deg flotte krukker langt utover høsten.

Les forrige sak:
Åshild i jobb- og feriemodus

  Etter en hektisk eksamensperiode har Åshild pakket flyttelasset og dratt […]

Close