10 °C Stjørdal, NO
27/06/2019

Gode holdninger i trafikken

Politiet viste frem laser og teleskop for kontroller langs veien.

 

Den kan ha befestet seg som en årlig tradisjon. Trafikkonferansen ved HINT avdeling for trafikkopplæring presenterte seg med bredt panel. Her deltok MA, Trygg Trafikk, politiet, professor i trafikkmedisin Inggard Lereim, trafikkskoler, forsikringsselskap, Lys opp-aksjonen, Sykkelby Stjørdal og ikke minst HINT med sine elever og lærerressurser.

 

– Det er ikke tøft å tråkke hardt på gasspedalen på offentlig vei og gater. Bryter du fartsgrensene kan være din livs største tabbe og du kan skade, i verste fall ta livet av deg selv og andre, sa politibetjent Audun Vårvik som i politiet gjennom flere år har arbeidet med forebyggende arbeid innenfor trafikk og ferdsel i trafikken. Han har en særdeles god evne til å nå frem med argumentasjon og forklaringer til ungdom som er i aldersgruppen før og etter førerdyktig alder for bil og motorsykkel. Vårvik snakket om politiets arbeid i forhold til adferd i trafikken, og han synes ungdom som kjører etter fartsgrensene og har gode holdninger er «tøffere ungdommer» enn de som bryter lover og regler i trafikken. 

 

Coop Storlien artikkelnivå

Opplevde å miste en venn  
Anette Tiller ble i 2009 vitne til, og var nært involvert i en dødsulykke på Verdal. Bilen hun satt i kjørte på en ung gutt som havnet under bilen og døde av skadene.

 

– Dere må være våkne og bevisst egne handlinger. Våg å si fra om tullekjøring, ikke la dere selv bli vitne til det samme som jeg gjorde da jeg satt i bilen som førte til en alvorlig ulykke. Tenk på at dere skal ivareta sikkerheten for dere selv, passasjerene deres og de øvrige trafikantene, sa Anette og fikk på sin måte gitt viktige holdningsskapende budskap til elevene i salen fra både HINT og de videregående skolene denne dagen. Ute på stand sto Dan Christopher Holen, elev på 2.året ved HINT. Han hadde et enkelt men viktig budskap.

 

– Sjekk bilens tilstand ofte selv, peil olje, se på dekkenes mønsterdybde og lufttrykk, sørg for rene vinduer, test ut bilens lys og funksjoner før kjøring, sa Holen og delte ut brosjyrer om egenutført sikkerhetskontroll. Bremser, lys, olje og dekk er elementære komponenter som bileier selv kan sjekke.

 

– Mange ulykker kunne vært unngått dersom alle hadde utført egen sikkerhetskontroll, sa Dan Christopher Holen og betraktet veltepetter-bilen hos Trygg Trafikk. Veltepetteren ble myndig styrt av Idar Ertsås fra Trygg Trafikk, da elevene fikk prøve å krabbe ut av bilen med hjulene i været. Lys opp og minnes-aksjonen var til stede med sitt viktige forebyggende arbeid. Reflekser ble utdelt til elever og interesserte av Odd Egil og Ingrid Lunnan. MA-bilen med alkolås ble presentert og kjøreskolene hadde egne konkurranser og info. Trafikksikkerhetsutvalget i Stjørdal og i Nord-Trøndelag var også tilstede. Et ikke ubetydelig koordineringsansvar for en vellykket konferanse hadde også disse to trafikksikkerhetsutvalgene.

 

 

Les forrige sak:
Ut på tur! Men vet du hvor du er?

  Tenk om det skjer noe mens familien koser seg på […]

Close